Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Prosím o reakce ideálně pracující v oboru - je nějaká lhůta od rozsudku, do které může soud vydat opravné usnesení? Jde o vypořádání SJM. Moc děkuju ![]()
Nepracuji v oboru, ale tuším, že je to 30 dnů od podání žádosti na opravu, ale jistá si nejsem. ![]()
@werajsik píše:
Nepracuji v oboru, ale tuším, že je to 30 dnů od podání žádosti na opravu, ale jistá si nejsem.
nevím, jestli si rozumíme - jde mi o to, do kdy nejpozději od rozsudku lze podat žádost o opravu. Asi jsem to napsala špatně.
@Eliška
Aha.. To jsem špatně pochopila. Tohle vůbec netuším. Ale nijak bych to neodkládala a podala návrh na opravu co nejdříve. Jak dlouho to je od vydání rozsudku?
@werajsik píše:
@Eliška
Aha.. To jsem špatně pochopila. Tohle vůbec netuším. Ale nijak bych to neodkládala a podala návrh na opravu co nejdříve. Jak dlouho to je od vydání rozsudku?
víc než dva roky ![]()
@Eliška píše:§ 164 o. s.ř.: „Předseda senátu opraví v rozsudku kdykoliv i bez návrhu chyby v psaní a v počtech, jakož i jiné zjevné nesprávnosti. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí nebo není-li možné provést opravu ve stejnopisech rozhodnutí, vydá o tom opravné usnesení, které doručí účastníkům; jde-li o opravu výroku rozhodnutí, může odložit vykonatelnost rozsudku na dobu, dokud opravné usnesení nenabude právní moci.“
víc než dva roky
@KovaJana píše: § 164 o. s.ř.: „Předseda senátu opraví v rozsudku kdykoliv i bez návrhu chyby v psaní a v počtech, jakož i jiné zjevné nesprávnosti. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí nebo není-li možné provést opravu ve stejnopisech rozhodnutí, vydá o tom opravné usnesení, které doručí účastníkům; jde-li o opravu výroku rozhodnutí, může odložit vykonatelnost rozsudku na dobu, dokud opravné usnesení nenabude právní moci.“
Takže může kdykoliv, pokud jde o zjevnou nesprávnost. Např. chyba ve jméně, datu narození, případně i taková chyba ve výroku, kdy je zjevné např. ze samotného znění, nebo z odůvodnění rozsudku, že je to blbost. Třeba jsem viděla rozsudek: rodič je oprávněn se s nezl. stýkat každý čtvrtek od pátku 16 hodin do neděle 18 hodin.
Ale hlavně je třeba uvést, jak má oprava vypadat, tedy správné znění a jeho odůvodnění.
moc dekuju, myslim, ze by se melo jednat o vecnou chybu, takze to by tedy melo projit ![]()
@Eliška píše:
moc dekuju, myslim, ze by se melo jednat o vecnou chybu, takze to by tedy melo projit
No bez uvedení, co je blbě a proč bych to posoudit nedokázala. Tak ať ti to vyjde. Pokud za věcnou chybu nepovažuješ to, že bylo stanoveno příliš malé výživné, třeba
![]()
@KovaJana píše:
No bez uvedení, co je blbě a proč bych to posoudit nedokázala. Tak ať ti to vyjde. Pokud za věcnou chybu nepovažuješ to, že bylo stanoveno příliš malé výživné, třeba![]()
Ne, opravdu jde o vypořádání SJM, strany jsou ve shodě ohledně chyby.
Děkuju ![]()