Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, mám takový dotaz. Mám soudem stanovené výživné na dceru 3000, otci vznikl dluh, který už doplatil, ale od té doby posíla schválně alimenty opožděně. Soudem máme dáno k prvnímu dni v měsíci někdy to příjde 7. někdy 10. jiny 20. jak se mu zachce, když mu rozumně napíšu, jen mě uráží, nadááv mi a píše, že mi nemusí platit vůbec nic. Dá se něco udělat proto, aby platil včas? Pracuje u seriozni firmy a vím z dob kdy jsem s ním žila, že výplatu dostává vždy pravidelně. Mám také nějaké výdaje a tím mi to hodně znepříjemnuje. Moc děkuji za odpoved.
Dodám, že o dceru nemá vůbec zájem, narozeniny, svátek, Vánoce pro něj neexistují ani blbou sms s přáním nepošle ani si jí nebere k sobě, jen jeho matka si jí 2× d roka vezme.
Vím, že můžu být ráda, že alespon platí, předtím rok neplatil, ale i tak mě to hrozně štve. Dá se něco dělat, když máme v rozsudku daný termín kdy má hradit výživné?
@Karolina11111 to je pěknej blb se hájit tim, že taky nemusí posílat nic
Spíš bych mu připomněla co určil ten soud, jestli trpí ztrátou paměti, tak bych mu to poslala písemně v kopii..pak se obrátit na právníka, pohrozit mu..je to snad i jeho dítě, ne?!
@eileithia Samozřejmě, že to ej jeho dítě.
Po rozchodu alimenty neplatil i když jsem ho x krát vyzývala. U soudu pak tvrdil, že nevěděl kam alimenty posílat
a že má šílený zájem… nemá jak jsme psala 2× do roka si jí bere a to z inciativi jeho matky.
Dneska jsme mu psala, že je 18náctého, před Vánoci jesltli poslal peníze a odpověd byla ta, že jen urážel a že nemusí posílat nic ![]()
On je psychicky mimo, je to blázen, je paranoidní, prostě cvok a žije úplně v jiné dimenzy.
Spíš me zajíma, jestli by se dal udělat nějaký příkaz, aby mu to pravidelně z platu strhávali?
Nevím jestli to pořád platí, ale jestliže máš mít alimenty prvního na úctě. Tak pokud tam nebudou, druhého už ho můžeš předat exekutorovi.
Nneí to pravidelně, když někdy to příjde 7. a někdy 20. to je rozdíl 13 dní kdy ty peníze chybí, nehledě na to, že to dělá schválně a ještě mě uraží.
Nechápu proč je v rozsudku datum kdy se to má hradit, když to stejně vůbec nedodržuje.
@Netopirek Ano v rozsudku má k prvnímu dni v měsíci k rukám matky.
Po rozdochu neplatil do doby než byl soud ani korunu tak měl dluh, ten jsem mu z části odpustila po naléhaní soudkyně, že by musel dlouho splácet no a od ty doby to posíla jak s emu zachce, ale hlavně at to vždy příjde do konce měsíce no.
@Anonymní píše:
Nemyslím to zle, ale stojí Ti za to, se někde kvůli tomu tahat po soudech? Za předpokladu že pravidelně platí každý měsíc. Já bych neřešila zda 1.,nebo 20. Pokud přijde do 30.
No ono je to docela důležité. Když nevíš kdy peníze přijdou, tak s nimi nemůžeš počítat v rozpočtu
@Karolina11111 Vím, že je to blbá situace, ale udělala bych si ty 3000 „náskok“ a s těma penězma jakoby počítala radši k poslednímu. Očividně mu dělá dobře, že tě to vytáčí a je si vědom toho, že na těch penězích dost visíš. Když budeš v klidu a nebudeš ho pořád uhánět, třeba se „zklidní“ i on a bude posílat pravidelně.
Nebo co píše @Netopirek, ale to neporadím. Nevyznám se v tom (naštěstí).
@Aries6 No já mu vůbec nepíšu jen dnes jelikož je řped Vánoci a stejně to dělal… je to blázen,
Jen to je těžko sice mám přítele, máme děti, ale vycháíme tak tak nic nám nechybí ani nepřebývá, takže 3000 naskok dát nejde…bohužel
@Karolina11111 tak si podej návrh na exekuci na plat, když neplatí pravidelně, nech mu to strhávat exekučně
@Karolina11111 Já vím, že je to někdy těžký, ale je šílený být závislá na tom, jestli mi někdo takto nespolehlivý pošle 3000. Co vím, tak to bývalo tak, že i kdy poslal dotyčný 500, tak se to bralo jako snaha a k soudu se to ani nedalo dát. Co by jsi dělala potom?
Nemůžeš jít na brigádu, nebo si přítel něco vzít.
Jako k soudu ho dej, nebo podej exekuci, či co všechno jde. Ale řešila bych to hlavně tím, nebýt na tom závislá.
@Aries6 Nejde o to být závislá. Určitě vyžijeme, vyžili jsme rok co neplatil proč by to nešlo teď že ano, ale ruku na srdce komu by se nehodily ty peníze do rozpočtu? Ještě ke všemu před Vánoci?
Hlavně já nechápu co to je…o dceru nemá zájem, když jsem prosila o změnu příjmení nesouhlasil, ale zájem nemá a s placením dělá pořád naschvály a mě nebaví být pořád ta co sklopí uši a bude držet hubu a krok.
@Karolina11111 já bych šla právní cestou. Měla by jsi mít i možnost nechávat mu to strhávat z platu. To by bylo nejlepší.
@Karolina11111 píše:
@Aries6 Nejde o to být závislá. Určitě vyžijeme, vyžili jsme rok co neplatil proč by to nešlo teď že ano, ale ruku na srdce komu by se nehodily ty peníze do rozpočtu? Ještě ke všemu před Vánoci?Hlavně já nechápu co to je…o dceru nemá zájem, když jsem prosila o změnu příjmení nesouhlasil, alezájem nemá a s placením dělá pořád naschvály a mě nebaví být pořád ta co sklopí uši a bude držet hubu a krok.
Jo, to chápu. Taky by mě to štvalo. Tak leda tu exekuci.
Dnes jsem četla toto..
http://tn.nova.cz/…ez-soud.html
hlavně že chlapi děti chtějí, ale starat se to už pak umí málokdo ![]()