Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ráno chci se zeptat dcera 10 měsíců má opruzeniny na zadečku je to už delší dobu psala jsem tu že měla dlouho průjem byly jsme stím i u Dr říkala mazat větrat a jen umývat vodou to děláme jen že se nám tam objevily jakoby když se spalíte a když ji to namažu dceru to pálí strašně řve chtěla bych poradit co a jak vaším dětem pomohlo my vyzkoušely snad všechno 😓 přemýšlím že bych dnes s dcerou jela na pohotovost nechci ji nechat trpět 😓 😓 děkuji
Dlouho jsme se s opruzeninou trápili a nakonec nejlepší bylo uvařit černý čaj, nechat zchladit a vatovým tamponkem, nebo přímo tím čajovým sáčkem, to postižené místo lehce potřít a nechat na vzduchu oschnout. Nechápala jsem, ale funguje zázračně.
Pokud máš doma nebo si možnost od někoho půjčit látkové pleny, ideálně čtverce a prebalit ihned jakmile v plence něco bude.
Umývat jen vodou, osušit, než dáš do plenky. A mazat tenkou vrstvou zinkové masti.
Co možné, tak nechat bez plenky, ale to už s tak velkým pohybujícím se dítětem bude horší
@Marie516 ondřejova mast, ta fakt u nás zabrala spolehlivě. A to syn měl opruzeniny opakovaně od miminka. A často měnit plínku. Jinak jak radí doktorka, umývat vodou, nedrhnout, sušila jsem tak, že jsem přikládala perlan a nechala vsáknout.
Omývat černým čajem, důkladně nasát papírem vlhkost a nechat větrat, netřít!
nepoužívat vlhčené ubrousky (na cestách použít raději perlan a čistou vodu)
před zabalením teprve namazat nějakým zinkovým krémem, rybilkou apod.
@Marie516 držím palce at je to dobré, a fakt hodně často přebalovat.. já u opruzenin přebalovala i co hodinu.. a nechávala i hodně větrat.
Koupit v lékárně řepík v čajových sáčkách a utírat zadeček tím odvarem, nechat oschnout a namazat Imazolem. Zabírá to skoro okamžitě ![]()