Opakující se bronchitidy

184
25.2.24 10:11

Opakující se bronchitidy

Dobrý den, prosím o radu maminek, které mají podobnou zkušenost.
Syn (2 roky) je od svého roku často nemocný. Opakující se bronchitidy, nachlazení. Diagnostikovali mu reflux, na který podáváme omeprazol a astma bronchiale, které nemá příčinu v alergiích. Od jeho roku foukáme preventivně kortikosteroidy flutiform. Bohužel se tuto zimu vše zhoršilo. Před měsícem začal nepěkně kašlat, navýšili jsme dávky flutiformu a v případě obtíží zařadili ventolin. Bohužel bez výsledku. Synovi byl nasazen amoksiklav, který byl po 5 dnech vysazen z důvodu alergie. Kašel sice díky atb ustal, ale za týden propukl znovu. Opět jsme postupovali stejně, ale po týdnu se přidaly horečky a tak lékařka nasadila klacid.
Nyní jej užívá 4.den a bohužel žádné zlepšení. Horečky tedy ustoupily, kašel je příšerný. Jak dál tuto situaci řešit nevím. Napadlo mě jet nyní v neděli do nemocnice na pohotovost a trvat alespoň na rentgenu plic, případně o to zítra požádat pediatričku. Za mě už by byla vhodná hospitalizace, ale nechci plašit, nechci to hrotit a zároveň už si nevím rady. Asi mě maminky pochopíte. :) Přijde mi zvláštní, že ani ventolin už nedokáže jeho dávivý kašel rozehnat. Je to zároveň velký nejedlík, pravděpodobně z důvodu refluxu a těchto opakujících se kašlů. Často se zakašle a vše letí ven (stává se to i několikrát denně).
Jak byste postupovali dál? Setkal jste se někdo s něčím podobným u vašich dětí? Nechci něco zanedbat. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18640
25.2.24 10:39

Mám dceru, která na to trpí. Ale teda není alergicka na atb. Imunita se dětem zlepšila, ze dostávají rybí olej, jakmile začne rýma tak nasazuju kalobu, aby z virozy nepřešlo do bakteriální. A taky inhaluji vincentku. Parkrat už se to podařilo rozehnat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
25.2.24 10:45
@hospodki píše:
Mám dceru, která na to trpí. Ale teda není alergicka na atb. Imunita se dětem zlepšila, ze dostávají rybí olej, jakmile začne rýma tak nasazuju kalobu, aby z virozy nepřešlo do bakteriální. A taky inhaluji vincentku. Parkrat už se to podařilo rozehnat

Díky za tipy. Jo, někdy se nám to taky daří rozehnat inhalacemi, ale aktuálně už jsem bezradná. Nefunguje nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18640
25.2.24 11:06
@michavw píše:
Díky za tipy. Jo, někdy se nám to taky daří rozehnat inhalacemi, ale aktuálně už jsem bezradná. Nefunguje nic.

Hele není to 100%. Ale alespoň už ne kazda rýma jde do bakteriální. Zrovna dneska má poslední dávku atb. Ale! Nebyla to bronchitida, jen sekundární bakteriální infekce. Kasel, hleny, vracení teploty, noční zvracení hlenu… ale neslo to dolu do průdušek a na plíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
25.2.24 11:12

Mě se zdá šílenost, že je od tak útlého věku preventivně na kortikosteroidech. Je docela známý fakt, že při dlouhodobém užívání e musí dávky zvyšovat. Zkusila bych to konzuktovat s někým jiným a vzít to úplně za jiný konec, i když teď už to bude strašně těžký.

Kolik mu je teď? Jak dlouho je na omeprazolu? To taky není jenom tak…

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
25.2.24 11:17
@michavw píše:
Díky za tipy. Jo, někdy se nám to taky daří rozehnat inhalacemi, ale aktuálně už jsem bezradná. Nefunguje nic.

Co používáte na inhalace? U nás u alergika když je opravdu špatně, pomáhá atrovent. Kortikosteroidy občas dostane taky, ale naprosto výjimečně a jenom pár krát. Ale astma z refluxu možná funguje jinak. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
184
25.2.24 11:24
@Capelucia píše:
Mě se zdá šílenost, že je od tak útlého věku preventivně na kortikosteroidech. Je docela známý fakt, že při dlouhodobém užívání e musí dávky zvyšovat. Zkusila bych to konzuktovat s někým jiným a vzít to úplně za jiný konec, i když teď už to bude strašně těžký.Kolik mu je teď? Jak dlouho je na omeprazolu? To taky není jenom tak…

Má 2 roky. Taky z toho nejsem nadšená, ze už je rok na kortikosteroidech. Ale alergoložka v tomto byla neúprosná a co vím, je to standardní postup léčby u astmatu. Samozřejmě preventivní dávka je nízká. V případě bronchitidy zvyšujeme. Omeprazol podáváme při zhoršení projevů kašle a zvracení. Vím, že to není jen tak. Samotnou mě to trápí. Jenže za jaký jiný konec to vzít teda nevím. Nechci mu nijak ublížit, zároveň prostě nemůžu neposlechnout rady lékařů. Nemyslím si, že bychom docházeli k takovým, kteří tomu nerozumí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6033
25.2.24 11:31

Můj syn byl bez refluxu, ale jinak měl opakující se bronchitidu a bronchialitidu. Hrůza. Od podzimu do jara jsme byli každý měsíc na JIP v nemocnici. Od cca roku prakticky půl roku inhaloval Ecobec a Ventolin (ten pak i 6 vdechů po 4 hodinách). Testy negativní, rentgeny vždycky v pořádku.

Teď dostal od plicní doktorky flutitorm, inhaluje 1, 0, 1 (když je nemocný, navýší se to na 2 vdechy) a koupili jsme čističku vzduchu. A musím zaklepat, na JIP byl syn naposledy v listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
25.2.24 11:37
@Modesta píše:
Můj syn byl bez refluxu, ale jinak měl opakující se bronchitidu a bronchialitidu. Hrůza. Od podzimu do jara jsme byli každý měsíc na JIP v nemocnici. Od cca roku prakticky půl roku inhaloval Ecobec a Ventolin (ten pak i 6 vdechů po 4 hodinách). Testy negativní, rentgeny vždycky v pořádku.Teď dostal od plicní doktorky flutitorm, inhaluje 1, 0, 1 (když je nemocný, navýší se to na 2 vdechy) a koupili jsme čističku vzduchu. A musím zaklepat, na JIP byl syn naposledy v listopadu.

Moc děkuji za sdílení.
U flutiformu máme stejné dávkování. Máte ten 50mg? Čistička vzduchu je dobrý nápad, pořídíme. Máme jen zvlhčovač a ten je k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
25.2.24 11:45

Ono je to vzdycky vsechno se vsim.

Mne se treba vyplatilo zrusit vsechny leky, ktere nejsou nezbytne, nedavam leky na horecku, at neblokuju spravnou praci imunitniho systemu, vyhybam se atb, brzdim s ockovanim.
Pri kazde infekci, stresu, prochladnuti, velke unave davam C vitamin, jeden dva dny vysokou davku.
Tuk tuk, dcera alergik astmatik zvlada. Dokonce muze jit s pokaslavanim plavat a nesejme ji to.

Na tvem miste bych jeste udelala testy na cerny kasel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
25.2.24 11:47
@michavw píše:
Má 2 roky. Taky z toho nejsem nadšená, ze už je rok na kortikosteroidech. Ale alergoložka v tomto byla neúprosná a co vím, je to standardní postup léčby u astmatu. Samozřejmě preventivní dávka je nízká. V případě bronchitidy zvyšujeme. Omeprazol podáváme při zhoršení projevů kašle a zvracení. Vím, že to není jen tak. Samotnou mě to trápí. Jenže za jaký jiný konec to vzít teda nevím. Nechci mu nijak ublížit, zároveň prostě nemůžu neposlechnout rady lékařů. Nemyslím si, že bychom docházeli k takovým, kteří tomu nerozumí. :nevim:

Chudáček :(. Já chápu, je to těžký. Stejně bych se pro jistotu konzultovala s dalším lékařem. Co bych zkusila dělat moc nechci psát - nejsem lékař, jenom jsem se sama kdysi z astma vyléčila - už víc jak 15 let mám spirometrii čistou. Ale byl to dost nestandartní postup, včetně vysazení všech léků, a nedvážila bych se to doporučovat pro batole. U vás bude příčina nejspíš reflux. Ví se proč ho má? Možná by pomohla nějaká dieta - aby se to pak nevracelo a nedráždilo tolik průdušky? Nemá nějakou intoleranci?

• Citovat
  • Upravit
34322
25.2.24 11:51

Manzelovi treba vadily na astma konzervanty v potravinach a kdyz to zjistoval, tak je to pry caste.
Sorban draselny byva i v sirupech na kasel. Takze bych patrala i timto smerem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6033
25.2.24 12:15
@michavw píše:
Moc děkuji za sdílení.
U flutiformu máme stejné dávkování. Máte ten 50mg? Čistička vzduchu je dobrý nápad, pořídíme. Máme jen zvlhčovač a ten je k ničemu.

Jj taky 50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
25.2.24 12:18
@Capelucia píše:
Chudáček :(. Já chápu, je to těžký. Stejně bych se pro jistotu konzultovala s dalším lékařem. Co bych zkusila dělat moc nechci psát - nejsem lékař, jenom jsem se sama kdysi z astma vyléčila - už víc jak 15 let mám spirometrii čistou. Ale byl to dost nestandartní postup, včetně vysazení všech léků, a nedvážila bych se to doporučovat pro batole. U vás bude příčina nejspíš reflux. Ví se proč ho má? Možná by pomohla nějaká dieta - aby se to pak nevracelo a nedráždilo tolik průdušky? Nemá nějakou intoleranci?

Já měla jako dítě taky astma, v pubertě jak když utne a po 20 letech po porodu a stresu návrat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí