Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz ohledně dětské oslavy. Poprvé dělám dceři (5let) oslavu s dětmi ze školky. Pozvala si 6dětí(4holky a 2kluci),a já vůbec nevím, co bych jim měla připravit dobrého k jídlu. Dort samozřejmě bude, ale co dál? A taky bych se nechala inspirovat nějakou zábavou-mám vymyslet nějakou hru? Nějaké divadlo? Nebo si děti vystačí bez toho? Bydlíme v bytě. Děkuji všem za odpověď.
Jako první bych od maminek zjistila, zda nemají na nějakou potravinu alergii. Udělala bych dort, nějaké mufinky, nakoupila ovoce, některé třeba polila čokoládou- spoustu inspirace najdete třeba pinterestu. Pak třeba křupky, na pití limonády, mléčné koktejly. Zábavu asi taky budete muset trochu organizovat, jinak se Vám můžou v bytě pěkně rozjet- záleží jak máte velký byt či pokoj, kde chcete aby děti slavili. Nechala bych je chvíli hrát si a pak za doprovodu ještě nějakého dospělého vypustila na blízké hřiště- tam se vyblbnou určitě 100%- vzít třeba bublifuk, křídy, balon…
Já jsem teda oslavu dělala v dětské kavárně, byli tam i rodiče a snědl se akorát dort, jinak toho dost zbylo, ty děcka se baví a nejedí. Ale měla jsem tam pozvanou slečnu, co je bavila, byla to lektorka z dceřina kroužku a to se vyplatilo, protože to pro mě nebylo tím pádem náročný ![]()
Upřímně, já bych do dětské oslavy v bytě nešla
Dcera je prosincová, ale doma NE
, mám se ráda, a uklízet to po všech dětech? NE
takže restaurace, kde je koutek pro děti s nekuřáckou zónou, nějaký dětský koutek apod.
Dcera má v červenci svátek, takže oslava probíhá u babičky na zahradě a to mi stačí
![]()
Jinak, pevné nervy v bytě ![]()
Co tak pozoruju v okoli, tak holcicky se takhle na oslave rady prevlikaj do ruznejch kostymu princezen a vil, ale co s klukama, to nevim… a na zabavu treba, ted nevim jak se to jmenuje, americkej zvyk, zavesit pytlik se sladkostma a deti do nej bouchaji a sladosti z nej padaj na zem, nebo nejakou tu hraci podlozku na tancovani ![]()
My oslavy míváme. Minule jsme si to s jídlem vyřešily samy holky. Chtěly pizzu, takže jsem nachystala těsto a děti si samy obložily, jak kdo rád. Zábava s občerstvením do kupy. Jinak jsou vděčné různé tyčinky a šneci z listového těsta. Taky vždycky naplánujem nějaké vyrábění (malování škrabošek, zdobení rámečků na fotku, navlíkání náramků z korálek na paměťový drát… prostě cokoliv, co zvládnou jakž takž samy, aby tě nekleplo z dopomoci osmi dětem). Nedokážu si představit, že by žádný program nebyl. Taky bydlíme v bytě, takže není až tolik co dělat. Pak většinou nachvíli pustímě nějakou hudbu tak si opičky zahopsají.
Klára
Ahoj děvčata.
Obnovuji toto téma a jdu škemrat o inspiraci i když naše situace je malino jiná než v nadpisu.
V sobotu má dcera 8mé narozeniny. Na odpoledne (2-3 hodinky) si pozvala cca 10 kamarádek a kamarádů (počet nevím přesně zatím je návštěva potvrzena jen od dvou lidí). Nejde mi snad o to, jaké připravit pohoštění,ale zábavu. Hry???? Všem zvaným je mezi 8-9roky.Je mi jasný, že Kami si představuje,že se bude tančit a sama navrhla karaoke no, nevím jak na to budou koukat kluci. Takže hledám ještě další inspirace zábavy.
Za každý nápad a zkušenost předem děkuji ![]()
Tak ja bych koupila takovou tu hru jak jsou Cerne historky (od12let), tak jsou i Bile historky (od8let). Je to zabavne, strasidelné, mohlo by se jim to libit. Jeste me napada, ze ted je aktualni tocit ruzna videa, muj bracha (12let) toci takove ty zpomalene scenky a nektere jsou fakt vtipne, tak bych to pojala treba formou hry, ze si kazdy vylosuje listecek s tematem (napr pád), bude mit 10min na natoceni a pak to na promitacce zkouknou a vyhraje ten nejlepsí
jinak je to tezky vek, vymyslet neco pro tyhle deti ![]()
My se v tomhle věku s kamarády zabavili sami
záleží co máte za možnosti (byt/ dům). Ale ono si děti zábavu najdou, max bych jim připravila nějaké společenské hry jestli máte, nebo ať si zahrajou třeba flašku, ale vylozene program bych jim neurcovala.
když já měla 10, tak mamka udělala jako zábavu ochutnávku naslepo - na lžíci cukr, med, atd. holky to bavilo
když jsem měla 11, tak nám akorát došel obrovský balík koupený na nějakém bazaru - oblečení pro mně - ale byly tam samé holky, byly nadšené, že takovou zábavu na narozeninách ještě nezažily
kam mi až pamět sahá, vždycky jsem si na oslavach zajistovali zabavu sami…i daleko mladsi, rodice zajistili max. jidlo
neboj, oni neco vymysli..
Souhlasím s tím, aby se jim zábava neřídila. Aspoň zapojí fantazii.
Otevrela jsem diskuzi ze zvedavosti a taky musim napsat,ze mi rodice nikdy zabavu nepripravovali
. Chtela jsem oslavu, mela jsem se o kamaradky postarat
. Samozrejme, obcerstveni zajistili.
Taky jsem nakoukla do této diskuze a jako dítě si pamatuju že vždycky všude jsme se na oslavách zabavili sami. Až na jednu holku co měla maminku a ta nás nutila hrát společenské hry a to byl opruz
tu holku sme pak pomluvili
že má divné rodiče
No ale takhle sme to jako děcka braly
Takže já bych vyloženě nic neorganizovala. Velcí jsou dost…
Holky, těm co dávají nějaký typ moc děkuji, těm co píší, že netřeba udělat plán zábavy, že se děi dokáží zabavit samy, tak po zkušenostech z minulého roku přeci jen chci mít za rukou nějaký návrh. Loni totiž po cca hodince se zasedlo k Simpsonovejm a čučelo se na TV
Samotné mi to přijd divné(u nás za mého dětství také nebylo nic takového třeba),ale je teda pravda, že nás celkově napadlo pustit TV jen na podzim když bylo fakt hnusně a už všechny hry a zábava byla vyčerpaná.
Nechci dělat nějaký harmonogram oslavy a dětem diktovat co, jak kdy, samo, že budu raději když se nebudu muset nijak angažovat. Ale přeci jen, chci mít něco za rukou kdyby měl někdo nápad zapnout youtube na TV, protože si myslím, že na TV můžou čumět každý doma a na narozeninovou oslavu to prostě nepatří.
organizovat nic nechci,ale chci dát případně na výběr možnosti ,kdyby zábava upadala nebo tak.