Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zelezo bych bez overeni ne/dostatku neuzivala. Zkus alespon domaci test z kapky krve, co koupis v lekarne. Ale ani odber v laborce neni nijak drahy.
I když se IPP (omeprazol) dlouhodobě nedoporučuje, tak prostě někdo ho užívat musí.
Sama jej beru 10 let nejen kvůli problémům se žaludkem a nyní i kvůli lékům (2×denně).
Test na železo si můžeš nechat udělat v laboratoři, klasické železo stojí pár korun a feritin okolo dvou stovek. Prý je více vypovídající to druhé.
@Evkad to samozrejme nikomu nevyvracim, ale nemam vredy, takze radsi si dam dietu, nez ho jist. Kazdy mame jine problemy.
Do lekarny se podivam, dekuji.
Nechte si odebrat krev na minerály a pak teprve něco řešte. Já beru léky na žaludek už skoro deset let, bez nich to prostě nejde, to mě pálí žáha i z doušku vody, mám nedomykavost jícnové chlopně.
Určitě bych to konzultovala se svým ošetřujícím lékařem – jak vysazování Omeprazolu, tak neklid končetin i otázku deficitu minerálů a vitaminů. Železo bych bez krevních testů (feritin v séru, saturace transferinu,…) nebrala. Držím palce
Urcite 2 roky uzivam Omeprazol. Drive jsem ho take rok uzivala. Trpim na zanet zaludku. Posledni dobou me ale hrozne zacali trapit nohy a ted i ruce, hlavne vecer pred spanim. Mam neklidne koncetiny, trva nez to prestane. Jelikoz sem si nasadila dietu a Omeprazol nechci brat dlouhodobe, protoze jsem se dozvedela ze neni vhodny ke dlouhodobe konzumaci, prave kvuli tomu, ze snizuje vstrebavani horciku, zeleza a vitaminu B. Jeden cas jsem uzivala 2 tablety denne. Mate nekdo podobnou zkusenost? Uz mesic beru tabletu ob den, nema se to vysadit hned. Na stesti vim, co mi zhorsuje muj stav a nezbyva nic jineho, nez byt na sebe prisnejsi. Muzu zkusit uzivat zelezo? Nekde jsem cetla ze to muze byt nebezpecne abych ho nemela moc. Horcik uzivam kazdy den.