Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
přítelkyně mého švagra tvrdí, že naše holčičky, které oslavily začátkem ledna 2 roky, jsou opožděné, protože ve svém věku ještě nosí plíny a málo mluví. Posím o váš názor, jestli jsou podle vás naše holčičky opožděné, nebo ne. Předem všem moc děkuji.
a čím mají být opožděné? jenom tím,že mají pleny a moc nemluví? pak nejso opožděné. každé dítě má své temto u mě jedno dítě už ve dvou pleny nemělo a další mělo v noci skoro do 4 let .
Plínky ve dvou letech má spousta dětí a to samé s mluvením, jen podle toho bych určitě nesoudila na opožděnost ![]()
janinka81 píše:
Ahoj maminky,
přítelkyně mého švagra tvrdí, že naše holčičky, které oslavily začátkem ledna 2 roky, jsou opožděné, protože ve svém věku ještě nosí plíny a málo mluví. Posím o váš názor, jestli jsou podle vás naše holčičky opožděné, nebo ne. Předem všem moc děkuji.
![]()
To by
obě moje holky musely být opožděné. Anežka ve 2 letech nemluvila téměř vůbec (pak začala rovnou ve větách), plíny měla skoro do 3 let. Mája teď taky téměř nemluví a plíny má taky. Možná jsou opožděné vzhledem k jiným dětem (sousedů..), ale za pár let si nikdo ani nevzpomene, kdy naše děti odložily pleny a začaly mluvit (mch Anežka od té doby pusu nezavře ani v noci
).
Pokud bych měla soudit jen na základě nemluvení a plín, tak to těžko říkat že jsou nebo ne - jak píše sophinka, každé dítě má jiné tempo a soudit podle plín a mluvení je prdlé.
Spíš bych řekla, že je to nějaká můra
Nikdy bych neříkala něco takového mamince..
A ještě napiš, že nemá děti, bych se nedivila
..
Nejsou… Zrovna tady je dizkuze jinde, že i 3 leté má rpoblém s nočníkem..
přítelkyně tvého švagra je lékařka-neuroložka nebo něco takového?!?
![]()
moje děti na tom nejsou o moc lépe a za 3 měsíce asi nebudou, nicméně s tím problém opravdu nemám, tvoje holky nejsou opožděné,ale přítelkyně snědla všechnu moudrost světa mi přijde,čekám, že vychovala aspoň 10 párů dvojčat,aby mohla srovnávat, když je tak chytrá,tak by měla vědět, že dvojčata často mluví později, protože nejprve komunikují spolu ![]()
Fakt „miluju“ takovéhle řeči. Tak to by byl opožděný i můj druhý syn, který ve dvou letech měl taky plíny a nemluvil vůbec. Než bych přemýšlela, jestli jsou požděné bych spíš dumala, jestli nění přítelkyně švagra omezená, když tohle říká ![]()
Proč by měli být opoždělé? A přítelkyně švagra nějaké děti má?
Moje dcera se zbavila plen na den ve 2,5,letech a úplně i na noc něco málo před 3 narozeninami. Mluví a mluvila velice brzo a dobře,ale znám nejeden případ kdy se děti roumluvily až kolem 3 roku. Na ostatní se vyprdni a usuzuj dle vlastních pocitů.
alusa11 píše:
Proč by měli být opoždělé? A přítelkyně švagra nějaké děti má?
Jo mají 5ti letou holčičku.
To je mi zase inteligence nějakých chytráků
. Na všechny se vykašli. Dvojčátka většinou mluví pozdějc, mají svůj svět a nepotřebují kvákat jak žabky od rána do večera, spolu si rozumí a tak je nic nenutí. ![]()
Co se týká plen, na e miminu pochopíš, že děti jsou různý.
Naše malá třeba už chodí nas nočník ani ne v 14 měsících, ale jen kakat a čůrat po probuzení, ale třeba malej mojí ségry, kterýmu bude v březnu 4 roky, má na noc plenu. Takže klídek, je času moře a tvoje dětičky nejsou zaostalý, jen si někdo potřeboval zahrát u vás doma na chytráka a to je taky druh zaostalosti
![]()
Tak našemu dítku je 19měs. a jediné co řekne je máma, tata, bába, auto, tak a tam. A tento týden, jsem doma začala sundávat plenu, ale každy den je nehoda, někdy i více nehod. A určitě si nemyslím že by byl opožděny.