Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se vás zeptat, zda některému z vašich dětí byla přeočkována 4. dávka hexavakcíny dříve než po šesti měsících. První dávku jsem nechala očkovat s vypětím sil „až“ ve třech měsících a nyní koukám do očkováku a doktorka nejspíš chtěla zachovat termín a poslední dávku tedy dala dříve
- po pěti měsících od 3. dávky. Opravdu jsem jí slepě důvěřovala a nyní zjišťuji veliký omyl
. Chtěla bych vědět, proč se má očkovat až po půlroce a ne dříve?
Díky za odpovědi, nikde jsem to nenačetla.
To, že jsem si to měla hlídat vím a rvu si za to vlasy.
@luleå ona už mu dala tu 4. dávku? pokud ne, tak bych dr jen zavolala, že přijdeme o měsíc později.
Moc nerozumím.. Napiš sem do poradny, odpovídají velmi rychle
www.vakciny.net
@luleå nech to být teď už s tím stejně nic neuděláš. Hlavně že to přežilo dítě, s ničím jiným bych si hlavu nedělala. Darda slušná. Stejně ho čekají další boostry, první už v pěti letech.
Příště to nechce slepě věřit lékaři, i on je jen chybující člověk, ale to už teď sama víš nejlíp ![]()
@luleå, imunitní odpoveď je vždy lepší pokud je ten interval spíš delší než kratší. Takže pokud se další dávka očkuje za 6-9. měsíců od té předchozí, tak je lepší dát imunitnímu systému pár týdnů navíc než se popíchne další dávkou. Takže u prvních třech dávek je uvedeno „Mezi jednotlivými dávkami musí být interval nejméně 1 měsíc“. Dále „Po očkování 3 dávkami vakcíny Infanrix hexa (například ve 2., 3., 4. měsíci; ve 3., 4., 5. měsíci a ve
2., 4., 6. měsíci) se musí podat posilovací dávka nejméně 6 měsíců po podání poslední dávky základního očkování. Upřednostňuje se podání před 18. měsícem věku dítěte.“ Takže doktorka nedodržela výrobcem doporučené očkovací schéma. Buď si nevšimla nebo to chtěla mít z krku pěkně odškrtnuté, znám několikero takových, co jim de o své splněné víc než o dítě a se svým děckem bych k nim nechodila. Zeptej se jí příště a uvidíš, co ti odpoví a do které kategoie se zařadí, jestli to bude bagatelizovat nebo se chytí za nos a omluví. Ale ty se neboj, malé to neuškodilo a ta 4. dávka je stejně spíš tak pro sichr, většina dětí má tu imunitu už po těch 3 dávkách, ta 4. je kvůli těm 10%, které ne úplně. A buď se pouč, že vaší doktorce sice důvěřovat, a le prověřovat nebo se poohlídni po lepší, jestli máš tu možnost.
@quinny vím, vím ![]()
@martina.se jo, už ji má
Dík za odpovědi, na ty stránky o vakcínách bych napsat mohla ![]()
@luleå píše:
@quinny vím, vím
@martina.se jo, už ji máDík za odpovědi, na ty stránky o vakcínách bych napsat mohla
aha.. tak to jsem špatně pochopila
tak snad se nic nestane…
@lekarnicka28 Dík za vyčerpávající odpověď, doktorce budu volat na odklad MMR do dvou a půl let dítěte, takže se asi rafnem ![]()
@luleå Není proč se rafat, vyhláška stanovuje pouze spodní hranici, takže je to jen její neochota. Ty nic neporušuješ.
@luleå, jojo, já nejsem neočkovací matka, ale MMR budu odkládat. S doktorkou jsme se na tom v klidu domluvily, že do 2 let to nebudem řešit a na prohlídce ve 2 letech se domluvíme, kdy ji dáme a dostane ji nejpozději do nástupu do školky. Sama byla za ten odklad, když jsem s tím přišla a vyjmenovala mi rozumné důvody proč ji dát, já zvažovala jestli ji třeba úplně nedat. Takže se nedej! Doktorku k trvání na 15ti měsících vede jen její pohodlnost a mít odškrtnuto a nemuset to u různých dětí hlídat.
A dokud jsi s ní doma a nechodí do žádného kolektivního zařízení, je riziko nákazy těmito nemocemi minimální. Přesně jak píše Sibyla, je to jen spodní hranice, nesmí se jít pod ní, ale horní stanovena není.
@luleå nic si nevyčítej, stanou se horší věci
Dořeš si tu dr. Jak už je tu psáno, já bych se tam možná spíš stavila než po telefonu, ale záleží co máš radši ty. S tím, že aby mi vysvětlila, proč nedodržela očkovací kalendář. Dle její reakce bych se zařídila dál. MMR je jasně tvoje volba, o tom bych s ní nediskutovala vůbec, tak jsem se rozhodla, konec tečka.
Dobré pořízení. K lékaři bys měla mít důvěru, to je základ, ke svému vlastnímu, tím spíš k dětskému svých ratolestí ![]()
Holky, dík, že píšete, máte pravdu. Nerada se přu s někým (doktor) o kom si myslím, že by měl vědět víc, bohužel budu muset. Přečetla jsem si příběhy maminek o priorixu, průběhy těchto nemocí, nyní mám půjčenou „varovné signály očkování“ od A. Strunecké - ať mám přehled a pak půjdu tvrdě za svým. Už s odkladem první dávky hexy jsem s dr. bojovala.