Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, pročetla jsem vše, co jsem našla v oparu v těhotenství, trochu mě uklidnily diskuse tady a na jiných portálech, že to v těhu nevadí, ale vyděsilo mě, co se píše o tom, když se vir dostane k mimču. Volala jsem dvěma gynekologům a ti mě ujistili, že na rtu opravdu nevadí, že řešit by se musel pouze vaginální (možná třeba pásový), nevím, ale to víte… jako správná hysterická těhule se bojím. Budu vděčná, když napíše každá, která měla takto brzo opar na rtu a podělí se mnou o to, co ji řekl lékař. Okamžitě jsem nasadila Tee tree, takže po 24 hodinách byl suchý a jen strup, ale je to velké a dost bolestivé…což ustojím, jen aby to nešlo k miminku. Opak jsem už měla před těhu, naposledy asi před třemi lety a léčila jsem celkovými antivirotiky.
Uplne v pohode. Ja mela opar pres celou pusu presne nekdy okolo konce 3.mesice. Mela jsem i mirnne zvysenou teplotu, blila jak amina a byla tyden na nemocenske. Nestresuj se, malo co se dostane k miminku. Priroda to ma dobre zarizeny.
Dobry den, mela jsem opary kolem cele pusy mezi 8-10 tydnem. Rikala jsem si, ze je to nejspis vlivem vsech zmen v organismu ale pravdou je, ze me vubec nenapadlo, ze by se neco mohlo stat miminku a nestalo:D mame krasnou holcicku. Drzte se a hlavne klid:D:D
Holky jste zlaté, je to sice mé páté těhu, ale jak je vidno, opravdu každé těhu je jiné…
Měla jsem opar hned ze začátku, ještě jsem nevěděla že jsem těhotná, je to prý jeden z vyvolávaču oparu, mám náplasti, ty jsou výborné a nic se nestalo ![]()
Já trpím na opary od puberty pořád, spíše jsou výjimečné dny, kdy mám pusu v pořádku - je to opruz, ale už jsem si zvykla - v obou těhotenstvích jsem ho měla asi 2× a když obě děti měly po narození silnou žloutenku, tak se mě doktor v porodnici doslova na opar zeptal, jestli jsem ho neměla. A když jsem řekla, že jo, tak jen pokýval hlavou - tak to je jasné… takže možná opravdu nějaká ta infekce se k miminku dostane a pak se nějakým způsobem projeví ![]()
@Iffka tak mé děti měly silnou žloutenku a nebylo to opary, ty jsem neměla. Ale ač mám krevní skupinu A+, tak někde ve fenotypu jsem negativní a v kombinaci s partnerem, to dělá paseku.
Jasně, já netvrdím, že ten opar to musel způsobit, to vůbec! Jen že doktor se pak už té žloutence nedivil. Dcera ji měla hodně silnou, 6 dní na světle, pořád to neklesalo a hrozila transfúze, proto se hodně vyptával na nemoci v těhotenství. Nijak jinak jsem nemocná nebyla, ale při zmínce o oparu opravdu řekl - tak to je jasné.. proto jsem to sem napsala.
My jsme oba s manželem 0-, tak snad se tam nic pokřížit nemohlo, ale tolik dopodrobna genetice nerozumím, takže nemůžu říct
@Iffka Ono to, že jste oba 0- nic neznamená, důležité jsou ty podskupiny. No my šly z porodky 10 den, bylo to fakt hrozné, nejvyšší hodnota byla 470, při 500 by tu transfůzi už musela dostat. Bylo to hrozné. A také pamatuji, že první, co mi řekla dětská bylo, že jak bude mít malá věk, tak uděláme zrak a sluch, že ty hodnoty byly opravdu zlé a mohlo to poškodit. Naštěstí je úplně v pořádku. No uvidím. O tom, že opar má vliv na novorozeneckou jsem neslyšela, ale genetiku jsem si před 4. těhu udělala, protože to to bylo u třetí bych už zažít nechtěla.
Já už si ty hodnoty nepamatuju, přece jen je to skoro 8 let, ale ten pocit, kdy mi sdělili, že jestli to do večera neklesne, tak jde dcerka na transfúzi, už bych taky nechtěla zažít. Taky jsme odcházeli 11. den. Ale ona byla docela malá, ne moc, ale měla pod 3 kila, tak prý možná proto se s tím to tělíčko nemohlo poprat.
Aha, to jsem nevěděla, že na to mají vliv i podskupiny.
@Mivév píše:
@Iffka no my se rodily 2,82 a spadla na 2,7, bylo šílené.
ano, dcera 2900 a spadla na 2600. Hodně podobné ![]()
Říká se, že větší děti se s tím lépe poperou, ale co je na tom pravdy, to nevím
No asi ano, syn měl o kilo víc porodní váhy - 3,95, žloutenku měl z poranění na hlavičce, jak mi říkali doktoři - jak měl vlikou hlavu a nemohl se protlačit, tak se mu na celém obličeji a hlavičce udělala jedna velká modřina, nějak se tomu prý říká - modrá maska nebo tak nějak, nevím přesně. No a tělo nezvládlo to množství bilirubinu z rozkládajících se modřin a z toho dostal žloutenku. Ale tomu stačilo na světle pár hodin, pak jsem ho jen slunila za oknem a šlo to dolů hezky. Ale jak říkám, měl 3950 gramů. Uf. ![]()
@Iffka TAky mám takového buclíka 3,92 a kdyby mi někdo řekl, že další bude tak velké, tak jdu na císaře a ani nepřemýšlím. Tohle také nikdy víc.