Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Prosím o rady a tipy, nebi jakoukoliv zkušenost.
Mamce na doporučení gyndare po odborném vyšetření (denziometrie ) zjistili osteoporozu. Zatím ji k tomu neřekli víc. Objednali ji za měsíc že ji řeknou co a jak. Je ji 58let. Co jsem tak pochopila má to ale v pokročilejším stádiu. Zatím snad bez zlomenin. Pekelně ji bolí ale zada…to Zatím vypadá na plotýnky
Má řídké kosti hlavně pánev a kyčelního myslím…
Co jsem kde četla se stav nedá zlepšit jen zastavit /zpomalit…
Tak si tak ruzne čtu o nebezpečí a mortalite při zlomeninach krcku a říkám si jestli je možné tomu léčbou nějak předejít.
Nemuzu se nějak pozitivně naladit že z mamky nebude invalida. Děsím se stavu kosti a její pohyblivosti za pár let…přeci jen není nijak stará.
Samozřejmě léčbu nastaví dr. Jen bych potřebovala slyšet není zkušenost…a třeba nějaký optimistictejsi výhled…noc dekuji ![]()
@den93
Léčitelka Eva Moučková doporučovala „likér“ ze 6ti vajec, https://www.ceskatelevize.cz/…osteoporoze/
https://www.awashop.cz/…a-eva-c1796/
V některém článku píše, že touto metodou zlepšila stav starší paní s pokročilou osteoporózou do půli roka.
Na to, aby se tviřily nové osteoblasty je potřeba souhra estrogenu a progesteronu, tedy hormony ve správných hladinách. Další cestou je tak nechat změřit hladiny hormonů a případně doplňovat, na trhu je řada produktů na postmenopauzu, které toto ošetřují
Jo tak tady je to dole https://moje-pravdy.cz/…osteoporozu/
Nějaké srovnání několika dostupných přípravků na menopauzu je zde https://www.vasemenopauza.cz/
Kolik má úbytek? Moje mamka 43%, je jí 70 let, zlomeninu zatím žádnou neměla, jen ji hodně bolí záda.
Já mám 23%, doktor mi píše drcené skořápky, jsou myslím volně prodejný.
Ještě mám na recept Caltrate D3 600mg/400IU.
Já mám osteoporézu už asi 10let. Sice ne v pokročilém stádiu, ale zase je fakt, že jsem tam od té doby nebyla. Ale potíže, musím zaklepat, žádné nemám. Neboj se, určitě maminka dostane nějaké léky, aby se stav zlepšil. Asi i nějaké cvičení, rehabilitace, dneska už s tou nemocí mají určitě zkušenosti. Nemysli hned na nejhorší. Znala jsem kdysi paní, ta ji měla taky a dost pokročilou. Bolela jí záda a kyčle, to ano, ale normálně fungovala, chodila, všechno, jenom musela dávat pozor na úrazy. Takže třeba při náledí ven vůbec nechodila, to měla strach. Ono už se to spravit nedá, ale určitě zpomalit to jde. Ostatně myslím, že to má spousta lidí, jenom o tom třeba neví, protože je na vyšetření nikdo neposlal. Tak zase buď ráda, že se to zjistilo a bude se léčit. Přeju mamince hodně zdraví, a ať jí to moc netrápí.
Sklony k osteoporóze bývají dědičné.
Hlídejte si hladinu vitaminu D, abys měla dost. Můžeš mít taky počínající ridnuti kosti, ale vyšetření na osteoporózy se dělá až po menopauze (oblast vajecniku záření pristroje).
@den93
Neboj, bude brát nějaké kapky, teď jsem zapomněla název - a jinak nic. Mojí mamce je 86, má to už leta a žádnou zlomeninu nikdy neměla. A že teda umí padat
. Je to maličkost v porovnání s tím, co všechno může člověka potkat. Nekaž si den, není proč ![]()
Holky moc dekuju za uklidnění. Zatím neví kolik procent. Se dozví až na konzultaci. Jen ji volal že to má špatne ve zkratce a chtěl hend nasadit léky… ať se začne dřív než k němu dojde na konzultaci.
Jinak nemá špatnou kyčel, ale krcek…spletla jsem se samozřejmě.
Proto mě to tak děsí. Protože se zlomeninou krcku jsou spojené další komplikace a mortalita. Doufám ale že spíš v pokročilejším věku…
Chjo. Tak snad to bude dobre. Každopádně díky všem za rady ![]()
@den93 Přečti si knížku Mysterium Kalcium, tam je dost celkem překvapivých informací (autorka čerpá převážně z databáze medicínských studií a na vše tam dává odkazy). Za vznik osteoporózy může podle autorky především nedostatek vitamínu K2, jehož nedostatkem prý trpí většina populace. Zdroje vit. K2 jsou u nás totiž velmi omezené - jde o máslo od grass-fed krav, o vejce od grass-fed slepic a dále o konkrétní fermentované produkty, nejvíce je ho v sójovém natto. Podotýkám, že to „grass-fed“ je zcela zásadní, aby vitamín K2 v mléku/vajíčku vznikl.
Autorka doporučuje kromě K2 (dá se sehnat v podobě doplňku) ještě mít dostatek vitamínu D a vitamínu A. Ony ty vitamíny fungují společně.
Tak můžeš si tu knížku přečíst, udělat si názor a nějaký doplněk stravy mamce pořídit.
A ještě pomáhá pravidelný pohyb (vím o případu, kdy paní zaznamenala zlepšení stavu po půl roce, co začala chodit nordic walking).
@Anonymní píše:
@den93 Přečti si knížku Mysterium Kalcium, tam je dost celkem překvapivých informací (autorka čerpá převážně z databáze medicínských studií a na vše tam dává odkazy). Za vznik osteoporózy může podle autorky především nedostatek vitamínu K2, jehož nedostatkem prý trpí většina populace. Zdroje vit. K2 jsou u nás totiž velmi omezené - jde o máslo od grass-fed krav, o vejce od grass-fed slepic a dále o konkrétní fermentované produkty, nejvíce je ho v sójovém natto. Podotýkám, že to „grass-fed“ je zcela zásadní, aby vitamín K2 v mléku/vajíčku vznikl.
Autorka doporučuje kromě K2 (dá se sehnat v podobě doplňku) ještě mít dostatek vitamínu D a vitamínu A. Ony ty vitamíny fungují společně.
Tak můžeš si tu knížku přečíst, udělat si názor a nějaký doplněk stravy mamce pořídit.
A ještě pomáhá pravidelný pohyb (vím o případu, kdy paní zaznamenala zlepšení stavu po půl roce, co začala chodit nordic walking).
Ano, velice prospěšný pro tvorbu kostní hmoty je aktivní pohyb, dokáže zvýšit množství vápníku v kostech až o 30%. U zdrojů vápníku z potravin a z doplňků je třeba sledovat nejen obsah vápník v tom či onom, ale jeho reálnou vstřebatelnost v lidském těle a další prvky, které je nutné společně s vápníkem dodávat. Mléčné výrobky, přičemž nejvhodnější jsou tvrdé sýry, mají vstřebatelnost 30% tedy pokud má eidam na 100g 950 mg vápníku, pak se ho fakticky vstřebá 285 mg, tedy zhruba 30% DDD. Bruvovitá zelenina, vápníku je v ní cca 30 - 150 mg na 100g, ale vstřebatelnost je 50-60%. Mák, ořechy jsou všeobecně pokládány za zdroje vápníku, ale díky oxalátům a fytátům je vstřebatelnost vápníku pouze 10%. Tedy ořechy i mák jsou vhodné na doplnění vápmíku pouze máčené. Dobrým zdrojem jsou třeba sardinky.
@LadaSva píše:
Ano, velice prospěšný pro tvorbu kostní hmoty je aktivní pohyb, dokáže zvýšit množství vápníku v kostech až o 30%. U zdrojů vápníku z potravin a z doplňků je třeba sledovat nejen obsah vápník v tom či onom, ale jeho reálnou vstřebatelnost v lidském těle a další prvky, které je nutné společně s vápníkem dodávat. Mléčné výrobky, přičemž nejvhodnější jsou tvrdé sýry, mají vstřebatelnost 30% tedy pokud má eidam na 100g 950 mg vápníku, pak se ho fakticky vstřebá 285 mg, tedy zhruba 30% DDD. Bruvovitá zelenina, vápníku je v ní cca 30 - 150 mg na 100g, ale vstřebatelnost je 50-60%. Mák, ořechy jsou všeobecně pokládány za zdroje vápníku, ale díky oxalátům a fytátům je vstřebatelnost vápníku pouze 10%. Tedy ořechy i mák jsou vhodné na doplnění vápmíku pouze máčené. Dobrým zdrojem jsou třeba sardinky.
Ale i když máš dostatek vápníku z potravy (nebo doplňků), tak pokud nemáš dostatek vitamínu K2, ukládá se vápník NE v kostech a zubech, ale v měkkých tkáních a cévách. Aspoň takto to autorka ve zmiňované knížce vysvětluje (s odkazem na studie). Ten vitamín K2 řídí, KAM se vápník ukládá. Je-li ho málo, nejde vápník do kostí. Aby vitamín K2 dobře fungoval, je potřeba mít dostatek vit. D a A.
@Anonymní píše:
Ale i když máš dostatek vápníku z potravy (nebo doplňků), tak pokud nemáš dostatek vitamínu K2, ukládá se vápník NE v kostech a zubech, ale v měkkých tkáních a cévách. Aspoň takto to autorka ve zmiňované knížce vysvětluje (s odkazem na studie). Ten vitamín K2 řídí, KAM se vápník ukládá. Je-li ho málo, nejde vápník do kostí. Aby vitamín K2 dobře fungoval, je potřeba mít dostatek vit. D a A.
Ano, proto píšu „a další prvky“ myšleno tím i vyrovnanou hladinu potřebných vitamínů. lidské tělo je složitá komplexní záležitost a pro správnou tvorbu kostní hmoty je pak nepostradatelná i správná rovnováha hormonů estrogenu a progesteronu, protože ženy v pramenopauze a v menopauze mají velké hormonální změny a většinou trpí estrogenovou dominancí, je v tomto období patrný vyšší úbytek ksotní hmoty.
@LadaSva A mohla bys doporučit nějaký vhodný doplněk s vysokou vstrebatelnosti?
![]()
@rejžička píše:
@LadaSva A mohla bys doporučit nějaký vhodný doplněk s vysokou vstrebatelnosti?![]()
![]()
Praxí ověřený recept na domácí výrobu je uvedený výše a je to recept léčitelky Evy Moučkové, jeho účinky popisuje jmenovaná i ve videu na ČT viz první odkaz. Dle jejích zkušeností a zkušeností lidí, kteří ho užívali funguje, kůra je na 3 - 4 měsíce. A doplňky pro menopauzu, které preventivně - teny ne již v problematickém stavu pacienta - ošetřují tuto problematiku jsou uvedeny tamtéž. Pozor je třeba u těchto problémů si dát na překyselení organizmu, tělo k neutralizaci používá převážně vápník a pokud není jinde, bere ho z kostí.
Pokud nevíte, kdo byla léčitelka Eva Moučková, doporučuji třeba tenhle článek https://cnn.iprima.cz/…raky-se-deji
@LadaSva píše:
Ano, proto píšu „a další prvky“ myšleno tím i vyrovnanou hladinu potřebných vitamínů. lidské tělo je složitá komplexní záležitost a pro správnou tvorbu kostní hmoty je pak nepostradatelná i správná rovnováha hormonů estrogenu a progesteronu, protože ženy v pramenopauze a v menopauze mají velké hormonální změny a většinou trpí estrogenovou dominancí, je v tomto období patrný vyšší úbytek ksotní hmoty.
Tak jak je možné, že Japonky v oblastech, kde se denně konzumuje sójové natto (nejbohatší na vitamín K2) nemají vůbec osteoporózu, ani před menopauzou ani později ve stáří? Tím samozřejmě neříkám, že hormony jsou nedůležité. Jen říkám, že dostatek vitamínu K2 nejspíš zvládne i výkyvy hormonů, jak to tak vypadá.