Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím,
chtěla bych se zeptat zda tu nemá někdo podobnou zkušenost a dokázala byste mi některá poradit. Zůstala jsem sama s miminkem, bývalý je gambler má všude spoustu dluhů, je to patologický lhář. Parkrat mi dokonce i ukradl peníze a podváděl mě cele moje těhotenství a i poté co se nám narodila dcera, kvůli té paní nás nakonec i opustil.
Chtěla bych se Vás zeptat zda je nějaká možnost omezit mu styk s naší dcerou na minimum? Jde mi o to, že nechci aby měl na ni měl nějaký vliv, nechci aby dopadla jako on. Je to hrozný manipulant. Tak jestli je nějaká možnost například kvůli zachování dobrých mravů.
Samozřejmě vím, že otec má stejný nárok na dítě jako matka. Bohužel jsem neviděla dřív jak špatný je člověk, teď už bych se rozhodovala jinak.
Zajímali by mě hlavně vaše zkušenosti, zda je tu někdo s podobným příběhem.
Moc vám děkuji za rady. A věřte, že moje úmysly jsou jen pro dobro mé dcery.
Příspěvek upraven 31.03.24 v 09:03
Opravdu zasadni argument
, napsat " verte mi".
Chudak dcera, mit takhle uvazujici matku psychomatku.
Anebo troll pro rozpoutani diskuze.
Ne, samozřejmě nemůžeš otci legálně upřít jeho právo na dítě.
Jakého otce jsi ji vybrala, takového má. Tak se teď snaž, ať spolu to dítě vychováte dobře a nehledej způsoby jak mu ji sebrat. Dobré mravy očividně nepochytí ani od tebe.
@Bukovka29 Jde to, ale je to složitější a věc dokazování, které je na Tvé straně.
Když Ti ukradl ty peníze, hlásila jsi to na policii? Co se týče gamblerství, měl by být v hernách registrovaný, teď už si tam nemůže přijít kdokoliv s jakýmkoliv objemem peněz a problikávat nebo protočit to. Je to i ochrana zneužití sociálních dávek. Jak to chodí v praxi vím jen to, že u nás ve větším městě by si pustit někoho bez registrace majitel herny netroufl. Známá říkala, že po zavedení tohoho zákona jim klesly tržby.
Můžeš si vyžádat znalecké posudky, ale počítej s tím, že kdo prohraje, tak je platí, pokud soud nerozhodne jinak.
Zakladatelko víš o tom, že manipulant je označení pracovního zařazení
?
Styk s dítětem mu jen tak někdo neomezí, protože Ty ses najednou probrala a ex Ti „nevoní“. Každý jsme nějaký, dle toho jak píšeš, taky nejsi zrovna hvězda…
Pokud má o dceru zájem, prokáže že se o ní v době pobytu u něj dokáže postarat a nepáchá trestnou činnost, nebudou Tvoje názory na jeho osobu nikoho moc zajímat. A je to tak jedině v pořádku. Ty v jeho očích žádný dokonalý rodič určitě taky nejsi
.
@Bukovka29 píše: Více,,Moc vám děkuji za rady. A věřte, že moje úmysly jsou jen pro dobro mé dcery.,, Určitě…
@1Pears1 většina gamblerů funguje on-line a tam to tak přísné není.
@Bukovka29 píše: Více
Jenže to, že tě podváděl, kradl ti peníze a lže, není důvod k tomu, abys mu upírala dceru. Takže právě pro dobro dcery se hodˇdo klidu, a dej tomu čas.
Prosím nechat anonym.
Moje dítě vidělo naposled svého otce minulý rok na jaře. Otec mě psychicky týral, manipuloval, utekli jsme od něj a já to řešila s policií, protože jsem měla vážný strach. Ale neudala jsem ho jen s ohledem na jeho starší děti. Vyhrožoval mě i mé rodině a to trvalo asi dva roky. Když se napije, tak mi píše hnusné zprávy, že mu zakazuji dítě. I když jsem ho dlouhou dobu zvala, ať za námi přijede střízlivý na návštěvu, tak to odmítá. Jen nadává, přestala jsem ho zvát. Nemáme soudní rozhodnutí, protože on nechtěl. Já s tím souhlasím právě kvůli tomu, že není dáno rozhodnutí o styku s dítětem.
To není rada, to je zkušenost. A upřímně právo neprávo, já nedovolím, aby takový člověk měl vliv na výchovu mého dítěte a vychoval z něho takového jako je on. Bohužel.
@Anonymní píše: Více
S ohledem na jeho starší děti?
jakože pro tvoji dceru není dost dobrý, ale ty ostatní děti, ať klidně sežere? ![]()
@Annonymní_007 píše: Více
Jde o to, že s matkou svých starších dětí má dobrý vztah, on opustil je. Ale mě nenávidí, protože jsem si já dovolila odejít od něj. A netvrdím, že by mému dítěti fyzicky ubližoval, ale poškodil by ho a proč by z mého dítěte měl vyrůst nějaký sígr. Nebudu se tady obhajovat, dala jsem příklad a chápu, že si žena může vybrat chlapa, který své „kvality“ projeví až časem a nechce, aby takový člověk měl výchovný vliv na dítě, i když třeba jiné matce tyto věci nevadí nebo je s ním nezažila a nevěří.
Nemáte soudní rozhodnutí, protože on nechtěl? Neudala si ho s ohledem na jeho další děti?
No jo, ale ty nedopustíš aby měl na tvé dítě vliv, a co budeš dělat, když on to k tomu soudu dá?
Tak pokud on se rozhodne, že dceru vídat chce, budeš muset prokázat, že péči o ni nezvládá nebo jí nějak vyloženě škodí. To, že dělá dluhy a hraje, je blbý, ale nejspíš by soud řekl, že to na malý dítě nemusí mót přímý vliv. Pokud bude mít normální domácnost a o dítě postaráno, tipuju, že kontakt mít bude.