Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mam 3 mesicniho chlapecka a obávám se, že se mi dělá opar. Vím, že to může být pro miminka nebezpečné. Měla jsem opar už hodněkrat a i v tehotenstvi a syna kojim. Co jste dělali, abyste opar nepřenesli? Samozřejmě si budu mít ruce a nebudu mu dávat pusy. Jak moc jste si mýlí ruce? A nosili jste roušku? Jak blízko jste se k dětem přibližovali obličejem? A jak jste to řešili venku, když nebylo kde si umýt ruce? Moc děkuju za zkušenosti!
Ahoj, taky jsem mela. Nacetla jsem tedy tenkrat, ze do 6 mesicu, pokud matka mela opary i driv, by to nemel byt takovy problem a miminko by melo mit imunitu. Myla jsem si ruce, dokud se nezahojilo, nedavala jsem pusu, rousku jsem nenosila. Dote nic nechytlo ![]()
Já nosila roušku vždy, často jsem si myla ruce a nešahala si zbytečně na obličej. Na opary trpím, nesnáším je a chci za každou cenu oddálit dobu, kdy to moje dítě chytí a bude tím trpět jako já. ![]()
@El25 taky asi radši budu nosit roušku. Snad je to jen na pár dní… Do kolika měsíců/let tvých děti jsi ji nosila? 😊
Nosila jsem rousku, mela jsem to zalepene coompeed naplasti a davala jsem pozor na co kde a jak saham u mimina dost uzkostne..kdyz byla pak starsi (vic jak rok) tak uz jsem nenosila rousku, jen naplasti a nepusinkovala a davala pozor at nejime/nepijeme ze stejneho nadobi. Zatim to nikdy nastesti nechytla
@KarlaKov Dcerce budou 2 a co nevidět se narodí sourozenec, takže jí při oparu pořád nosím a kvůli miminku budu nosit minimálně další roky. ![]()
Vím, že nezabráním tomu, aby to děcka jednou chytly. Budu ale ráda, pokud to poprvé bude až v době, kdy jim půjde vysvětlit, že si po sahnutí do pusy s oparem nesmí mnout oči, sahat na nos atd. Herpes siplex umí vyrašit i na jiných sliznicích a to je hnus. Manžel to má občas v oku a to pak není vůbec dobrý. ![]()
@Grety Moc děkuju za odpověď. Radši budu roušku nosit, dokud nebudu mít jistotu, že to zmizela. Můžu se tě zeptat, jak moc sis malá ruce? Samozřejmě, když saham na opar, tak je několikrát namydlim a uměji, ale za normálních okolností asi stačí namydlit jednou a oplachnout a mělo by to i případný opar smyt, že? Jak jsi to řešila venku?
@El25 taky radši budu opatrná 😊 gratuluji k druhému tehotenstvi! Můžu se tě zeptat, jak moc sis myla ruce, abys měla jistotu, že se opar umyl? A jak jsi to řešila venku?
@KarlaKov Myla jsem si ruce po každém sahnutí na obličej, před a po jídle apod. A samotné mytí? Teplá voda, mýdlo, dodržování techniky správného mytí rukou, opláchnout a osušit. Venku jsem používala dezinfekci.:) Tyhle věci asi máme všichni najeté z covidových dob. ![]()
@El25 haha to je pravda! Moc děkuju za odpověď. Snad už ten opar zmizí a budu si zase v klidu užívat mazlení se synem 😊
@KarlaKov Myla jsem si ruce po kazde manipulaci s oparem, jinak jsem to nehrotila..cim dele ten opar na puse je tim se snizuje jeho infekcnost. Nejhorsi je to zezacatku nez propukne a jak se udelani puchyrky - tak ta tekutina. V tehle fazi si davej velky pozor. Jak uz to zaschne tak uz je skoro vyhrano a tolik infekcni to neni..
Obnovuji diskuzi. Dnes mi vyrasil opar na rtu, vsimla jsem si toho az vecer, predtim me to trochu svedilo, ale neprikladala jsem tomu dulezitost. Mam doma osmitydenni miminko, samozrejme jsem ho pusinkovala cely den.
Az ted vecer me to nahlodalo a vyguglila jsem si to a jsem zdesena. Jak velka je sance, ze i kdyby to chytil, tak se mu ta encefalitida rozjede? Jsem z toho jak na trni, uplne vyklepana…
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi. Dnes mi vyrasil opar na rtu, vsimla jsem si toho az vecer, predtim me to trochu svedilo, ale neprikladala jsem tomu dulezitost. Mam doma osmitydenni miminko, samozrejme jsem ho pusinkovala cely den.Az ted vecer me to nahlodalo a vyguglila jsem si to a jsem zdesena. Jak velka je sance, ze i kdyby to chytil, tak se mu ta encefalitida rozjede? Jsem z toho jak na trni, uplne vyklepana…
Cas nevratis tak se nenervuj, ted uz delej vsechna opatreni abys to na nej neprenesla. Riziko to je, ale ne tam vysoke. Je velka sance ze kdyz to chytne tak se mu to nijak neprojevi. Ale samozrejme riziko tam je