Opravné usnesení soudu

18642
13.4.22 13:30

Opravné usnesení soudu

Prosím o reakce ideálně pracující v oboru - je nějaká lhůta od rozsudku, do které může soud vydat opravné usnesení? Jde o vypořádání SJM. Moc děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4022
13.4.22 14:03

Nepracuji v oboru, ale tuším, že je to 30 dnů od podání žádosti na opravu, ale jistá si nejsem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18642
13.4.22 15:01
@werajsik píše:
Nepracuji v oboru, ale tuším, že je to 30 dnů od podání žádosti na opravu, ale jistá si nejsem. :nevim:

nevím, jestli si rozumíme - jde mi o to, do kdy nejpozději od rozsudku lze podat žádost o opravu. Asi jsem to napsala špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4022
13.4.22 16:40

@Eliška
Aha.. To jsem špatně pochopila. Tohle vůbec netuším. Ale nijak bych to neodkládala a podala návrh na opravu co nejdříve. Jak dlouho to je od vydání rozsudku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18642
13.4.22 17:22
@werajsik píše:
@Eliška
Aha.. To jsem špatně pochopila. Tohle vůbec netuším. Ale nijak bych to neodkládala a podala návrh na opravu co nejdříve. Jak dlouho to je od vydání rozsudku?

víc než dva roky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
13.4.22 18:43
@Eliška píše:
víc než dva roky :roll:
§ 164 o. s.ř.: „Předseda senátu opraví v rozsudku kdykoliv i bez návrhu chyby v psaní a v počtech, jakož i jiné zjevné nesprávnosti. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí nebo není-li možné provést opravu ve stejnopisech rozhodnutí, vydá o tom opravné usnesení, které doručí účastníkům; jde-li o opravu výroku rozhodnutí, může odložit vykonatelnost rozsudku na dobu, dokud opravné usnesení nenabude právní moci.“
Takže může kdykoliv, pokud jde o zjevnou nesprávnost. Např. chyba ve jméně, datu narození, případně i taková chyba ve výroku, kdy je zjevné např. ze samotného znění, nebo z odůvodnění rozsudku, že je to blbost. Třeba jsem viděla rozsudek: rodič je oprávněn se s nezl. stýkat každý čtvrtek od pátku 16 hodin do neděle 18 hodin.
Ale hlavně je třeba uvést, jak má oprava vypadat, tedy správné znění a jeho odůvodnění.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18642
13.4.22 19:24
@KovaJana píše: § 164 o. s.ř.: „Předseda senátu opraví v rozsudku kdykoliv i bez návrhu chyby v psaní a v počtech, jakož i jiné zjevné nesprávnosti. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí nebo není-li možné provést opravu ve stejnopisech rozhodnutí, vydá o tom opravné usnesení, které doručí účastníkům; jde-li o opravu výroku rozhodnutí, může odložit vykonatelnost rozsudku na dobu, dokud opravné usnesení nenabude právní moci.“
Takže může kdykoliv, pokud jde o zjevnou nesprávnost. Např. chyba ve jméně, datu narození, případně i taková chyba ve výroku, kdy je zjevné např. ze samotného znění, nebo z odůvodnění rozsudku, že je to blbost. Třeba jsem viděla rozsudek: rodič je oprávněn se s nezl. stýkat každý čtvrtek od pátku 16 hodin do neděle 18 hodin.
Ale hlavně je třeba uvést, jak má oprava vypadat, tedy správné znění a jeho odůvodnění.

moc dekuju, myslim, ze by se melo jednat o vecnou chybu, takze to by tedy melo projit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
13.4.22 20:03
@Eliška píše:
moc dekuju, myslim, ze by se melo jednat o vecnou chybu, takze to by tedy melo projit :kytka:

No bez uvedení, co je blbě a proč bych to posoudit nedokázala. Tak ať ti to vyjde. Pokud za věcnou chybu nepovažuješ to, že bylo stanoveno příliš malé výživné, třeba :-) :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18642
14.4.22 07:29
@KovaJana píše:
No bez uvedení, co je blbě a proč bych to posoudit nedokázala. Tak ať ti to vyjde. Pokud za věcnou chybu nepovažuješ to, že bylo stanoveno příliš malé výživné, třeba :-) :-D

Ne, opravdu jde o vypořádání SJM, strany jsou ve shodě ohledně chyby.
Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna