OSVČ na rodičáku

Pov
227
19.8.17 21:41

OSVČ na rodičáku

Ahoj holky, rodičák mi končí v prosinci, ale od 1.10. začnu pracovat na živnosťák, jak je to prosím s odvody sociálního a zdravotního pojištění? Můžete mi poradit? Budu jej platit už od toho října nebo začnu platit až po skončení rodičovské? Díky moc za odpovědi! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19.8.17 21:53

Až po skončení rodičovské. Měla jsem na rodičovské živnostenský list dva roky a nic jsem neplatila. Ale já to měla na vedlejší činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
19.8.17 21:54

@LimitedEdition Tak zdravotní platíš vždy, akorát když je to jako vedlejší činnost, tak pouze podle skutečného zisku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.8.17 22:05
@j.a.n.i1 píše:
@LimitedEdition Tak zdravotní platíš vždy, akorát když je to jako vedlejší činnost, tak pouze podle skutečného zisku.

Tak to se musím zeptat na pojišťovně, protože po mě nic platit nechtěli. Ale zisk nebyl nic moc tak asi proto, ale radši se zeptám. Měla jsem to jen pro občasný přivýdělek, abych to měla,, legálně,, protože lidi jsou v dnešní době přející.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
19.8.17 22:22

@LimitedEdition No, oni se taky nemají upomínat, ty máš povinnost každý rok udělat přehled a ten na pojišťovnu poslat a podle toho, cos vypočítala i zdravotní zaplatit. A platí se při jakémkoliv zisku, není tam žádný limit, pod který by se neplatilo, ten je pouze u sociálního, ale i tam musíš vyplnit přehled a ten jim odevzdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
19.8.17 22:23

@Pov A jinak tedy povinnost platit zálohy odpovídající hlavní činnosti máš až od doby, kdy ti skončí rodičák, akorát pozor na to, že poslední 2 posílají povětšinou společně, tak aby ti neskončil dřív a pak ses nedivila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pov
227
19.8.17 22:43

No, ja mam stale zamestnani, kdy tento pracovni pomer ukoncim az po rodicaku. takze mam zamestnani, kam se uz kvuli detem nemuzu vratit, takze zacnu na ZL a vypoved v te praci, kterou jsem mela pred materskou, dam az mi dobehne rodicak.ja v tom hrozne tapu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
19.8.17 22:48

@Pov No, mám takový pocit, že si především pleteš rodičák a rodičovskou dovolenou… A jinak tedy pokud vys výpověď dala až po konci RD, tak to znamená, že tam 2-3 měsíce té výpovědní lhůty musíš chodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pov
227
19.8.17 23:11

Nemusim, to uz mam zjisteny, nebudou me tam chtit, takze v tomhle vim, ze dobry.ja muzu dat teoreticky tu vypoved uz i ted, v praci uz vi, ze nenastoupim a maji za me nahradu, spis mi jde o to, abych neco nezadrbala na tom pojisteni. jestli kdyz mi na rodicovske dovolene plati socialni a zdravotni stat, mam povinost ji hradit pri podnikani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
19.8.17 23:22

@Pov Sociální při nízkém výdělku ne, zdravotní ano, ale zálohy neplatíš a doplácíš ho až po podání daňového přiznání najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pov
227
20.8.17 07:28

Dobre, diky moc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...