Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, mám dotaz.
Syn před Vánoci chytil hrozný kašel a rýmu. V různých etapách se to zlepšilo a pak zase zhoršilo. Stále ještě pokašlával, ale nic hrozného a rýma zmizela. Nicméně ve čtvrtek po probuzení měl nateklé dost uzliny na krku, tak jsem s ním zašla k doktorce. Na poslech ok, trochu zarudlý krk, dělala mu test na Streptokoka a vyšel pozitivní. Nasadila tedy Ospen. Od té doby, co je začal brát, tak lehl. Začal mít teploty, dnes tedy skoro 39. Je malátný, nic nejí a stěžuje si na bolest celé pusy, k tomu se mu začaly na puse dělat opary. Já nevím, jestli to tělo bojuje, nebo je to nežádoucí účinek a zajet zítra na pohotovost? ![]()
@Verukas píše:
Zdravím maminky, mám dotaz.
Syn před Vánoci chytil hrozný kašel a rýmu. V různých etapách se to zlepšilo a pak zase zhoršilo. Stále ještě pokašlával, ale nic hrozného a rýma zmizela. Nicméně ve čtvrtek po probuzení měl nateklé dost uzliny na krku, tak jsem s ním zašla k doktorce. Na poslech ok, trochu zarudlý krk, dělala mu test na Streptokoka a vyšel pozitivní. Nasadila tedy Ospen. Od té doby, co je začal brát, tak lehl. Začal mít teploty, dnes tedy skoro 39. Je malátný, nic nejí a stěžuje si na bolest celé pusy, k tomu se mu začaly na puse dělat opary. Já nevím, jestli to tělo bojuje, nebo je to nežádoucí účinek a zajet zítra na pohotovost?
spíš zajeď zítra na pohotovost - ty opary má zřejmě proto, že uvedená antibiotika nesnáší, měla jsem to jako dítě - opary po určitém typu atb, nemohla jsem tyto atb dál dostávat - Ospen už mu nedávej
@Verukas a ty streptokokové testy jsou mor dnešní doby, streptokok je běžné osídlení krku a najde se u 40 % naprosto zdravé populace