Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den,
potřebovala bych poradit nebo znát váš názor.
Měla jsem mít ještě týden dovolené, ale dcera onemocněla, dostala antibiotika - tudíž bez školky, doma, žádná sláva a to jsme plánovali ještě dost věcí.
Ale jde mi o ošetřovné. Z finančního hlediska je lepší zůstat na dovolené to vím, ale na druhou stranu si nic neužijeme, když budeme doma.
Bylo by ode mě moc “vyčůrané” ten týden zůstat na ošetřovném a dovolenou dovybrat třeba v září?
Pokud to teda jde. Ještě jsem ošetřovné nemusela řešit.
Děkuji za názory
Vubec
Taky jsem takhle rusila dovolenou, tusim pres jarnaky, a normalne sla na OCR. Sefovi jsem uz driv rekla, ze nejsem fanda cerpani dovolene na ty pripady, kdy mam narok na jiny druh „omluvenky“ - OCR nebo nemocenska
Me to za ty prachy nestoji, abych travila „dovolenou“ pobihanim kolem nemocnych deti, pripadne lecenim sebe
Dovolenou si mam uzit, namakam se dost ![]()
OČR přerušuje čerpání dovolené. Zaměstnavatel na to může reagovat různě. Nutno podotknout, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, když si budete chtít vzít dovolenou např. v září, nikde nemáte zaručeno, že ji dostanete.
@MalaEm Stalo se mi to zrovna minulý týden… měla jsem mít dovolenou a jet se synem na hory, dostal angínu, horečky téměř 40, atb. Nevím, proč bych na to měla čerpat dovolenou, zaměstnavateli nezbyde nic jiného než to akceptovat. S tím bych si hlavu nelámala. Alespoň je tvoje nepřítomnost plánovaná a nemusí se narychlo shánět zástup, jak to často bývá při OČR ze dne na den ![]()
@Doctus píše: Více
To sice ano, ale nesmi to byt diskriminacni. Tzn. pokud si ostatni zamestnanci mohli termin vybrat sami (resp. dohodnout se na nem k oboustranne spokojenosti) musi i tazatelka. Nesmi byt potrestana za to, ze cerpala po pravu OCR.
@Oblu
I dotyčná si termín vybrala dobrovolně a dovolená jí byla schválená. To že si bere OČR, je její vůle. Nemůže čekat, že zaměstnavatel nadšeně kývne na jakýkoliv další navržený termín.
Pod pojem (závažné) provozní důvody lze naroubovat cokoliv, hlavní slovo má v tomto zaměstnavatel. Nemusí zaměstnanci sáhodlouze vysvětlovat, proč to nejde. Protože za chod a vedení společnosti je zodpovědný vedoucí pracovník (ředitel / majitel / atd.), nikoliv zaměstnanec. Zaměstnanec si může striktně nadiktovat dovolenou jen ve velice vzácných případech.
Určitě si vezmi ocr, to je urceno na peci o nemocné dite, a ne dovolená
to bys byla blba, kdybys na to vyuzila dovcu.
@Doctus to, ze si bere OCR, je jeji pravo. Nikoli vule.
Zavazne provozni duvody vysvetlit zamastnavatel musi. Diskriminovat nesmi. Ani kvuli nemoci ditete. Nerikam, ze si zamestnanec muze dovolenou diktovat. Krome celozavodnich dovolenych je beznou praxi vzajemna domluva. Pokud je to i tady, zamestnavatel se nesmi mstit za cerpani ocr.
@Oblu
Nikdo neříká, že se bude mstít. Nemusí však být štěstím bez sebe. Dovolenou automaticky nemusí schválit, je utopie, že zaměstnavatel musí kývnout na jakýkoliv návrh dovolené ze strany zaměstance. Stejně jako může zaměstnanec přijít o nenárokové složky mzdy / platu. Poslední slovo má vždy zaměstnavatel, protože ten tu dovolenou platí. Až budete třeba jednou zaměstnavatelem, tak to pochopíte.
@Doctus vy nechapete vyznam slov “vzajemna domluva?” O automatickem schvaleni jsem nic nepsala. A mozna se budete divit, ale o pracovnim pravu vim vic, nez vetsina zamestnavatelu.
@Oblu
O pracovním právu údajně víte více než většina zaměstnavatelů, ale očividně zaměstnavatel nejste. Každému přeji, aby si to zkusil. Ona to totiž není žádná legrace, jak by se mohlo optikou zaměstnance zdát.
@Doctus Vim, ze to neni zadny med. Ale dotycny vedel, do ceho jde. Jsou to proste vicenaklady, se kterymi musel dopredu pocitat. Stejne tak s vicenaklady na casto nemocneho zamestnance atd…