Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, na naší sš požadují potvrzení od lékaře při každé absenci, jelikož ambulance ve které jsem registrovaná ošetřuje jen objednané pacienty jinak se s vámi nehodlají bavit a ještě k tomu je to mimo mé bydliště. Tak jsem zašla do nejbližší nemocnice a ta mi vystavila lékařskou zprávu, myslíte že by to jako omluvenka stačilo?
@Lucy1323 píše:
Dobrý den, na naší sš požadují potvrzení od lékaře při každé absenci, jelikož ambulance ve které jsem registrovaná ošetřuje jen objednané pacienty jinak se s vámi nehodlají bavit a ještě k tomu je to mimo mé bydliště. Tak jsem zašla do nejbližší nemocnice a ta mi vystavila lékařskou zprávu, myslíte že by to jako omluvenka stačilo?
Toto se řešilo i u dospělých, kde jde o peníze. Lékaři snad povinni potvrzení dávat nemusí, obvykle ho dávají, ale ze zákona tu povinnost neměli. Pak to lze doložit třeba tou lékařskou zprávou. Jiná věc je, že člověk tím odhaluje svůj zdravotní stav, ocž podle GDPR by neměl. Hlavně tu zprávu nikdo nesmí chtít. Asi by ji měli dostat k nahlédnutí, ale vrátit, protože tam jsou citlivé údaje.
Třeba šéf v práci se lidí nesmí ptát, co jim je, stejně tak ve škole učitel. Reálná situace bývá jiná, zas když šéf ví, co člověku je, může být ohleduplnější.
@Lucy1323 píše:
Lékařskou zprávu nemusíš nikomu ukazovat, nic jim po tom ve škole není. Nemáte nějaký omluvný list nebo index? Za nás (je to teda dávno) prostě doktor vrazil razítko do indexu a nazdar. A hlavně by škole měla stačit omluvenka od rodičů.
@Murka píše:
Lékařskou zprávu nemusíš nikomu ukazovat, nic jim po tom ve škole není. Nemáte nějaký omluvný list nebo index? Za nás (je to teda dávno) prostě doktor vrazil razítko do indexu a nazdar. A hlavně by škole měla stačit omluvenka od rodičů.
Lékař to zřejmě potvrdit nemusí. Já to zažil v práci, v nemocnici po zákroku jsem byl ve stavu, že jsem si o potvrzení neřekl. Praktik měl lék. zprávu, ale řekl, že potvrdit mi to nemůže. Chtěl jsem jen text ve smyslu, na základě lékařské zprávy z nemocnice xx dne xy byla jednodenní hospitalizace. Některé sš od rodičů neberou, já za totality to tak zažil.
@Murka Podle školního řádu máme mít omluvenky potvrzené od lékaře, jsem na nástavbovém oboru, kde jsou všichni dospělý. Nejsem si právě jistá jestli mi to ve škole omluví, když mám jen lékařskou zprávu z nemocnice, mám tam jen napsané datum kdy jsem navštívila nemocnici atd..
ale nemám tam dokdy jsem marodila, napsala jsem si do omluvního listu, kdy jsem chyběla od - do, důvod absence a k tomu bych doložila tu lékařskou zprávu myslíte, že by to stačilo?
Než jsem to napsala, tak si napsala, že jsi dospělá. V tom případě vůbec potvrzení od doktora nepotřebuješ a měli by být zvyklý, že si to dospělý omlouvají samy i kvůli práci atd. Neplatí to spíš pro ty kdo studují klasicky? (Děti)
@Lucy1323 píše:
@Murka Podle školního řádu máme mít omluvenky potvrzené od lékaře, jsem na nástavbovém oboru, kde jsou všichni dospělý. Nejsem si právě jistá jestli mi to ve škole omluví, když mám jen lékařskou zprávu z nemocnice, mám tam jen napsané datum kdy jsem navštívila nemocnici atd..
ale nemám tam dokdy jsem marodila, napsala jsem si do omluvního listu, kdy jsem chyběla od - do, důvod absence a k tomu bych doložila tu lékařskou zprávu myslíte, že by to stačilo?
Je to paradox, voš si mnohdy hrají na vš a přitom mají poměry jak sš u dětí s docházkou. Zpráva stačí i u pracujících v zaměstnání, takže i ve škole musí fungovat. Jen je problém, jestli tam bylo více dní. U jednodenního vyšetření ta zpráva stačí, případně po uvedenou dobu hospitalizace. Pokud by např. napsali doporučujeme týden ležet doma ap., pak by to měli akceptovat.
@Auhagenn píše:
Než jsem to napsala, tak si napsala, že jsi dospělá. V tom případě vůbec potvrzení od doktora nepotřebuješ a měli by být zvyklý, že si to dospělý omlouvají samy i kvůli práci atd. Neplatí to spíš pro ty kdo studují klasicky? (Děti)
Dospělá neznamená, že pracuje, můžou ji živit rodiče. Podobně jako na denním studiu u vš. U dálkařů se snad neomlouvá, tam by mělo stačit ústně. Na vš někde nesledují, když někdo dodrží předepsaný počet účastí na seminářích, tak dostane zápočet. Komu něco chybí, musí třeba nějaký úkol navíc. Já kdysi nechodil na vš na angličtinu, tak mě na zápočet přezkušoval. Stejně bych se to učil na zkoušku, tak o nic nešlo.
@Náhodný host mám tam napsaný že doporučuji klidný režim nebo tak něco
@Auhagenn bohužel ne, dnes mi psala třídní učitelka že budu potrebovat potvrzení od lékaře
@Lucy1323 píše:
@Náhodný host mám tam napsaný že doporučuji klidný režim nebo tak něco
Tak asi by to omluvit měli, ale mohou být kolem toho spory. U studia bývá jiný problém, chtějí nějaké procento účasti, bez něj prostě není možné absolvovat. Takže můžou omluvit, ale pak chtít opakovat předmět. Tady šlo snad o kratší dobu, asi by měli omluvit. Já na sš zažil docela šikanu ohledně omlouvání, museli jsme k školnímu dorostovému lékaři, každý rok jiný. Omlouvali minimálně, ze školy jim volali, ať toho a toho neomlouvá, fakticky to byl spíš seznam, co moc marodí. To bylo ale za totality, ale možná to máme zpátky. Nebo někdo má tu školu ještě v krvi.
@Lucy1323 píše:
@Auhagenn bohužel ne, dnes mi psala třídní učitelka že budu potrebovat potvrzení od lékaře
Tak na to mají jistě právo, lékařská zpráva k tomu posloužit může. Pokud by se cukali, nabídl bych, že něco udělám navíc. Což můžou chtít i sami, dát úkol navíc, aby si žák vše osvojil. Dnes všude zápasí o žáky, vyhazovat nechtějí, přicházejí tím o peníze, trochu tomu nerozumím. Možná u začínajících studentů chtějí, aby si ze školy neudělali holubník. U doložené nemoci od lékaře zprávou bych se nebál.
@Náhodný host absence mám zatím minimální mam nejvíce 5% nesmíme překročit 25% jinak hrozí Enko. Nejsem na Vš, dodělávám si maturitu nástavbově 2 roky
Určitě bude stačit. Řekl bych, že z nemocnice to má ještě větší váhu než od doktorky. Asi se nějak změnila doba, před 10 lety jsem si vymyslel co jsem chtěl, podepsal a bylo vyřízeno, ale chodil jsem
na soukromou
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.