Čtyřletý vůbec nechce ovoce

3
3.5.16 15:09

Čtyřletý vůbec nechce ovoce

Zdravím, můj syn (4 roky) naprosto odmítá jakékoliv ovoce nebo zeleninu. Doma jsme zvyklí jíst poměrně zdravě a i druhé dítě baští ovoce v naprosto přiměřeném množství. Veškeré „fintičky“ mi odhalil a spíš ho to víc zatvrzuje a je potom víc podezíravý. Máte někdo zkušenosti, jak na něj? Ráda bych do něj dostala vitamíny přirozenou cestou a i ho k takové stravě vedla. Zkoušela jsem „zdravé“ džusy, co jsou bez pasterizace, chemie a přidaného cukru a na těch si pochutnal, ale byla bych radši, kdyby ovoce a zeleninu zařadil do běžného jídelníčku. Zuzana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10639
3.5.16 15:13

Do našeho taky kromě okurky nic nedostanu…dřív aspoň jablko snědl a ted dělá sceny a nevezme si…Na doporučení lékařky mu aspoň dávám sirup s vitamíny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
3.5.16 15:13

Ahoj, ja mám syna 5letého a jí jenom jablko, banana a mrkev jinak nic nechce ani to nikdy neochutnal, ve školce ho taky nenutí takže to nechávám tak snad časem :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
3.5.16 15:16

Muj syn jedinou zeleninu sni v hamburgeru :roll: :mrgreen:

z ovoce bych delala domaci dzusy, muzes mixovat ruzne typy, delat smoothies, michat to s jogurtem atd. podle toho, co ma rad. zeleninu mozna tak nejspis zapect nebo urgilovat a udelat sendvic, hamburger, tortillu atd.
ale zadne zazracne rady nejsou, nektere deti proste vydrzi zatvrzele docela dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6590
3.5.16 15:26

Nestrašte, malý miluje banány jabka okurky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
3.5.16 15:37

Začíná pomalu sezóna, nesnědl by alespoň bobuloviny? Ostružiny, borůvky, jahody, maliny?
Třeba rozmixlé v tvarohu, zalité pudinkem atd.? V létě jsme milovali mraženou dřeň nebo mražené ovo rozmixované ve smětaně, mňamka.
Zelenina se dá ošálit v různých karbanátcích, ale tedy tam těch vitamínů moc nezbude :? ale vlákninu si alespoň dá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
3.5.16 15:49
@CokeLady píše:
Jojo, děti v tomhle věku milují „sváču u keře“, nám se dycky výlet zvrtne u malin, ostružin, borůvek, rybízu… furt jen něco žere a nejde. No to je mi situace :think: Jsem zvědavá, jak mě vycvičí druhý dětský kus, jsem asi moc zhýčkaná, že všechno jídlo, co nachystám se sní.

To je holt vždycky otázka :nevim: Já byla také pastevní typ, odmala jsem visela u každýho dozrávajícího keře, ale to bylo i tím, že jsem s tátou pořád někde lezla a lítala po lesích a mezích :srdce:
Můj brácha z ovoce taky nevzal do pusy nic vyjma melounu. Zato bramborovýho salátu sežral škopek :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
3.5.16 16:05
@CokeLady píše:
Už mě to nebaví, jak ty haranťata nemůžou bejt aspoň v něčem stejný :D
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
3.5.16 16:24

Ja teda moc neverim tomu obsahu vitaminu v ovoci a zelenine. Dneska je vsechno sklenikovy, aby to bylo k dispozici cely rok.

Rakze bych to moc neresila. Pokud ti pije domaci dzusy, tak mas aspon neco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5307
3.5.16 16:28

@CokeLady můj 2a3/4r taky nesní žádné ovoce a syrovou zeleninu taky ne. Už od 6m dlouho zvracel, jak byl v něčem kousek. Nyní už jí pečivo, sýr, maso na drobno s omáčkou a různými přílohami, polévky s drobně krájenou zeleninou. Ale ovoce do něho dostanu jen jako pyré. Zkouším min. 1× týdně, ale ve chvíli, kdy mu to dám do pusy, tak začne řvát a plive. Při pokusu mu to zakázat vyplivnout, tak začne zvracet. Tak teď babo raď. :nevim: Nás i staršího syna (kyselina sežere všechno už od 10m jedl vše syrové a v celku) vidí to jíst běžně, zkoušela jsem i uplácet, vyhladovět, nepomohlo nic. Pořád doufám, že z toho buď vyroste nebo že pomůže školka. Naděje umírá poslední, ale když čtu zakladatelku, tak to vidím bledě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.5.16 16:32
@CokeLady píše:
Myslím, že to nemůže být chutí, dyť to všechno chutná uplně jinak - jablka, banány, kiwi, meloun, jahody… to je tolik různých chutí :nevim: :nevim:

Není cestou třeba nemít nic jiného k dispozici? Třeba na celodenním výletě mít ke svačině jen několik druhů ovoce? To radši nebude jíst vůbec? Proč to nechce? 8o

Já jsem z těhle diskusí dycky trochu mimo, můj necelý čtyřleťák jí totiž naprosto vše, občas ještě doplním pohádkou o tom, jak bude velký a silný, tak to se pak uplně čepíří a cpe se… když mu dám vybrat mezi houskou se šunkou a banánem, vždycky si vybere ovoce, dyť je to sladké, jak to některým dětem může nechutnat? Pochopila bych jeden druh, ale celkově ovoce??

Zkoušela jsem už i metodu „nic jinýho nemáme“, ale on vážně raději nebude jíst nic. Dřív celkem ovoce jedl, tak je to spíš forma protestu. Myslím, že vypíchl přesně to, na čem nám s manželem záleží (zdravé a dobré jídlo) a tak trochu nás zkouší. Jak ho znám, jen tak to nepřejde. Je to paličák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28926
3.5.16 16:43

Malý z ovoce sní jen kupované přesnídávky, občas namačkaný banán. Zeleninu občas mrkev v polívce, popř po lžičkách jinou dušenou, vařenou zeleninu. Čerstvou ne.

S manželem jíme relativně dost zeleniny a ovoce, nabízíme mu, nechce. Časem na to přijde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.5.16 16:46
@HankaHK píše:
@CokeLady můj 2a3/4r taky nesní žádné ovoce a syrovou zeleninu taky ne. Už od 6m dlouho zvracel, jak byl v něčem kousek. Nyní už jí pečivo, sýr, maso na drobno s omáčkou a různými přílohami, polévky s drobně krájenou zeleninou. Ale ovoce do něho dostanu jen jako pyré. Zkouším min. 1× týdně, ale ve chvíli, kdy mu to dám do pusy, tak začne řvát a plive. Při pokusu mu to zakázat vyplivnout, tak začne zvracet. Tak teď babo raď. :nevim: Nás i staršího syna (kyselina sežere všechno už od 10m jedl vše syrové a v celku) vidí to jíst běžně, zkoušela jsem i uplácet, vyhladovět, nepomohlo nic. Pořád doufám, že z toho buď vyroste nebo že pomůže školka. Naděje umírá poslední, ale když čtu zakladatelku, tak to vidím bledě.

Zkuste ty džusy, třeba si zvykne na chuť jednotlivých druhů ovoce, zachutná mu to a dá si říct i s ovocem vcelku. Maji bezvadnou „opravdovou“ chuť a hodně přirozených vitamínů. Já v to takhle doufala, ale zatím se moc nedaří…je to palíčák.
Taky moc nechápu, kde to synek bere, k jídlu máme doma pozitivní vztah, pořád vymýšlíme něco nového a snažíme se jíst zdravě (druhé dítě se i zajímá o to, co jí a často se se mnou o tom baví). Snad ho to přejde. Jak už jsem psala, myslím, že mi jen chce „ukázat“, protože ví, že to řeším.
No, snad je fajn, že to u nás alespoň vidí, jako normální věc a třeba si na to časem příjde. Já toho jako malá taky moc nejedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
3.5.16 19:46

Dobrý den,
studuji pedagogiku pořdškolního věku a v rámci praxe trávím nějaký čas ve školce.. Shodou okolností jsem trávila čas ve třídě s neteří mého přítele - 4 roky stará.. Doma vůbec nechtěla jíst, nejen ovoce a zeleninu, ale pořádně nejedla hlavní jídla, a v podstatě to trvá doteď.. Ve školce jsem ale byla zaskočená naprosto opačným přístupem.. Jídlo jí sice trvalo, ale vždy všechno snědla, protože věděla, že tam bude sedět, dokud to nesní a to už ostatní děti budou ve třídě (vždy s ní jedna paní učitelka spolu s dalšími courálky čekala v jídelně).. Myslím že by mohl být problém i v tom, že vás syn ví, že mu to u vás projde.. Dobře si vzpomínám, jak jsem se jako malá naučila jíst květák.. měli jsme ho smažený k obědu a já jako možná pětiletá zásadně odmítala.. ten den se taky slavily narozeniny v rodině.. Moje maminka mi řekla (a doteď jsem jí za to vděčná), že ten květák nemusím jíst, ale že odpoledne nebude žádný dort.. Obdivuji ji a mou rodinu za to, že to vydrželi.. Nedávno jsem si o tom s ní povídala a říkala, že nikomu z rodiny ten dort nechutnal když viděli jak se na ně dívám - ale nesnědla jsem květák - nebyl dort.. Od té doby květák miluji a kdykoliv jsem něco nechtěla jít, maminka použila - nebudou žádné dobroty - a já věděla, že to opravdu dodrží, a raději jsem to snědla.. :D Jednou u svých dětí budu praktikovat to samé, z vlastní zkušenosti vím, že je to účinné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí