Oslovování ve vztahu

Anonymní
14.3.25 18:35

Osloveni ve vztahu

Dobrý večer, jen tak ze zvědavosti o názorech ostatních. Teď jsem s kamarádkou po telefonu „řešila“ jejího nového přítele. Je jí s ním dobře, je zamilovaná, on taky, rozumí si, jsou spolu necelé 4 měsíce. Jediné z čeho ona nemá dobrý pocit, že jí ve zprávách oslovuje stále jejím základním tvarem jména…nebo vůbec. Je Hana a všichni jí říkají Hani…jen on pořád Hano. Přijde jí to divné, že je to neosobní a že je to trochu v „rozporu“ s tím jak se chová zamilovaně, říká, že ji má rád, plánuje budoucnost, využije každou chvíli být s ní. Prostě s chování má pocit, že zamilovaný je a je mu s ní dobře…ale tohle ji přijde zvláštní. Já jsem tady četla občas nějaké diskuze, že ani dětem někdo neříká zdrobněle, tak mi přijde, že každý to máme asi jinak. I když já osobně také říkám i kolegům v práci jinou formou než tou základní, pro vyjádření toho, že jsou pro mě víc než náhodný kolemjdoucí…
Dávám anonym, že je to o kamarádce…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10215
14.3.25 18:38

Asi cajk.
Přítel mojí mamky jí před námi říká…vaše máma…a to jsou spolu 29 let…taky mi to trochu trhá uši :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25210
14.3.25 18:38

Napadá mě profesionální deformace. Lidi, co pracují s lidmi, to tak někdy mají. Třeba učitelé. Jinak já u svých dětí používám základní a „hezčí“ variantu tak 50/50. A neznamená to, že nemiluju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14001
14.3.25 18:42

Třeba se mu to líbí víc?
Manžel mi dlouho řikal přezdívkou :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
14.3.25 18:45

Jeden můj kamarád všem říká základním tvarem jména :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
463
14.3.25 18:56

Me muj ex manzel celych 18 let rikal Lenko. Vsem okolo, rikal zdrobnele, ale me nikdy.Taky mi to vadilo. Nikdy jsem se ho na to teda nezeptala, asi to byla chyba. Me to prislo, ze mu to vadilo, ze mi tak rikali asi chlapi pred nim. Nebo ze byl na me ve vsem vzdy tvrdy, smyslu jako ze ostatni mohli mit chyby, ale ja si to nikdy nemohla dovolit a vzdycky mi daval vsechno sezrat.
U kamaradky pritele to muze mit taky hodne duvodu, proc to ten jeji pouziva.
Ja bych ji radila, aby se ho na to zeptala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
14.3.25 18:59

Já bych v tom nic nehledala. Je to prostě jméno. Já taky nejsem moc zvyklá oslovovat lidi nějakýma zdrobnělinama, nejde mi to přes pusu, spíš zkrátit. Zrovna jméno Hana je moje nejoblíbenější, líbí se mi moc, jak v základním tvaru, tak i mírně zdrobnělý Hani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mandarinka104
14.3.25 19:05

Hmm, opravdu zvláštní, taky si myslím, že dva zamilovaní lide, kteří tvoří par, by se měli oslovovat spíše nějakou zdrobnělinou nebo případně jiným láskyplným oslovením. Já osobně bych nesnesla oslovení základním tvarem mého jména. Přijde mi to docela tvrde a potřebuji oslovení zdrobnělinou. No a s manželem si rikame běžne zlato, lásko a miláčku :* samozřejmě, možná to někomu přijde moc oslazené a nevím jake, ale každý to ma prostě jinak zejo ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.3.25 19:14
@Anonymní píše: Více

Takže jinými slovy…chlap ji miluje, tráví s ní čas, plánuje budoucnost, je jí s ním dobře, ale protože jí píše „Hano“ místo „Hani“, je to divné? No tak to jsme opravdu u jádra partnerských problémů 8o
To už chybí jen rozbor, jestli dává smajlíky do zpráv správně a jestli ji drží za ruku pod správným úhlem.
Každý mluví jinak. Pro někoho je přirozené říkat zdrobněliny, pro jiného ne. Možná mu to přijde umělé, možná na to prostě není zvyklý, možná je z rodiny, kde se jména nekomolí. Nebo se mu prostě líbí její celé jméno.
Jestli je ten vztah jinak v pohodě, tak bych se zaměřila na důležitější věci než na to, jak píše jméno. Jinak se může stát, že místo řešení skutečných problémů bude dotyčná jednou sedět s kamarádkou u vína a říkat: „Jo, byl hodnej, měl mě rád, plánoval se mnou život… ale říkal mi Hano, tak to nešlo.“ :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.3.25 19:16

Jsem Jana (podobně zní Hana), Jano mi říkal v 18 letech kluk, co se mnou chodil 2 měsíce… Jako on je hodně divnej člověk, občas ho potkávám, říká mi tak furt. Všichni moji ex bylo Jani. S mým mužem - když mi řekne Jano, vím že jsem něco pos.ala… v začátcích mi říkal přezdívkou…
Jano nemám ráda, když mi tak někdo říká, je to tvrdý a neosobní (vlastně svoje jméno moc nemusím)..

• Citovat
  • Upravit
10912
14.3.25 19:19
@Lenka0505 píše: Více

Mne Lenko uz prijde zdrobnele. Nenapadlo by mne, ze mam jeste zdrobnovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
14.3.25 19:19

Třeba je tak zvyklý, já zase nikoho neoslovuji základním tvarem jména, prostě zvyk. Neznamená to, že když řeknu Maruško, že tu dotyčnou miluju nebo, že k ní něco cítím. Prostě Marie nikdy neřeknu. Možná to má naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9144
14.3.25 19:27

Buď je drsňák nebo nevím.
I po xy letech slyším od manžela Ivuško nebo Ivi. Ivo mi řekl snad jen, když jsme měli nějakou naštvanou chvilku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
14.3.25 19:29
@Matt 02 píše: Více

Já bych zas nikdy neřekla třeba kolegyni Maruško. Řekla bych jí Maru. Markétě Markét. Ale ne Markétko.

Mě říkají normálně Terezo, Terez, je to taky tvrdý, ale nemám moc ráda když mi někdo říká Terezko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
14.3.25 19:40
@Azeretereza píše: Více

Tak jasně Terez, Markét, Anet, Ivčo, Hani, Péťo to používám taky, to jsou taky zdrobněliny, neříkám, že je to vždycky Terezko i když teda zrovna u té Marušky asi jo zrovna, stejně jako Anička :mrgreen:. U chlapů ne třeba Danečku, to je jasný, ale Dane, Ondro, Kubo, Honzo, Járo, Páťo, Jirko atd. Nikdy ale ne ten základní tvar, prostě mi to nějak nejde. Jediná výjimka je snad Tomáš, to mi jde přes pusu i v základním tvaru, jinak ne, tak nějak automaticky. Kdyby to někomu vadilo, což se mi ještě nestalo, tak se pokusím to nedělat, ale znamenalo by to se fakt hlídat. Možná to ten chlap má naopak a vůbec nic to neznamená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí