Oslovení titulem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jo a ješte k tomu, že se stydíme za titul… Spíš si myslím, že ho jen zbytečně každému necpeme na počkání ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pracuju v nemecke firme a titul tu opravdu nikoho nezajima, na vizitce ho nema ani generalni reditel…to samy manzel, kdyz pracoval v americke firme a momentalne v italske. V cizich spolecnostech se na tituly nehraje.
mela jsem zachvaty v porodnici U Apolinare, tam kdysi vyvolavali chrchlavym rozhlasem maminky na kontrolu a vzdy bylo slyset jen pani inzenyrka a jmeno uz ne a nebyla jsem jedina, komu to prislo k smichu…
ale dostalo mne svatebni oznameni sestrenice Mgr. ta a ta a Mgr. ten a ten oznamuji, ze budou oddani - no nic blbejsiho jsem dlouho nevidela…
- Citovat
- Upravit
mě jednou taky doktorka na diabetologii vyvolávala titulem, já seděla dál a četla si
až když to zopakovala potřetí a všichni v čekárně byly mrtví smíchy, tak mi to docvaklo
![]()
- Citovat
- Upravit
jessikka: to je fakt, že čím nižší titul (Dis. nebo Bc.), tak tím víc si na něm dávají majitelé záležet - oni jsou „někdo“, se vždycky musím smát
Přitom tyhle tituly jsou skoro bezvýznamné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@strelish píše:
jessikka: to je fakt, že čím nižší titul (Dis. nebo Bc.), tak tím víc si na něm dávají majitelé záležet - oni jsou „někdo“, se vždycky musím smátPřitom tyhle tituly jsou skoro bezvýznamné.
Jo, náš známý má na zvonku Bc. XY. Ono to možná tak zvláštní ani nepřijde, ale museli byste ho znát ![]()
Pokud mi někdo bude chtít v porodnici říkat magistro, tak je požádám, aby mi říkali křestním jménem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží,o co pana Šťávu žádáš. jestli o něco co souvisí s jeho odborností např. o odbornou radu nebo konzultaci, tak je na místě použít oslovení titulem „pane doktore“. Pokud např. o jeho názor na dnešní vládní krizi nebo o to aby laskavě neparkoval před Vaší garáží, pak je vhodnější občanské jméno „pane Šťávo“ (oslovovat zásadně 5. pádem!).
S používáním titulů mám tyto zkušenosti: kdo na nich bazíruje bývá obvykle v nějakém ohledu magor, vyplatí se mít titul v dokladech (občanka, řidičák atd.) pro jednání s byrokraty, časké Bc., Mgr. a Ing. jsou matoucí, ve světě je nikdo nezná a nepoužívá (až když se mně někdo ptá jaké, že mám vzdělání tak říkám, že Master Degree), v profesním životě (na slušné úrovni) se na tituly nehraje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, taky znám jedny, co čekali se svatbou, tvrdili, že až si našetří, ale nakonec jim svatbu platili rodiče a ukázalo se, že se čeká, aby se mohlo napsat pan Mgr. si bere slečnu DiS ![]()
Jinak k tomu „čecháčkovství“: myslím si, že to je spíš jiná kulturní tradice než něco, co by bylo třeba shazovat. Prostě na Západě se tituly nepoužívají, u nás jo. I tady se ta tradice vyvíjí, ale zatím se to dělá. A třeba musím říct, když píšu mail, tak jsem ráda, když má člověk titul, že nemusím psát „vážená paní Vopičková“.
Jinak já v občance tituly mám a i v porodnici jsem si ho nechala zapsat, myslím, že na to slyšej
A jednou se to i vyloženě hodilo, sešly jsme se v poradně dvě se stejným příjmením, a díky tomu, že mě vyvolávali i s titulem, tak jsme se nesrazily ve dveřích ![]()
A poslední věc: PaeDr. je doktor pedagogiky ( @byron má pravdu; sice se už neuděluje, ale kdo ho má, tak ho samozřejmě používat může, stejně jako kandidaturu), PhDr. před jménem je doktor filozofie, resp. obecně humanitního oboru. @baruspol se plete, PhD. s filozofií nemá nic společného (i když je zpotvořenina z PhDr.) - je to obecně vědecká hodnost, místo CSc. Jak tu psala @alviola , tomu člověku se pak říká pane doktore.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem slyšela o jedné, která se vdávala a chtěla si nechat dívčí příjmení. A když se jí ptali proč, tak řekla že publikuje, tak aby se to nepletlo. A když se jí zeptali co publikuje, tak řekla, že diplomku ![]()
To je příběh z beremese.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje babička dělala našim scény, že se berou dřív, než táta odpromoval. Neměl na svatebním oznámení titul. Jak strašné, že?!
I já jsem viděla na svatebním oznámení kamošky titul - Ing. si bere Mgr. Takže mě to utvrdilo v tom, že my si toto na oznámení fakt nedáme. ![]()
Jinak já titul používám v práci a taky u lékařů. Jinak je mi šumák, jestli někdo ví, že VŠ mám nebo ne.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě spíš na tom užívání titulů vadí, když dotyčný s titulem jej uvede hlavně proto, že si myslí že se s ním má jednat jinak
Jako rčení co zde zaznělo, že titul rychleji otvírá některé dveře mě dost mrzí. Jako beru, že člověk tomu aby titul získal, věnoval spoustu času a peněz, námahy apod… (pokud nestudoval v Plzni práva
) Ale proto není přece „lepší“ aby se s ním mělo jednat jinak
Nevím proč by se v porodnici měli lépe chovat k paní doktorce nebo inženýrce, než k obyčejné ženské, která sice neměla na to (myslím mentálně) udělat vejšku, ale přitom nikomu nic neudělala, chová se slušně a jediný její mínus je to, že nemá titul ![]()
Takže můj názor je, že není potřeba odbourat používání titulů, proti tomu nic nemám, naopak. Ale spíš je něco špatně ve společnosti, která automaticky je „podělaná“ z toho že někdo má titul a může se kvůli tomu přetrhnout a na obyčejného člověka kouká jako na debila… to je podle mě hodně špatně…
Ono bez těch beztitulových lidí bychom se těžko najedli a oblékli apod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LuckaJ píše:
Mě spíš na tom užívání titulů vadí, když dotyčný s titulem jej uvede hlavně proto, že si myslí že se s ním má jednat jinak
Když ono to (bohužel) není o tom, že by se s ním mělo jednat jinak, ale že s ním spousta lidí jinak opravdu jedná… sama jsem se s tím už párkrát setkala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@1miss1 píše:
Nejhorší je, že někteří si na to oslovení titulem fakt dost potrpí![]()
Tak na VŠ určitě, tam je to samozřejmost. Nás dokonce na to upozorňovala vedoucí studijního odd. mailem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda holky, vy jste to rozjely
myslím si, že ani jedna z těch co tu titul mají se za něj nestydí
jen nemají potřebu na potkání vykládat co mají za titul a to si myslím, že je správné
Samozřejmě v profesním životě je to něco jiného a tam je dobré titul uvést ![]()
A docela mi vadí, pokud na něm někdo opravdu bazíruje a rozhodně to není mou závistí jak tu jedna zminovala ![]()
- Citovat
- Upravit
@MUFICE píše:
Tak na VŠ určitě, tam je to samozřejmost. Nás dokonce na to upozorňovala vedoucí studijního odd. mailem
jj na VŠ si na to potrpí fakt hodně
právě jsem to psala na VŠ, proto jsem se radši ptala ![]()
- Citovat
- Upravit