Opakované zápaly plic u malých dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
23
28.2.26 17:46

Opakovane zapaly plic u malych deti

Ahoj všem,

chtěla bych se zeptat, zda některé z vašich malých dětí mělo opakované zápaly plic. Moje šestiletá dcera má za sebou už třetí epizodu během posledních tří let a nyní čekáme na doporučení k dětskému plicnimu. Bylo nám řečeno, že není úplně běžné, aby děti měly tolik zápalů plic bez nějakého základního onemocnění.

Ráda bych se zeptala, jestli má někdo zkušenost s tím, že jeho dítě mělo v raném věku více zápalů plic a nakonec se ukázalo, že za tím nebylo nic jiného než trochu slabší imunita.

Moc děkuji za sdílení vašich zkušeností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5861
28.2.26 17:56

3× za 3 roky je myslim ještě v pohodě.
Normální četnost bez příčiny je 1× za rok.
Také je důležité, zda je na stejném místě.

Já jako malá měla právě 3 za rok. Byla jsem na srdečním vyšetření, dále testovali zda nemám astma a ještě nějaké další, ale to si nepamatuju.
Vše vyšlo ok a vlastně po tom kolotoči vyšetření jsem už zápal plic nikdy neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9002
28.2.26 18:02

Je mi 45 let, měla jsem jako malá zápal plic každý rok a odnesla jsem si do dospělého věku těžkou poruchu imunity. Skoro 20 let si musím píchat imunoglobulin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
28.2.26 18:04

@Markéta188
Poprvé ve 3 a půl letech to byl zápal plic, který se rozvinul z RSV – nevím, jestli virový nebo přidružená bakteriální infekce, nicméně kyslík už tenkrát měla 93–94 % a dostala antibiotika přes kapačku, která jí rychle zabrala.

Podruhé v 6 letech to byl multilobární zápal plic (3 různé laloky) – mykoplazmata.

Teď potřetí, v 6 letech a 10 měsících, pravá dolní plíce, přesná příčina se neví, ale pravděpodobně opět mykoplazmata.

Vždy potvrzeno rentgenem, na poslech nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5861
28.2.26 20:39
@veri37 píše: Více

Rozumím.
Takže první zapal plic byl pravděpodobně o náhodě.
Co se týče těch dalších …, i já jsem měla mykolazmata. Tam mi právě bylo řečeno, že tyhle se rády vracejí a stále nemusí nic vypovídat.
Nicméně otázkou je, zda dcera trpí i na jiné nemoci. Nějaké anginy, časté antibiotika, záněty??
To by pak hrálo do karet té poruchy imunity.

Jinak první co se u mě řešilo bylo to astma. Tim bych možná začala. Bývá to dost často spojené.

Lékařka nejsem, jen co si pamatuji….
Držím palce, ať to dobře dopadne :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9720
28.2.26 20:44

Mykoplasmové (a jiné tzv. „atypické“) zápaly plic se mohou vracet dle libosti. Říká se jim walking-pneumonias, výrazná schvácenost jako např. u pneumokokových zápalů plic nebývá, CRP relativně nízké.

Často negativní poslechový nález u atypických zápalů plic nenutí automaticky k provední RTG, ve skutečnosti jich tedy může být v populaci značné množství, jen o tom pacienti nevědí.

Úzdrava se děje i spontánně bez ATB, jen to déle trvá. Ne každý chronický kašel má automaticky vyšetřenou sérologii plicních mykoplasmat a chlamydofil. Pokud se u déletrvajícího kašle jen vyšetří sérologie bez RTG, tak je sice informace o např. mykoplasmové infekci, ale bez RTG korelátu.

Neuškodí imunologické vyšetření, zda trochu neklopýtá buněčná imunita.

Jak už bylo zmíněno výše. Plicní mykoplasmata jsou mrchy. Dělají těžší exacerbace již existujícího asthmatu, mohou vyvolat nástup „nového asthmatu“ nebo dělají přechodné asthma-like stavy ztíženého dýchání (v rámci protrahované sekundární bronchiální hyperreaktivity).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
1.3.26 17:11

@Markéta188

Mysim, ze extremne nemocna nebyla - krom tech zaplau plic mela dvakrat za zivot anginu, ale jinak az na ty zapaly plic antibiotika nemela.

Na astma ji urcite otestovat nechame, chteji take udelat potni test na CF, jelikoz dcera zaroven trpi na dlouhodobou zacpu a je drobnejsi (ale take je velmi vybirava), ackoli novorozenecky screening mela negativni.

Dekuji moc za vsechny info, snad z toho casem „vyroste“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
1.3.26 17:17

@Doctus

Zijeme v zahranici, kde bohuzel CRP test neznaji, takze vubec netusim, jake CRP pri zapalech mela. Vim jen, ze u tech poslednich dvou, atypickych, vypada na pohled naprosto v pohode, behala po baraku, kasel mirny, teplota nejdive zadna a ja to poznala pouze z toho, ze v noci rychleji dychala. Ted naposledy jsem to chytla rychle, takze teplotu ani nedostala. Pri minule epizode jsem to chytla sice take rychle, ale dostala nejdrive amoxicilin, ktery nezabral, takze dostala horecku a stihlo se ji to dostat do 3 laloku - az pak je napadla netypicka pneumonie a dostala do azithromycin, ktery ji zabral okamzite.

Vzdy nas lecili doma, ale tady clovek musi byt opravdu ve spatnem stavu, aby ho hospitalizovali.

Imunologicke vysetreni urcite take udelame, moc dekuji za informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí