Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Rada bych uklidnila ty z vas, ktere se treba chystaji na OPU (odber vajicek/punkci) pri IVF, a z jakehokoliv duvodu jdou bez narkozy, ci sedace ci analgetik, proste “jen tak”, ze se to v pohode da.
Absolvovala jsem to 2×, jednou 2 a jednou 7 folikulu, oba pripady uplne v poho. Vpich zaboli ale je to doslova vterina. Mozna trochu vykviknete bolesti ale fakt to je zlomek sekundy-sekunda max.
Zbytek je jen neprijemny nebo velmi jemne bolestivy.
Ps: nejsem clovek co normalne bolest snasi nejak dobre, pry rymicce mam pocit ze umiram, ale
tohle fakt nebylo nic hrozneho, hlavne je to rychle. Kdyz mate fajn lekare a sestricku co vas
podrzi za ruku, a nechcete nebo nemuzete narkozu/anestezii/ sedaci, tak za sebe rikam: neni to tak hrozne ![]()
Příspěvek upraven 10.05.22 v 11:54
Nenapadlo tě, že máš jen štěstí na necitlivý vaječníky? Kdyby to totiž byla taková pohodička, tak ty ženský pod narkózu nepoženou…
Já teda takovou zkušenost nemám. Neměla jsem na výběr, v bývalém zastaralém caru prostě nebyl anesteziolog. Bral mi 11 vajec. Jo, přežila jsem, ale teda znova bych do toho nešla. Dokonce jsem neměla ani místo na posteli, odpočívala jsem na židli a nechybělo moc a omdlela bych, měla jsem šok z té bolesti, celkově je tělo proste hrozně v šoku. Když jich berou 5, 7, je to asi jako odsátí cysty, co se dělají běžně bez narkozy, ale ty opu 10 a víc rozhodně nedoporučuji, pokud si to vyloženě nežádá váš zdravotní stav… Na druhou stranu slyšela jsem zvěsti, že ty analgetika působí na kvalitu vajíček, ale kdoví, prej to není potvrzené. Ať si každý zvolí svou cestu, já neměla na výběr.
Je to individuální. A to nejen ženská od ženské, záleží samozřejmě i na počtu folikulů, ale taky jejich umístění… Absolvovala jsem to při nativech a minimálkách dostkrát. Myslím, že dva, ještě tři folikuly OK. Ale pak jsem jich jednou měla pět a byly nějak blbě umístěné, plus všecky na jedné straně. A každý další byl horší a horší. U třetího už jsem brečela bolestí, čtvrtý dala totálně s největším vypětím sil. A když dr. prohlásil, že ten pátý se mu stejně nějak nepozdává, tak jsem to po tom všem i ve chvíli, kdy se člověk modlí za každý folikul, normálně vzdala a nechala ho tam. A pak jsem se ještě půl hodiny klepala na posteli se slzama bolesti v očích. Byl to pro mě zážitek natolik šílený, že to bylo moje úplně poslední OPU a nikdy víc už jsem žádné další neabsolvovala. Ale třeba na dvou folikuly bych to pořád bez narkózy zkusit doporučovala.
No přesně, je to hrozně individuální a určitě to nejde říct takhle obecně. Já po posledním OPU, které bylo v narkóze, jsem se probudila tak že mě ta bolest úplně paralyzovala a to už bylo po všem. Fakt hnusný, ano, dostala jsem kapačku, rychle zabrala a bylo to dobrý, to se dá určitě zvládnout. Ale při vědomí bych tedy při tom fakt být nechtěla, když to pak vypadalo takhle.
@KunNezere úplně miluju tady tu generalizaci. Byla jsem na ivf 2×, a poprvé jsem se probudila po narkoze s hroznou bolestí podbříšku. Podruhé jsem se nebyla schopná postavit na nohy. Takže ne, není to pohoda. A neřekla bych, že jsem nějaká bolístka. Teď mě čeká minimálka a mám z toho docela upřímnou hrůzu. Takže super, že tobě to vyšlo, byla to pohodička, ale ne, fakt to není pravidlo.
@ugluk píše:
Je to individuální. A to nejen ženská od ženské, záleží samozřejmě i na počtu folikulů, ale taky jejich umístění… Absolvovala jsem to při nativech a minimálkách dostkrát. Myslím, že dva, ještě tři folikuly OK. Ale pak jsem jich jednou měla pět a byly nějak blbě umístěné, plus všecky na jedné straně. A každý další byl horší a horší. U třetího už jsem brečela bolestí, čtvrtý dala totálně s největším vypětím sil. A když dr. prohlásil, že ten pátý se mu stejně nějak nepozdává, tak jsem to po tom všem i ve chvíli, kdy se člověk modlí za každý folikul, normálně vzdala a nechala ho tam. A pak jsem se ještě půl hodiny klepala na posteli se slzama bolesti v očích. Byl to pro mě zážitek natolik šílený, že to bylo moje úplně poslední OPU a nikdy víc už jsem žádné další neabsolvovala. Ale třeba na dvou folikuly bych to pořád bez narkózy zkusit doporučovala.
jasne je to individualni. jako vsechno. clovek popisuje pouze vlastni zkusenost, jako obvykle ta je nejvic relevantni protoze je osobne prozita.
prispevek sem napsala proto, ze jsem se sama hodne pred tim
zakrokem bala, nesnasim bolest dobre obecne, sem spis straspytel co chce radsi vse utlumit, a kdyz jsem na toto tema cetla diskuse tak velka cast zen popisovala, ze to byla hrozna bolest tzn to mi taky nepridalo - sla sem na vykon podelana strachy z bolesti.
ta bolest tam nejaka samozrejme byla, ty vpichy boli, pochopitelne, ale nebylo to proste pro me tak hrozne.
sla bych na to znova bez narkozy (pokud bych jich mela rekneme pod 10 a byly dobre videt/sly dobre dosahnout).
to je cele. Pro pripad, ze na to nekdo bez narkozy musi a boji se, tak mi prislo fajn videt i ten nazor nekoho kdo sam nema buhvikaky prah bolesti a presto to dal bez pocitu ze by se to nedalo zvladnout.
Ale kazdy je jiny, jiste.
Asi nejdulezitejsi co k tomu dodat: nejlepsi je ridit se tim, co rika vas doktor, pokud mu duverujete. muj rikal ze to v pohode zvladnu a mel pravdu.
@Janli píše:
Nenapadlo tě, že máš jen štěstí na necitlivý vaječníky? Kdyby to totiž byla taková pohodička, tak ty ženský pod narkózu nepoženou…
to nedokazu posoudit samozrejme, a taky me to bolelo, ale treba min nez kdyz mi u zubare vrtne doktor bez umrtveni do nervu.
proc u toho zensky uspavaj nebo davaji analgosedaci nedokazu posoudit nejsem doktor, napada me ze chteji proste minimalizovat diskomfort, zabranit aby se zeny treba cukaly coz by mohlo neco ohrozit atd. kazda zvlada taky jinak byt jen bezne vysetreni zejo.
tohle sice byla intenzivnejsi bolest ale opravdu velmi velmi kratka. sekundu? Max dve? Treba vic mi (posledni dobou vadi - nikoliv boli ale vadi - ster z cipku).
Kazdy je jiny zejo. Ale existuje obecne tendence popisovat/ zverejnovat spise ty negativni zazitky, tzn chtela jsem aby se na netu vyskytl take nejaky pozitivni, to je cele.
Pochopitelne nemusi platit pro kazdeho. Ale aspon existuje ![]()
@Veronika1886 píše:
Já teda takovou zkušenost nemám. Neměla jsem na výběr, v bývalém zastaralém caru prostě nebyl anesteziolog. Bral mi 11 vajec. Jo, přežila jsem, ale teda znova bych do toho nešla. Dokonce jsem neměla ani místo na posteli, odpočívala jsem na židli a nechybělo moc a omdlela bych, měla jsem šok z té bolesti, celkově je tělo proste hrozně v šoku. Když jich berou 5, 7, je to asi jako odsátí cysty, co se dělají běžně bez narkozy, ale ty opu 10 a víc rozhodně nedoporučuji, pokud si to vyloženě nežádá váš zdravotní stav… Na druhou stranu slyšela jsem zvěsti, že ty analgetika působí na kvalitu vajíček, ale kdoví, prej to není potvrzené. Ať si každý zvolí svou cestu, já neměla na výběr.
jo souhlas, nad 10 to je urcite neco jineho, nebo proste kdyz nejsou dobre poskladame a je treba vic vpichu atd.
Zalezi na individualnim pripade a hlavne doporuceni doktora. Muj to doporucil a bylo to ok.
tvuj zazitek nezni nic moc teda to je mi lito :-/
@BrnackaM píše:
@KunNezere úplně miluju tady tu generalizaci. Byla jsem na ivf 2×, a poprvé jsem se probudila po narkoze s hroznou bolestí podbříšku. Podruhé jsem se nebyla schopná postavit na nohy. Takže ne, není to pohoda. A neřekla bych, že jsem nějaká bolístka. Teď mě čeká minimálka a mám z toho docela upřímnou hrůzu. Takže super, že tobě to vyšlo, byla to pohodička, ale ne, fakt to není pravidlo.
to byla jen osobni zkusenost. jasne nic neni pravidlo. ja naopak bolistka sem, takze sem se dost bala uz dopredu, plac a nespavost dva dny predem atd. navic dva doktori mi rekli “to vas bude desne bolet bez narkozy” coz mi nepridalo. ale muj doktor rekl ze to dame, a tomu verim, a mel pravdu holt.
po vykonu mne to ale moc nebolelo, vlastne vubec, asi spis jen zada trochu, pokud neco ale je mi jasne ze nejen kazda zena ale i kazdy cyklus je jiny.
tak preju aby ta minimalka vysla lepe, taky jsem ji zazila…
@KunNezere no, teď jsi ten příspěvek editovala, ale původní verze opravdu vyzněla jako - nic to není, směle do toho.
Stejně jako když píšeš, že píchnutí trvá maximálně sekundu - ono když máš folikul blbě umístěnej někde „za rohem“ a doktor ho tam musí lovit, tak to fakt není sekundová bolest. Ale tohle vyhodnotili až na sále, předem to vypadalo docela v pohodě a nikdo mi to nerozmlouval. Stejně jako že zbytek je nepříjemný, nebo jen velmi málo bolestivý. Mám to za sebou sedm let a na tu bolest si pamatuju doteď. A to jsem rodila dvě velké děti, přesto to OPU bylo opravdu šílené. Já to nezatracuju, do té doby jsem těch odběrů měla několik a v pohodě, takže na dva tři folikuly - jo, zkuste to, pravděpodobně to bude celkem v pohodě. Ale na deset? Ani omylem a už nikdy více. Sestra mě tam pak hladila a domlouvala mi - prosím vás, příště už neblbněte a nechte se normálně uspat, ano? Ale u mě už žádné příště nebylo.
@KunNezere píše:
jo souhlas, nad 10 to je urcite neco jineho, nebo proste kdyz nejsou dobre poskladame a je treba vic vpichu atd.Zalezi na individualnim pripade a hlavne doporuceni doktora. Muj to doporucil a bylo to ok.
tvuj zazitek nezni nic moc teda to je mi lito :-/
Já jich měla 9. Nejsem cíťa, naopak mám práh bolesti dost vysokej. Třeba u zubaře nepotřebuju umrtvení nikdy, ale ta bolest, co jsem zažila po OPU, tak ta byla i na mě výživná. Nikdy a nikomu bych tohle nedoporučovala bez anestezie. Ber to tak, že jsi měla obrovský štěstí a nedávej to jako normu. Já vlastně neznám ženskou, co by po OPU byla jak laňka…
Ok jsem ta vyjimka, klidne. pro nekoho, kdo bude priste hledat zkusenosti z opu bez narkozy preju aby v te hromade tech hroznych zazitku nasel popsan i ten muj, a mel moznost cist i o jine zkusenosti nez jen o tech strasnych.
a jeste k tomu pridam hysteroskopii, ta se take dala zvladnout bez narkozy (v mem pripade a na doporuceni doktora)
@KunNezere píše:
Ok jsem ta vyjimka, klidne. pro nekoho, kdo bude priste hledat zkusenosti z opu bez narkozy preju aby v te hromade tech hroznych zazitku nasel popsan i ten muj, a mel moznost cist i o jine zkusenosti nez jen o tech strasnych.a jeste k tomu pridam hysteroskopii, ta se take dala zvladnout bez narkozy (v mem pripade a na doporuceni doktora)
Jsi prostě drsňačka, mně taky dělali hsk bez narkózy, dokonce se mi jal i odstraňovat srůsty, tak jasně, že tam neumřeme a když zatneš zuby, dáš všechno, ale tak žijeme v 21. století, tak proč máme trpět? Občas jsem na klinice potkala takovéto odolné ženy, prostě každá jsme jiná. Já jsem odolná hodně, starám se o 200 krav na vlastní farmě, ale opu bez narkózy fakt díky, už nikdy!!! ![]()