Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kipa22 píše: Více
dupat můžeš jak chceš, ted se berou asistenti i dětem s PAS.
Některé reakce maminek mi přijdou na úrovni mateřské školky.
jistě. Jenže na školní asistenty nejsou peníze, takže prostě asistent nebude. Leda by si osobního asistenta zajistila zakladatelka sama a za své. Dup, dup, dup.
Může mi někdo vysvětlit, zda speciální třída je ta podle paragrafu 16?
Chápeš, že na to nejsou peníze a i PPP mají své předpisy a doporučení?
Hlavně co vím, tak na nižší intelekt bez dalších přidruženych diagnóz se asistentka nedává. Nedávala se už před lety, kdy to řešila jedna moje příbuzná. Ta je taky hodně přesvědčivá a nepovedlo se. Dokonce tehdy zkoušeli i jinou poradnu a stejně ne.
Aktuálně se asistenti hodně berou i dětem, co je dřív měly přiznané.
@ka2ka píše: Více
Ano. Ale je třeba rozlišit třídu praktickou a speciální.
@lucad77 píše: Více
a jaký je prosím mezi nimi rozdíl? Syn je stejný jako zakladatelky jen s tím rozdílem že ted bude nastupovat do první, visí nad ním otazník zda bude diagnoza DMO zatím jí nedostal protože je na hraně
Praktická je pro děti s lehkým mentálním postižením. Speciální se středně těžkým až hlubokým. Liší se vzdělávací program.
Ano je, syn do ní teď bude také nastupovat.
@lucad77 díky syn zatím půjde na normální základku, ale chci mít přehled kdyby to nešlo
Taky mam zkusenost, ze spousta veci jde. Nebo mame nejakou zvlastni PPP. Tady mi vzdycky nekdo napise, ze to neni mozny a ze to nejde a ono to jde. A to ani nevim, kdo ted mlati z te jalove kravy tele, protoze ja to nejsem
.
Více postižené děti většinou nastupují do speciálky rovnou, na běžnou ZŠ se ani nedostanou. Vás by se když tak týkala základní škola praktická, nebo její třídy. Předměty jsou stejné jako na normální ZŠ, ale učivo je redukováno v obsahu, také nemáme druhý cizí jazyk (i když někde ho mít mohou, my jsme ty hodiny raději přidali k češtině), tempo je pomalejší a je větší individuální přístup díky menšímu počtu žáků ve třídě.
@Anonymní píše: Více
Já to chápu, doporučuješ tedy, aby si zakladatelka diskuze sedla na zadek a řekla: Chjo chjo, nedá se nic dělat. Asi tak? Nebudu si tu odkrývat karty, ale to je přesně postoj, který lidi vede tam, kam se dostat nechtějí.