Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podivej se do skolniho radu, jak se u vas omlouva absence. Nic o lekarske zprave tam nenajdes
Škola nemá právo chtít potvrzení od lékaře. může to být ve školním řádu, ale žádný školné řád není nadřazen zákonu - gdpr.
@Lucy1323 píše:
@Auhagenn bohužel ne, dnes mi psala třídní učitelka že budu potrebovat potvrzení od lékaře
Napis cestne prohlaseni s dodatkem, ze jsi si zapomnela potvrzeni od lekare vyzadat.
Jako ironii bych tam dopsala, ze se moc omlouvam a priste se mi to uz nestane ![]()
@Lucy1323 ze zákona. Do 18 omlouvaji jako zákonni zástupci rodice a od 18 jako v práci lekar. My měli výjimku. Pokud po dovrseni 18 let jsme si chteli hrát na dospěly tj neinformovat rodiče o známkách atp tak jsme museli dodržet i omluvenky jinak akceptovali až do konce ss podpis rodice
@azaleila píše: Škola nemá právo chtít potvrzení od lékaře. může to být ve školním řádu, ale žádný školné řád není nadřazen zákonu - gdpr.Škola má ovšem právo chtít doložit absenci. Samozřejmě ne lékařskou zprávou, ale potvrzení chtít může. To ovšem lékař patrně vydávat nemusí. Lze ovšem škole poskytnou kontakt na zdravotnické zařízení - k telef. ověření. Zprávu student předkládat nemusí, to jsou velmi citlivé údaje. Případně jim nabídnout kopii té zprávy, kde se údaje o zdrav. stavu zakryjí a zůstane tam den ošetření či vyšetření, čas, jméno a datum narození ap.
@Náhodný host píše: Škola má ovšem právo chtít doložit absenci. Samozřejmě ne lékařskou zprávou, ale potvrzení chtít může. To ovšem lékař patrně vydávat nemusí. Lze ovšem škole poskytnou kontakt na zdravotnické zařízení - k telef. ověření. Zprávu student předkládat nemusí, to jsou velmi citlivé údaje. Případně jim nabídnout kopii té zprávy, kde se údaje o zdrav. stavu zakryjí a zůstane tam den ošetření či vyšetření, čas, jméno a datum narození ap.
lékař nesmí telefonicky nic říct.
@Náhodný host takže mám požádat, aby
si udělali kopii lékařské zprávy i když tam nemám v popisu nic zdravotně důležitého jen mi tam napsali, že mám bolestí hlavy atd.. že mi dali nějaké léky + doporučení fyzický klid
@Náhodný host píše: Škola má ovšem právo chtít doložit absenci. Samozřejmě ne lékařskou zprávou, ale potvrzení chtít může. To ovšem lékař patrně vydávat nemusí. Lze ovšem škole poskytnou kontakt na zdravotnické zařízení - k telef. ověření. Zprávu student předkládat nemusí, to jsou velmi citlivé údaje. Případně jim nabídnout kopii té zprávy, kde se údaje o zdrav. stavu zakryjí a zůstane tam den ošetření či vyšetření, čas, jméno a datum narození ap.
ano, pokud je student plnoletý a napíše si omluvenku „u lékaře“ musí škola akceptovat. pokud plnoletý není, má rodiče… žádný kontakt - lékaař nesmí po tel potvrdit ani vyvrátit, že tam dotyčný student byl nebo nebyl.
prostě gdpr.
@azaleila píše:
ano, pokud je student plnoletý a napíše si omluvenku „u lékaře“ musí škola akceptovat. pokud plnoletý není, má rodiče… žádný kontakt - lékaař nesmí po tel potvrdit ani vyvrátit, že tam dotyčný student byl nebo nebyl.
prostě gdpr.
Tak právně vzato to tak je. V praxi je ale otázka, jestli jít do konfliktu. Škola studenta zkouší a ne vždy je známka jen o vědomostech. Hodnocení nemusí být objektivní a pak jde schválně zkoušet, kdy jde čekat, že student nebude připraven ap.
Já třeba před lety zažil u pohovoru do softwarové společnosti dotaz, s čím jsem byl operován. Dobře vím, že na toto se ptát nesmí. Ptal se mi tehdejší výkonný ředitel firmy. Bývalý důstojník, poté uznávaný jako dobrý manažer. Později o něm jedna firma zveřejnila, že jako manažer byl dobrý, ale zprověřil jim myslím 523 tisíc kč.
tady odkaz 
Pokud bych info odmítl, asi by mě do firmy nepřijali. Odkaz funguje.
@Náhodný host píše:
Tak právně vzato to tak je. V praxi je ale otázka, jestli jít do konfliktu. Škola studenta zkouší a ne vždy je známka jen o vědomostech. Hodnocení nemusí být objektivní a pak jde schválně zkoušet, kdy jde čekat, že student nebude připraven ap.
Já třeba před lety zažil u pohovoru do softwarové společnosti dotaz, s čím jsem byl operován. Dobře vím, že na toto se ptát nesmí. Ptal se mi tehdejší výkonný ředitel firmy. Bývalý důstojník, poté uznávaný jako dobrý manažer. Později o něm jedna firma zveřejnila, že jako manažer byl dobrý, ale zprověřil jim myslím 523 tisíc kč.
tady odkaz
Pokud bych info odmítl, asi by mě do firmy nepřijali. Odkaz funguje.
Netušil jsem, že to místo odkazu rovnou zobrazí, ale jsou to volně přístupná data.
@Náhodný host píše:
Netušil jsem, že to místo odkazu rovnou zobrazí, ale jsou to volně přístupná data.
Pointa?
@Lucy1323 píše:
@Náhodný host takže mám požádat, aby
si udělali kopii lékařské zprávy i když tam nemám v popisu nic zdravotně důležitého jen mi tam napsali, že mám bolestí hlavy atd.. že mi dali nějaké léky + doporučení fyzický klid
nahodny host nema ani tuseni, jak se tyto zalezitosti resi. Co mate k omlouvani absence ve skolnim radu?
@vokishka píše:
lékař nesmí telefonicky nic říct.
ano, při hospitalizaci jen těm, kdo byli nahlášeni jako rodina, kterým to sdělovat smí. Jiným nic.
@Náhodný host píše:
ano, při hospitalizaci jen těm, kdo byli nahlášeni jako rodina, kterým to sdělovat smí. Jiným nic.
tak proč píšeš, že má dát kontakt na svého lékaře
@azaleila píše:
Pointa?
Pointa je, že ne vždy si člověk troufne to své právo využít. Ptát na osobní info se ho nesmí, ale fakticky můžou. Např. uchazeč o místo, pokud odmítdne to sdělit, tak může počítat s důsledky.
Chtěl jsem doložit, že tu otázku mi dal určitý člověk, netušil jsem, že to zobrazí jeden slide z prezentace místo odkazu. Ale je to veřejný zdroj, tak proč bych to měl mazat? Já za info neručím, ale dávno by se pan Janáček soudil, kdyby to nebyla pravda. Jinde je i uveden jeho ročník, nevím jestli v této prezentaci, ale našel jsem si to - kdysi před lety. Teď jsem si jen na něj vzpomněl. Ale třeba tu je některá žena programátorka, analytička, projektová šéfka ap., kdyby náhodou narazila na manažera pana Janečka, tak může vědět, co je zač.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.