Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chci se optat od kolika let se můžou odstraňovat nosní mandle? Synovi je rok a za celý rok jsme prošli už hodněkrát bronchitidou a dnes to přišlo znova jenže syn už tak kašle že zvrací já skoro nespím byly jsme na pohotovosti a tam nám řekli že máme jít domů protože se ještě nedusí že se to dá léčit doma ale já už toho mám plný zuby. Předepsaný mam jen ventolin a přijde mi ze to absolutně nepomahá až po pár dnech jenže do té doby syn vyzvrací i duši snad. Děkuji vám za odpovědi
Zrovna nosní mandle nemá s bronchitidou moc společného. Spíš by to chtělo pořádně vyšetřit na alergologii.
Jak to lecis? Na zachvaty v noci otevrit okno, studeny vzduch, zvlhcovac.
Mandle se nevyndavaj jen tak, ze chces. Vzdyt ani nevis, jestli jsou zvetsene.
@Havlova od sestry syn taky trpěl na bronchitidu vyndali mu nosni mandle a od té doby byl prý klid. Jinak na alergologii jsme byly a nic nezjistili.
@Lucie_Sx ano otevřený okno mám skoro celý den když to jde.. zvlhčuju jak plenama tak zvlhčovače do toho používám eukalyptus tak už si nevím rady.
Syn na to take trpel a zjistili mu alergii na pyl, roztoce a plisne a nabeh na astma. Od te doby, co pravidelne bere leky, tak to nemel ani jednou a je nemocny minimalne. Pokud se ale o nej nejaka nemoc pokousi, tak zvysime davku leku a pridavame i Ventolin. Vzdy to pomohlo a do bronchitidy se nerozjelo.
@Hermiona99 píše:
@Lucie_Sx ano otevřený okno mám skoro celý den když to jde.. zvlhčuju jak plenama tak zvlhčovače do toho používám eukalyptus tak už si nevím rady.
No a orl rekl na mandli co..?
Mne to proste neprijde jako reseni. Neresis pricinu.
@Hermiona99 píše:
Zdravím, chci se optat od kolika let se můžou odstraňovat nosní mandle? Synovi je rok a za celý rok jsme prošli už hodněkrát bronchitidou a dnes to přišlo znova jenže syn už tak kašle že zvrací já skoro nespím byly jsme na pohotovosti a tam nám řekli že máme jít domů protože se ještě nedusí že se to dá léčit doma ale já už toho mám plný zuby. Předepsaný mam jen ventolin a přijde mi ze to absolutně nepomahá až po pár dnech jenže do té doby syn vyzvrací i duši snad. Děkuji vám za odpovědi
Zvětšená nosní mandle u ročního dítěte je velice vzácná. Pokud jste měli v prvním roce života několik regulérních bronchitid (tedy s pískoty, vrzoty, ev. prodlouženým výdechem), mohlo by se jednat o klinický ekvivalent astmatu.
Byl předepsaný inhalační kortikoid?
Pokud ne, tak si nechat předepsat od PLDD inhalační kortikoid (Flixotide, Soprobec apod.; ideálně ne ten základní, ale o něco silnější) a přes aerochamber (nebo jemu podobné inhalační nástavce) aplikovat 2× denně 2 vstřiky. Pokud dojde k výraznějšímu ústupu obtíží, je diagnóza prakticky jistá. Pak už to jen alergolog na kontrole potvrdí.
Zdravím chci se optat nejdřív tady, už 3 den špiním první den to bylo takové slabě hnědé a dnes už je to tmavší do toho mě slabě bolí v podbřišku jako při MS zítra už budu volat paní gynekoložce jen se chci ujistit že to je v pořádku jsem z toho docela ve stresu jedno dítko už mám ale u něho jsem tohle vůbec neměla takže neznám. Děkuji za odpovědi