Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky, mám dcerku(5a1/2r) už od malička špatně chodí, já tomu říkám šmatlání či šmajdání,prostě vtáčí nožičky do sebe,jen chodidla. Asi kolem 3 let byla na dvou ortopediích, v první se mi doktor vysmál a řekl mi ,že on taky šmatle, tam už jsem se neukázala a v druhé nám doktorka řekla, že máme nosit obráceně papučky a chodit přes natažené švihadlo, to samozřejmě nepomohlo, dále nosila krátký čas ortopedické vložky ale vždy u toho brečela , tak jsem jí to přestala dávat, doktorka nám na další kontrole řekla, že je to v dceři a ,že ona sama si to pak musí uvědomit aby nešmatala. Teď už má dcera 5 a půl a stále to samé, žáde zlepšení, uvažuju proto jestli mám doktorku zase navštívit nebo ještě počkt je pravda , když malou seřvu aby nešmatlala, tak chvilku jde rovně ale to jí vydží tak 2minuty pak zase šmatla. Nemáte některá zkušenosti co na to pomáhá? Děkuji za rady.Mám strach aby to malé nezůstalo.
Navštívila bych další doktorku, nějakou lepší než ty, které jsi navštívila doposud…
Ahoj,já dělala to samé + ještě jsem chodila po špičkách…závěr v mých šesti letech…skrácená achylova šlacha - já musela na operaci…ale šmatlám do dnes,není to nějak extra ale musím se pekelně soustředit abych to nedělala…
Nevím, jestli máme to samé, ale starší má valgozitu kotníků (nebo pat?), naštěstí v lehké formě, ta nožička vypadá takto: http://www.ortopedickaobuv.eu/…i-obuvi.html
Chodili jsme na rehabilitaci k fyzioterapeutce, to hodně pomohlo, chce to opravdu kvalitní obuv, v létě chodit venku co nejvíc naboso.
Určitě doporučuju navštívit jiného ortopeda, který malou pořádně vyšetří.
U doktora bych trvala na vypsání žádanky na rehabilitaci a začala s malou cvičit (nejlépe Vojtovku). Navštěvovat ortopedy je úplně k prdu, tam ti nepomůžou, maximálně napíšou ortopedické vložky do bot (a ty už máš) a pozvou za 1/2 roku na kontrolu, víc pro vás neudělají. Jsem rehábka a tak moc dobře vím jak to chodí. Malá musí od základu změnit pohybové stereotypy, musí se určité svalové skupiny posílit, určité uvolnit a pak se to zlepší. Takže si tu žádanku vydupej a začni hledat pořádnou rehabilitaci.
A samozřejmě to chce kvalitní boty (tím nemyslím ty předražené značkové se 3 pruhama nebo fajfkou) ![]()
Nevím, jestli se ještě někdo ozve??? K jaké fyzioterapeutce se s tímto onemocněním chodí? Znám jen běžné rehabilitace, potom vojtovku, ale tam snad chodí jen miminka???
@3HE píše:
Nevím, jestli se ještě někdo ozve??? K jaké fyzioterapeutce se s tímto onemocněním chodí? Znám jen běžné rehabilitace, potom vojtovku, ale tam snad chodí jen miminka???
Ahoj, dcera taky vtáčela špičky a u ortopedů jsme dopadli zhruba jako zakladatelka. Je to normální, ve třech letech se to srovná..blablabla…
Jenže manžel šmajdá do dnes, takže na to dost tlačil. A já jsem našla tohle: www.neurocentrum.cz
Ten doktor přesně pojmenoval problém a příčinu, což žádný ze dvou ortopedů, které jsme navštívili, neudělal.
Po prohlídce jí zakreslil na nožičky 4 místa reflexních bodů, které jsme mačkali 6 denně, každou dvojici minutu.
Poprvé jsme u něj na začátku května, kontrola byla minulý týden.
Pravá nožička se srovnala nádherně a výsledky jsme viděli už po 14 dnech, levá ne úplně, takže ted nám dokreslil ještě jeden bod na levé nožičce. Takže mačkáme pořád 6 denně ty původní plus tenhle nový.
Konzultace stála pokaždé 500 kč, záleží to na pojištovně, tkerou máte.
Doktor má obrovské čekací doby, ale občas zavolají, že se jim něco uvolnilo, tak je dobré toho využít. My jsme dostali na konci dubna termín an konec června, ale nakonec volali a jeli jsme už pár dní po objednání.
Kdybys měla nějaké dotazy, tak se ptej ![]()
Malá nevtáčí špičky, ale šmajdá… její nožky vypadají skoro jako na fotce v odkazu od levi - viz výše. nemá je tda ještě tak hrozné, ale viditelně špatné držení nohy má. Kde je to neurocentrum? -okres, oblast? Jsem ze severní moravy.
Můžu se ptát? To je fajn
Já totiž zrovna řeším bačkůrky… já vím, staré známé téma… Jaké doporučení máš
A co boty, poradíš značku?
Ještě mě napadlo - proč neurocentrum? Všichni říkají, že to má řešit ortoped, rehabka apod,,, že se má změnit chůze… ale tohle, co ty píšeš je zaměřeno asi jen na chodila a kotníky…
Tak ze Severní moravy je to tedy štreka, je to Jesenice u Prahy ![]()
Jmenuje se to neurocentrum, ale ten doktor já ti přesně nevím tu jeho specializaci, ale prostě první to pojmenoval. Dcera našlapuje přes špičku, ne přes patu, tím vzniká napětí v lýtkách, které pak sekundárně stáčí ty špičky. Ale u každého dítěte ta příčina může být jiná.
Mrkni na jejich stránky, mají tam napsáno na co se specializují a jsou to ortopedické věci. ale on na to dost kouká tou optikou neurologie. Jinak má hooodně odlišné názory od většiny ortopedů- například nedoporučuje kotníkové boty a podobně.
Ta valgozita kotníků (na té fotce) je něco jiného než vtáčení špiček. Takhle ty nohy mojí dcery navypadají ![]()
Co se týká bačkor tak jsem ji do ted dávala páskové boty letní, jinak chodí doma bosa, v podstatě jen babičce, kde má babička kočku, nestojím o chlupy na ponožkách.
Boty jsem kupovala různé Santé, Protetika. Ted po návštěvě u něj koukám hlavně na pružnost podrážky ve všech směrech. A na léto má geoxy. Nízké.
No, tak jsem pročetla stránky neurocentra, dočetla jsem se hodně taky z dotazů - píše se tam i o tom „šmajdání“ - vtáčení kotníčků apod… a začínám mít dojem, že s běžnými doktory si nevystačíme… ale zase jezdit až do Prahy a to ještě nevím, kolik ta konzultace stojí???
Konzultace stála pokaždé 500 kč, záleží to na pojištovně, kterou máte. Řekne ti to recepční při objednání.
Je to daleko, no. Holt si udělat velký výlet ![]()
Ale jak říkám, dlouhé objednací doby, tak bych volala co nejdřív. Pokud jim něco nevypadne v létě, tak to bude pravděpodobně až hluboký podzim.
@3HE píše:
No, tak jsem pročetla stránky neurocentra, dočetla jsem se hodně taky z dotazů - píše se tam i o tom „šmajdání“ - vtáčení kotníčků apod… a začínám mít dojem, že s běžnými doktory si nevystačíme… ale zase jezdit až do Prahy a to ještě nevím, kolik ta konzultace stojí???
No, tvoje holčička má jiný problém než moje ![]()
K bačkůrkám - my máme plovoucí podlahy - kdybych před pár lety věděla, jak moc vadí chůzi na boso, tak bych si je nepořídila, ale teď s tím nic neudělám… musí mít bačkůrky. Páskové letní boty mi na doma příjdou dost nepohodlné…
Boty - zatím jsem kupovala jen protetiky, ale právě nejsou moc kotníkové, jsou spíše v úrovni kotníku, však je znáš
, ale to je podle tvého doktora asi v pořádku. Mě se docela líbí Essi, jen si nejsem jistá, jestli jsou úplně vhodné… ![]()
Asi napíšu do neurocentra dotaz - jak dlouho by mohla trvat ta léčba apod., ať si udělám obrázek, než se rozhodnu. Já vím, že mi přesně neřeknou, ale stálo by nás to dost peněz, tak ať máme trochu představu, do čeho jdeme. Jinak pro zdraví dcery udělám cokoli, ale musím vědět aspon trochu předběžně… přece jen toho doktora nemám za rohem
![]()
@jenny.fields píše:
Konzultace stála pokaždé 500 kč, záleží to na pojištovně, kterou máte. Řekne ti to recepční při objednání.
Je to daleko, no. Holt si udělat velký výlet
Ale jak říkám, dlouhé objednací doby, tak bych volala co nejdřív. Pokud jim něco nevypadne v létě, tak to bude pravděpodobně až hluboký podzim.
No, hluboký podzim - to by ani nevadilo, protože jestli to nevyřeším přes neurocentrum, tak asi vůbec, podle toho, co mi vychází při přemýšlení selským rozumem
Já vím, že u nás to nevyřeším - ortoped to neřeší, dětský lékař mi odmítá napsat jakékoli žádanky na rehabku apod… je to namyšlenec, když to nevymyslí on, tak to neuznává.