Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Imazol je opravdu výborná věc na opruzený zadeček. Ale nesmí se používat dlouhodobě, takže vyléčit opruzeniny a zase pak používat nějaký krém na opruzeniny. My používali od nivei a jak se stalo že se oprudil namazali jsme Imazolem a do rána nebo max do dvou dnů to bylo ok.
Ještě na opruzeniny je nejlepší hodně větrat, hlavně po koupání pořádně vysušit pokožku a nechat větrat aspoň tak deset patnáct minut.
imazol hodně vysušuje, tak je potřeba odhadnout ten moment, kdy je dobře vysušeno a víc vysoušení by spíš uškodilo. Já ho dala na hodně opruzený zadek 2×, pak se mu začala loupat kůže, tak jsem mazala lanolinem a pomohlo to. Dostane se v lékárně na váhu, 100g stojí kolem 50,–
Jinak pomáhá větrání. Pokud máte doma chladno, můžeš dát čtvercovou plenku na rovno a kus prádlové gumy svázat tak, aby šla dítěti navléknout do pasu a za to vepředu a vzadu zachytit plenku, k tomu třeba rozepnuté dupačky (dole rozepnuté) a pokaždé, když plenku počůrá, tak vyměnit. Můžeš dát i froté ručníček. Já mám na něj tepláčky, co jsme dostali k nákupu kočáru, tak jsem je v rozkroku rozstřihla. To funguje opravdu dobře a u chlapečků je jistota, že nezčurají vše v okruhu několika metrů ![]()
Jestli si dobře pamatuju, tak doktorka říkala mazat Imazolem 3× za den, takže při každém přebalování bych řekla, že je moc. A nám se osvědčilo to nejhorší opruzení poťupat genciánkou a kolem toho ten zbytek namazat Imazolem. Genciánka taky vysušuje.
A nebo zkusit i klasický zasyp,ségry malej na to hodně trpí, zkoušela mazat vším možným, co ji doporučili a nakonec nejlíp zabral právě obyčejnej dětskej zásyp.
bepanthen nebo vam napise doktorka panthenolovou mast…to se da pouzivat pokazde a zabira to ![]()
Imazol jsem nepoužila,ale prý je dobrý. Řešila jsem to:
A jestli vám moc nepomáhá Imazol, zkuste se zeptat doktorky ať vám předepíše Pevaryl. Ten je prý dobrej.
Naše děti na opruzeniny nikdy moc netrpěly (používáme látkovky
), občas jsme se ale zarudnutí taky neubránili - vždy to bylo tím, že jsem si nevšimla, že je v plíně nakakáno a zadeček v tom byl trochu dýl
Ta stolička je opravdu hodně agresivní ![]()
Šárince zarudl zadeček, když jí byly cca 3 týdny - bylo to v srpnu a byla hrozná vedra. Pomohlo to, že jsem jí na látkovku dávala výhradně vlněné kalhotky - prodyšnější balení už asi neexistuje. Omývala jsem jí zadeček odvarem z řepíku lékařského a mazala Weledou. Po pár dnech byla naprosto v pořádku a už se to neopakovalo
Teď krém používám tak jednou za týden nebo i méně, jinak není vůbec potřeba mazat a zadeček má sametový ![]()
Malému taky čas od času zčervená zadeček, většinou po tom, kdy je pokakaný a my si toho hned nevšimneme.
Stačí vždycky namazat ho imazolem na noc, ale spíš šetřit, stačí opravdu málo mastičky a je po problému. Jinak používáme babynol plus po každém přebalování a musím přiznat, že moc nevětráme. Malý nevydrží na jednom místě ani minutu a aby nám lítal po bytě bez pleny a počůral koberec, tak to neee.
Imazol jsme měli jednou, mazala jsem 3× za den, asi 2 dny. Štěpa na opruzeniny moc netrpí, ale když začne maličko červenat, tak ho namažu pytiolem, ten nám zabere většinou hned.
Mně doktorka říkala, že imazol jen 2-3 x denně po dobu 2-3 dnů. Naštěstí měl opruzeniny jen jednou a to navíc v době , kdy bral ATB a měl po nich průjem. Když měl Tobík zarudlý zadeček, tak mi nejvíc pomohlo bambucké máslo a nebo mastička na bradavky z DM, která obsahuje lanolin.
Nam na opruzeniny zabirala hodne vazena rybi mast z lekarny, takova ta smradlava. A taky plenky Sleep and Play oranzove od Pampers, jsou hodne tenke a voni hermankem.
nemazala bych pokaždé, kvůli rezistenci, věšinou jim tam narostou nějaké kvasinky atd.. a pak už nepomáhá..
mazali jsme imazol/clotrimazol/rybilku/bepanthene na střídačku (jednou imazol, jednou rybilku nebo bepanth.), ale nejvícepak pomohl sudocrem.
na hodně moc opruzený zadek pomohla genciánová violéť nanést a zasypat canestenem. to zatáhlo to nejhorší. byly to stavy, kdy ječel, jen jsem se ho dotkla
bojovali jsme s tím statečně skoro 3/4 roku (od 10m, předtím nikdy! a bylo to tak, že stačilo když se pokakal a nebyl přebalený do 5min, už byl rudý..) než manžela! napadlo, že vlastně problémy spadají do doby, kdy plenky co jsme používali, začli dělat s pružnými pásky -a nějakým novým lotion… a bylo po problému..
Může se imazol natírat na opruzený zadeček při každém přebalování?Slyšela jsem,že je dobrý a mi stím bojujeme už nákou dobu a nevíme si rady,prosím poraďte.