Ospod před rozvodem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2978
6.5.22 18:46
@Anonymní píše:
Dobré odpoledne a moc prosím o radu. S manželem se rozvádíme, ale kvůli dětem zůstává v podstatě vše stejně i dál. Tzn. ačkoli manžel má v rozsudku, že do 30 dní si přehlásí trv. bydliště, tak fakticky bude nadále bydlet s námi, měsíce, roky..kvůli dětem. Nemění se tedy opravdu nic, jen ten náš rodinný stav..Máme 3 děti a o tom, že se rozvádíme, jsme jim neřekli. Nic se pro ně nezmění, časem bychom jim to rádi řekli tak, jak budou dospívat a budou na to psych. připravené. Nicméně nám nyní přišlo předvolání na OSPOD, kam se s nimi máme dostavit den před soud. jednáním. Píší, o čem všem musí s dětmi promluvit, informovat je, vysvětlit jim…S tím jsem vůbec nepočítala, když jsme domluveni a rozhodně si to nepřeji. S manželem se domluvíme na všem. Můj dotaz - opravdu jsem povinna ( píší, že ano ) tam děti dovést? Ukládá nějaký zákon povinnost děti o rozvodu informovat v tu a tu chvíli tím a tím způsobem? Dětem je 16, 12 a 8 let a jsou to citlivé duše, rozhodně si umím představit, že takový pohovor na OSPODu je poznamená víc, než náš,,papírový'' rozvod. Díky za rady!

Dohodněte se s otcem, že děti na OSPOD brát nebudete, zajděte tam spolu sami, situaci jim vysvětlete, že budete podávat návrh na schválení rodičovské dohody, že děti mají právo a ne povinnost se vyjadřovat a stát by měl respektvat společnou vůli rodičů. Trvejte na písemném protokolu, kde bude zaznamenán souhlasný názor rodičů že nechtějí, aby soud a OSPOD děti vyslýchaly. Pokud se bude OSPOD bránit, na místě podejte námitku proti klíčové pracovnici přímo u vedoucí OSPOD, pokud i vedoucí OSPOD bude trvat na výslechu dětí, podejte na soud návrh na odvolání opatrovníka pro neplnění povinností, zejména podle § 5 zákona o sociálně právní ochraně dětí, kdy předním cílem je podpora vzájemného práva dítěte a rodiče na péči a že pohovorem by hodlá OSPOD narušit toto právo dětí. Proti apetitu státu srát se rodičům do života je dost těžká obrana, takže možná budete potřebovat ostrého právníka proti státu.
V jednom případě jsme podobnou věc řešili, kdy rodiče nechtěli poslechnout příkaz soudu, aby přitáhli dítě k výslechu, soudkyně brblala, ale nakonec jsme to obhájili, když odmítli dítě přivést i pod hrozbou sankce. A to byla věc, kde rodiče o předmětu sporu nebyli dohodnutí a spor musel být rozhodován soudem. Argumentaci jsme použili podobnou s tím, že rodiče chtějí chránit dítě před jakoukoliv zátěží soudního řízení. Nevýhoda u OSPOD je v tom, že pokud jsou to lumpové, tak klidně zajdou za dětmi do školy a oznámí jim rozchod rodičů, to je pak na žalobu. Spíš zastřelení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2854
7.5.22 01:33

Krásně vysvětlené :dance:

Příspěvek upraven 07.05.22 v 01:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.22 01:33

@KovaJana
Konečně odpověď a dokonce fundovaná. S pracovnicí jsem měla dlouhý hovor, prostě přes to vlak nejede a děti musí přijít, i to čerstvě 8mileté :roll:. Máme jim to doma vysvětlit a přijít. No, zájmy dětí bych tedy bránila jinak, ale mají holt nějaké nastavené postupy. Moc děkuji za výklad a rady, jdu to prostudovat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.22 04:37
@Anonymní píše:
Dobré odpoledne a moc prosím o radu. S manželem se rozvádíme, ale kvůli dětem zůstává v podstatě vše stejně i dál. Tzn. ačkoli manžel má v rozsudku, že do 30 dní si přehlásí trv. bydliště, tak fakticky bude nadále bydlet s námi, měsíce, roky..kvůli dětem. Nemění se tedy opravdu nic, jen ten náš rodinný stav.

Proc se tedy rozvadite?
Soud by mel podle me takovou zadost o rozvod zamitnout. Pusobi to jako fingovany rozvod kvuli financnim problemum (na to staci zuzeni SJM), neni tam evidentne zadna prekazka souziti atd.

Ja naopak znam lidi, co se nerozvadej, protoze krome starosti se soudy jim to nic neprinese. Kazdy bydli jinde, ale normalne se spolu bavi, stykaji, i spolu pecuji o vnoucata.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.22 14:32
@Anonymní píše:
Proc se tedy rozvadite?
Soud by mel podle me takovou zadost o rozvod zamitnout. Pusobi to jako fingovany rozvod kvuli financnim problemum (na to staci zuzeni SJM), neni tam evidentne zadna prekazka souziti atd.Ja naopak znam lidi, co se nerozvadej, protoze krome starosti se soudy jim to nic neprinese. Kazdy bydli jinde, ale normalne se spolu bavi, stykaji, i spolu pecuji o vnoucata.

Nic Vám do toho není, ale po letech jsme se k tomuto kroku odhodlali právě proto, že naše manželství jisté funkce neplní. To, že jsme nadále rodiči našim dětem a máme se rádi, je bonus. Na mém místě by byla každá rozvedená už před 15ti lety, věřte mi, ale já vydržím hodně, jen prostě po 20ti letech ten pohár z jisté strany přetekl a manželství už svou funkci jako takovou neplní, nicméně prostě kvůli dětem a ve vztahu k nim budeme fungovat dál stejně. Finanční problémy se ooravdu rozvidem neřeší a nevyřeší, institut zůžení SJM je mi znám, toto ovšem není náš případ. Já zde opravdu nemám potřebu vykládat, proč se rozvádím, cizím lidem, to je tak těžké to pochopit??? Hezký den.

• Citovat
  • Upravit
26
10.3.25 14:20

@KovaJana
Ahoj, mohu otázku? jsi z ospodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
10.3.25 20:10
@Mamka11 píše: Více

ne, ale práci OSPOD mám z první ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24929
10.3.25 20:16

Za mne je to o lidech jako všude jinde
a taky existuje okresní praxe
u nás jsou ty ženské fakt fajn, snaži se pomoct - žádná Žilková z Jitřní bouře
obvykle jsou to normální - špatně placené, ale vzdělané a empatické baby…
aktuálně miluju pracovníka Ospod jménem Jarmil Čáp
vyskytuje se zdarma na ČT1 - i-vysílání (je to zdarma)
a ačkoliv není reálné, aby se stalo, co se tam stalo, tak je mi pan Jarmil Čáp velmi sympatický ;)
myslím, že už kvůli tomuhle seriálu mne ten poplatek pro čt tak moc neštve..

https://www.ceskatelevize.cz/…35782-decko/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
10.3.25 21:07
@Lucy75 píše: Více

Já jsem poznala víc takových, co vypadaly jako Cibulková v Pohádkách pro Emu, nebo Zubatá v Koljovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.3.25 07:50

@KovaJana
Děkuji. Jdeme zítra na OSPOD, mám z toho hrůzu. Podavatel rozvodu jsem byla já, na ospod jdeme všichni 4 společně. Děti - 9 a 13let chtějí dohodou, nechtějí pevně dané dny, ani já ne. Bojím se, že to jen on bude blokovat. On do svého návrhu napsat, že je chce od PÁ do ÚT, každý týden. Děti úplně hotové. Do smsky mi pak napsal, že to tak nemusí být, že je to jen jeho návrh, mám dát svůj, apod. přestřelka.

• Citovat
  • Upravit
2978
11.3.25 08:38
@Anonymní píše: Více

zkuste se domluvit, že půjdete na mediaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.6.26 10:26

Děti na Ospodu

Dobrý den, mohu se zeptat, jak probíhal rozhovor s dětmi na ospodu? Na co se jich ptali? Museli tam být sami, atd. Děkuji moc za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna