Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Klopotkova dle wikipedie jim lze částečně předcházet očkováním proti pravým neštovicím - až z 85%. ![]()
@roba18 k té vakcíně se jednak nemáš šanci dostat a za druhé měla fakt hodně zajímavé vedlejší účinky. Zkrátka žádná moderní včelka.
@roba18 Vzhledem k tomu, ze jsou prakticky vymycene, ta vakcina se prakticky nevyrabi..
Já četla, že se nejčastěji prenasi při rizikovém sexuálním styku, kapénkami jen při dlouhodobém styku. Úmrtnost bez vakcinace je uváděna s odkazem na zdroj z Afriky, kde je úmrtí pravděpodobnější, kvůli podvýživě a jiným nemocem.
@VitaminC jsou vymýcené, vzorky mají jen nějaké laboratoře, jinak zásob vakcíny je dost, ovšem nemám dojem, že by je jen tak pustili do oběhu, vakcína sama je opravdu problematická. To bude daleko zajímavější pokus než vakcíny proti Covidu - pokud ji nějak bleskově netransformují.
@roba18 píše:
@Klopotkova dle wikipedie jim lze částečně předcházet očkováním proti pravým neštovicím - až z 85%.
Jenže……očkovat se proti nim přestalo někdy v osmdesátých letech a prakticky nikdo, kdo očkovaný byl, už dávno protilátky nemá. Vakcína není.
@Klopotkova Covid, Putin a opičí neštovice…… asi už jsem nějak otupěla a ani mě to nevzrušuje. Já ti mám pocit, že po těch prvních dvou už by mě vzrušila jen vzteklina, co přenáší agresivní berušky…..
No, jak hlásí víc a víc případů, tak se trochu bát začínám. Teď jsem dočetla článek, že se to z člověka na člověka moc nešířilo, ale teď je těch případů víc, tak jestli to nezmutovalo…Takže super, ještě psali, že horší průběh mívají děti
A to jsem si přála, aby syn chytil neštovice, aby si je prodělal, než nastoupí do školy. Asi ho nechám rychle naočkovat aspoň proti těm planým…
@Janli vzteklina přenášená beruškami je dobrá
![]()
@Klopotkova hele už jsem to četla včera, dcera mi za týden jede se školou na jazykový pobyt do Velké Británie a nehodlám se tím nechat vydeptat. Putin už přestává být zajímavý a objevuje se nové katastrofické téma…
@roba18 píše:
@Klopotkova dle wikipedie jim lze částečně předcházet očkováním proti pravým neštovicím - až z 85%.
A ty jsi ockovana proti pravym nestovicim? Ty byly vymycene a uz velmi dlouho se neockuje
![]()
To je pořád něco, oni si to ti novináři snad vymýšlí, aby bylo o čem psát. Skončil covid, začala válka, ta už teď taky není tak zajímavá, tak šup, vymyslíme něco jiného. Přece ten svět nemůže být chvíli normální, že… já se nehodlám nervovat. Ať je to, co je to, přijde to tak jako tak. Moje reakce na to to nijak nezmění. Takže stejně jak s válkou, budu se nervovat, až mi zaklepe na dveře.
Jinak z nestovic, predevsim z pravych, mam respekt…tyhle se zdaji byt tedy mirnejsi…ale chytit bych to nechtela, kdyz to vidim, je to hrozne ohavne…bala bych se, ze budou zustavat jizvy. Uvidime, jak se to vyvrbi dal. Covid me nevzrusoval, tohle teda muj klid trochu narusilo… ![]()
Dobrý večer.
Jak kdyby toho všeho už nebylo dost. Níže je zkopírovaný článek ze Seznam.cz.
Za sebe nevím, co si o tom mám myslet,
Jak to vidíte vy?
V Německu se vyskytl první případ nákazy virem opičích neštovic u člověka. Mikrobiologický armádní ústav potvrdil nález u Mnichova. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Smrtnost onemocnění dosahuje 10 %.
Výskyt u člověka vzácného nebezpečného virového onemocnění v posledních dnech hlásí řada zemí. Jako první se nebezpečná infekce, která se může šířit z člověka na člověka, objevila ve Spojeném království. Další případy byly hlášeny z Belgie, Francie a jihu Evropy.
Po zjištění výskytu opičích neštovic v několika evropských zemích z tohoto týdne potvrdila první případy této vzácné nemoci v pátek také Kanada. Austrálie má podezření na nákazu u muže, který se vrátil z cesty do Evropy, napsala agentura Reuters.
ejprve nastupuje horečka, bolesti hlavy, svalů a dalších částí těla. Horečka přesahuje 38,3 stupně Celsia. Po dvou až čtyřech dnech horečka klesne a začínají se objevovat typické neštovičné změny na pokožce obličeje a celého těla. Následující dny rozhodnou o tom, zda se pacient zotaví, či ne. Smrtnost dosahuje 10 procent. Jde však pouze o čísla z Afriky, údaje ze zemí s rozvinutou zdravotní péči neexistují.
Virus se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Šíří se i vzduchem či tělními tekutinami infikovaných lidí.
Výskyt opičích neštovic by měli při diagnostice pacientů s odpovídajícími příznaky brát v úvahu i lékaři v České republice. Doporučuje to Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle něhož je vhodné odborníky i laickou veřejnost o potenciálním šíření opičích neštovic informovat.