Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chci se zeptat někoho, kdo tomu rozumí. Malá 7 m dostala 2 prevenary, třetí si prý budeme muset zaplatit, to znamená prý 1300 Kč. Ne že bych byla škudlil, ale napadlo mě, že na třetí nepůjdu. Za prvé jsem trochu proti očkování a do prevenaru jsem byla trochu natlačena. Ale zase si říkám, když nepůjdu na třetí, tak aby ty dvě předchozí potom nebyly zbytečný (rozuměj-aby to nebylo jako když nic nedostala, protože podmínkou doočkování je 3 dávka?). Proč se vlastně chodí natřikrát? Děkuji za odpovědi.
No, pokud jsi do toho byla natlačena, tak bych do toho už nešla. Ono hlavně není nikde psáno, že když doočkuješ, že dítě nic nechytne. Pneumokoků je ke stovce druhů, Prevenar je proti 13. A navíc pokud vím, tak po očkování je dítě mnohem náchylnější na druhy, proti kterým očkované není…
Ot. Ale za jednu davku 1300??
prevenar se snad plati pokazdy, n?
Osobně nechápu jak někdo může být do očkování dotlačen. pokud nechci tak neočkuju a hotovo…
ale k tvému dotazu. já osobně bych se na poslední dávku vykašlala. je to jak píše Verča. ochrana je proti je 13 kmenům, není dlouhodobá a ani 100% takže šance, že pneumokoka někde lapí je se 2 i 3 dávkama prakticky stejná
Asi ti to sečetli, ne? Já platila za každou 400 kč
Na třetí bych asi šla. Když už si dala ty dvě, aby to k něčemu bylo. Myslím, že bys pak stejně asi musela něco uhradit za ty předchozí ![]()
My dostali 2 dávky a za každou platili 430kč, na třetí se chystáme, ale určitě budeme taky platit, jinak bych tam určitě šla, pokud jsi za 2 dávky neplatila nic, tak u té třetí Ti to asi dr. sečetl, takže jsi na tom stejně, jako my… jinak všeobecná pojišťovna na to teď přispívá, ale my nedostali nic, prej máme jenom nedoplatek, jinak jedna injekce prý stojí 1.500kč a dětem do 7 měsíců to pojišťovna hradí, tak za co těch 430 kč?
![]()
Ono je to tak, že do 7mi měsíců se doplácí za jednu těch cca 450 kč, to jsem platila dvakrát, jenže teď jsem tu třetí nestihla do těch 7mi měsíců, takže nebude pojiš%tovnou hrazena a bude za 1300 kč. Jde mi o to, jestli když nedoočkuju, tak jestli bude chráněna z těch dvou očkování nebo to přijde nazmar?
Neříkám, že jsem byla natlačena doktorkou, spíše okolnostmi a okolím, když mi vyjmenovávali, jaké nemoci může dítě chytit..
@Magnificata já bych teda zavolala doktorovi a zeptala se, jestli vadí a co se stane, když nedoočkuješ, budeš mít jistotu, pokud tady není někdo doktor, 100% Ti nepomůže, jinak pokud jsi u VZP tu vakcínu Ti proplatí
@Radanka25 píše:
@Magnificata já bych teda zavolala doktorovi a zeptala se, jestli vadí a co se stane, když nedoočkuješ, budeš mít jistotu, pokud tady není někdo doktor, 100% Ti nepomůže, jinak pokud jsi u VZP tu vakcínu Ti proplatí
no tak já osobně bych se na tohle nespoléhala, bohužel v dnešní době mnoho doktorů rodičům neřekne všechno, samozřejmě chtějí mít z vakcín peníze, takže velká část si bude stát za tím, že je nutno doočkovat celé, jak je to ve skutečnosti by měl člověk asi zjišťovat od někoho nezaujatého ale takový člověk se těžko shání…
Nám pneumokoka doktorka nedoporučila právě z toho důvodu že je to vakcína na druhy které se tu vpodstatě nevyskytují…převážně prý v USA, moje kamarádka má o 4 měsíce mladšího chlapečka…očkovaného..a už 3× prodělal zánět středního ucha a bral atb, takže já bych se do něčeho takového natlačit nenechala…je to další sra*ka do tělíčka a ještě k ničemu.
@Pce píše:
Nám pneumokoka doktorka nedoporučila právě z toho důvodu že je to vakcína na druhy které se tu vpodstatě nevyskytují…převážně prý v USA, moje kamarádka má o 4 měsíce mladšího chlapečka…očkovaného..a už 3× prodělal zánět středního ucha a bral atb, takže já bych se do něčeho takového natlačit nenechala…je to další sra*ka do tělíčka a ještě k ničemu.
Dovolím si podotknout, že toto je internetový blud. Kmeny obsažené v prevenaru 13 se u nás vyskytují. To jen se někde na síti psalo, že Prevenar odpovídá kmenům v USA a Synflorix v Evropě, ale najděte se složení obou vakcím ![]()
Jinak tato vakcína neslouží primárně proti zánětům středního ucha, ty jsou nejčastěji virové, ale proti invazivním pneumokokovým onemocněním.
@Magnificata píše:
Ahoj,
chci se zeptat někoho, kdo tomu rozumí. Malá 7 m dostala 2 prevenary, třetí si prý budeme muset zaplatit, to znamená prý 1300 Kč. Ne že bych byla škudlil, ale napadlo mě, že na třetí nepůjdu. Za prvé jsem trochu proti očkování a do prevenaru jsem byla trochu natlačena. Ale zase si říkám, když nepůjdu na třetí, tak aby ty dvě předchozí potom nebyly zbytečný (rozuměj-aby to nebylo jako když nic nedostala, protože podmínkou doočkování je 3 dávka?). Proč se vlastně chodí natřikrát? Děkuji za odpovědi.
Chápu správně, že očkuješ 2+1, ne 3+1? (schémata jsou v protekci rovnocenná) Potom 3.dávka nejdříve za 6měsíců po 2. dávce, jako booster je důležitá.
Zrovna toto očkování z nepovinných nepovažuju za marné.