Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, byl jste někdo na vyšetření zápalu plic? Máme s mamkou podezření že mám zápal plic a odpoledne jdu k doktorce. Chci se zeptat jestli nevíte jestli je nutné dělat rtg nebo ct při podezření na zápal? A pokud ano musí se podávat kontrastní látka?
Primárně se zjišťuje poslechem, rtg jen při nejistém nálezu. Kontrastní látka se nepodává.
Dělali mi rtg plic, ten hodně řekne. Nic hrozného, ani všeobecně okolo vyšetření plicní nemoci.
@Svistice píše: Více
Vicekrat jsem slysela a cetla, ze poslech nic a na rentgenu byl zapal plic.
@Veru58
Podle čeho soudíte, že máte zápal plic?
@vokishka
To bývá často u virových zápalů plic a dále u zápalů plic způsobených atypickými bakteriemi (mykoplasmata, chlamydofily), zde není jednotný názor, zda paušálně léčit ATB. Těmto zápalům plic se říká walking pneumonia, člověk není nijak zvlášť invalidizován (dušnost, horečka, bolesti na hrudi atd.).
@onajeblond píše: Více
Dobře ale nepoužívala se kontrastní látka ne?
@Doctus píše: Více
Pátý den vysoké horečky (nejvíce 39.9. jinak přes den kolísá 37.5 a za hodinu 38.8) prášky moc nepomáhají (Panadol jen minimálně, Ibalgin po hodině ale za 1 hodinu je to zpět), záchvaty kašle, prvních pár dnů byl suchý teď už spíše vlhký. Při kašlu bolest na hrudi a u žeber. Jinak bolest nohou i rukou, bolest hlavy.
@vokishka píše: Více
Dobrý hledala jsem na internetu a jednou mi to tam vyskočilo. Tak jsem nevěděla, tak se radši ptám. Asi nějaké vadné stránky ![]()
@vokishka píše: Více
Takto jsem přijela do nemocnice já. Praktik nemohl vidět, jak mě musí při odchodu z ordinace podpírat syn a nařídil kontrolu v nemocnici. Kromě velké dehydratace z horeček a nálezu na ledvinách nic ani v nemocnici neslyšeli. Pro jistotu si mě tam nechali přes noc a ráno byl na rentgenu nález. Pak mě znovu poslouchali 2 primáři ( z infekčního a plicního odd.,), a potvrdili mně, že tam taky nic neslyší. Pak z toho bylo 14 dnů v nemocnici a skoro půl roku, než jsem to udýchala do kopce na kole.
@Veru58 nene, přišla jsem svlékla triko a podprsenku, udělali blik a hotovo. Otázka minuty max dvou. ![]()
Syn měl zápal plic, ale bylo mu pár měsíců. Každopádně dělali poslech i rentgen.