Ortodoncie pro batole?

Anonymní
13.6.25 04:08

Ortodoncie pro batole?

Ráda bych se zeptala rodičů, kteří u dětí řeší ortodoncii, na zkušenosti. Mému dítěti je v současnosti 1,5 roku, vidíme zřetelně i laickým okem, že se mu křiví zuby, má zvláštně postavenou, jakoby zapadlou bradu, občas dává horní jedničky na spodní dvojky. Nemluví. Na Internetu jsou různé pomůcky i pro malé děti, ale to bych si netroufla mu bez porady s odborníkem dát. Když volám ortodontistům, dozvím se, že je dítě malé. To mám čekat, až se mu ten stav zhorší? Spodní jedničky má už zahrnuté jakoby směrem dovnitř. Ke klasickému zubaři samozřejmě chodíme, ale není schopen nespolupracující batole řádně vyšetřit. Zubaře měníme, ale čekací doba je půl roku, a půl roku je u malého dítěte hodně. Zajímalo by mě, zda jste se s něčím podobným setkali a jaká je Vaše zkušenost. Kdy je vhodné kontaktovat ortodontistu? Co byste třeba s odstupem času udělali jinak? Moc děkuji všem za názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9025
13.6.25 06:01

Zkusila bych to, nějam bych zavolala a zkusila. To co popisuješ je zvláštní a nedivím se, že tě to leká. Koukali jste zda má patro normální? Jestli tam nemá nějakou deformitu? To dokážou přehlídnout i v porodnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
13.6.25 06:28

Já bych hlavně zapracovala na té spolupráci dítěte, jinak ti ho nevyšetří nikde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
13.6.25 06:32
@Anonymní píše: Více

Zkus kontaktovat pracoviště, kde se zabývají rozstepovymi vadami.
Ano růst a postavení zubů se dá právě hezký ovlivnit už v průběhu růstu.
Můžu doporučit někoho Brně, pokud je lokalita dostupná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8730
13.6.25 08:04

Když se nenechá vyšetřit u zubaře, nenechá se vyšetřit ani u ortodontisty. Váš zubař může vypsat zadanku a pak vás někde jistě vezmou, ale čekačky jsou šílený. Nevím, jak si chcete pomoct novým zubařem, kdyz důvod změny je nespolupracujici batole. Případně může dát zadanku i dětská, kdyz je problém tak jasný a viditelný. Ta na to nic neříkala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
13.6.25 08:10

@Midaku zadanka není podmínka.
Dětská a zubař tohle většinou řešit nechtějí, je čas..
Naopak jsem tohle řešila s naší ortodontistkou a díky tomu, že jsme přišli brzy, tak syn má ve 11ti vše napraveno a teď jen čekáme na výměnu posledních zubů.
Jinak nosí rovnátka od sedmi, za půl roku vada srovnána, udržovací režim.
Náklady 2500 za vyndávaci aparát.
I u takto malých dětí, jako má zakladatelka se dá růst ovlivnit, jsou různé Trainers, které dítě nosí a upravuje se a ovlivňuje v době růstu.
Spousta známých se k ortodontistovi dostala pozdě, protože dle zubare byl čas a teď děcka zadrátovanou pusu a desetitisíce za fixní rovnátka. Šikovný lékař si poradí i s méně spolupracujícím dítětem. Směrodatný je pro něj rentgen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8730
13.6.25 08:24

@Menton s zadankou mají větší šanci, ze jim už do telefonu neřeknou, ze je brzy a nevezmou je. A s brzkym nasazením rovnátek my máme zase úplně opačné zkušenosti. Ale to je evidentně dítě od dítěte. Jestli je nějaký problém vidět už v roce a půl, bude to zřejmě závažnější než křivé zuby, takže by se to určitě řešit mělo co nejdřív. Minimálně za konzultaci nic nedají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
13.6.25 08:56

Tady je to hezky popsáno
https://www.nemcb.cz/…prehlednout/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1446
13.6.25 09:03

V roce a půl je hrozně brzo. Čelist se mu ještě vyvíjí. My řešíme rovnátka dceři teď a je jí 12 :lol: @Serpentini to je divné že 1,5 leté dítě nespolupracuje se zubařem :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.25 09:10

Moc děkuji všem za názory!
Na pediatrické kontroly chodíme, lékařka je pečlivá, nic neříkala, v porodnici ani na screeningu také ne. Každopádně jsem se díky Vám dočetla o méně častém skrytém rozštěpu patra.
Pokud jde o spolupráci dítěte, je to těžké, ale za mě by měl umět lékař dítě vyšetřit, i když nespolupracuje, byť to může vypadat násilně. S němými tvářemi mám zkušenosti z veteriny a je lékař, co vyšetří i divoké zvíře bez utlumení a je lékař, co se na něj jakoby bojí sáhnout, i když je zvíře hodné. Na práci s dětmi to chce také grify…
Dospěli jsme k závěru po delším pozorování, že dítě bolí otevřít pusu…
Odkaz, co poslala Menton, mě právě před časem také zaujal. Sedí to na nás.
Koupit trainer na blint se bojím. Nenašla jsem, kdo je prodává. Chce to vybrat velikost a instruktáž.
Budu ráda za tipy zejména v Praze, ale věřím, že pokud tu diskusi bude někdo čist s podobným problémem, bude rád za všechny tipy. Možná i my se nakonec s dítětem vydáme na výlet.
Moc Vám každopádně děkuji, nezdá se mi to.

• Citovat
  • Upravit
4332
13.6.25 09:17

Je docela problém se tam dovolat, ale zkus napsat email, zda by ti neporadili někoho v Praze. Mudr Halackova
 https://stastny-usmev.cz/ortodoncie/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
13.6.25 11:13
@Pitřice píše: Více

No představ si, že se na té spolupráci dá pracovat. Taky mám dítě, taky bylo malé a taky jsme s ním chodili k zubaři, tak nemusíš mlátit hlavou do zdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2244
13.6.25 11:40

Vyběhejte si to. Nenechejte to tak. Něco by už nemuselo jít spravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí