Osvědčení o státní příslušnosti a problémy...

Myshka
5.7.11 16:24

Osvědčení o státní příslušnosti a.... problémy....

Ahojte.
Podělím se s vámi o byrotrable a prosím, zda máte někdo obdobnou (ne-li horší) zkušenost. Vyřizujeme dětem pasy.
Já i můj manžel jsme narozeni v tehdejší ČSSR a žijeme v ČR celý život. Máme oba samozřejmě občanství ČR.
Rovněž tak moji i manželovy rodiče jsou narozeni v tehdejším Československu a žijí zde celý život. Také mají všichni občanství ČR.
Při žádosti o osvědčení o státním občanství našich dětí jsme doložili jejich rodné listy, naše rodné listy, oddací list i občanské průkazy. Protože jsou mí rodiče narozeni po roce 1954, musela jsem doložit i rodné listy babiček a dědečků našich dětí (žadatelů o pas). Prababička mé dcery se narodila za první republiky v Československu v Bratislavě.
Vznikl problém :-o
Na úřadě po mě chtěli, abych doložila, jak prababička získala české občanství. Vztekala jsem se, že ho získala tak, že se narodila v Československu za vlády T.G. Masaryka a udělala jsem dlouhou pomlku. Paní úřednice oponovala, že se narodila ale v Bratislavě a že opakovaně docházelo k dělení a federalizacím ČR a SR a že musím doložit… Odpověděla jsem tedy, že se sem vdala, počala tady mé rodiče, ti se zde narodili a počali nás tady a my se tady narodili a zkusila jsem, že prababička slověnka získala občanství třeba sňatkem s pradědečkem „čechem“ v Československu odkud oba novomanželé byli, což bylo stejně iracionální, protože se bavíme o dění o 4 generace vzdáleném, než je doba žadatele o pas (tedy mých dcer).
Pani úřednici to neuspokojilo a já hledala, jak zjistím údaje o lidech dávno mrtvých, jak získali občanství ve své vlastní zemi.
Celé mi to přišlo úplně ujeté, protože je to 4 generace zpět a hlavně já s manželem a naši rodiče máme české občanství absolutně nepopiratelně, tak VOCOKOMUDE?!?!
Paradoxem bylo, že kdyby se má mamka narodila před rokem 1954, tak by bylo úplně jedno, i kdyby její matka byla indiánka a otec eskymák, stejně by byla občankou českou, protože tam ji dělí jediný rok od byrokratických procedur (státotvorného se v tom roce opravdu nestalo vůbec nic). Ale narodila se až v tomto roce a proto dnes mé děti pykají.

Může mi někdo vysvětlit, jakou roli hraje pro občanství našich nezletilých dětí to, kde se narodily jejich prababičky a pradědečkové? :zed:

Příspěvek upraven 05.07.11 v 17:19

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13503
5.7.11 16:28

ahoj
taky to teda nechapu, ale napriklad ja jsem ted dceri nechala delat pas a jedine co jsem dokladala bych jeji rodny list a muj OP, tot vse, nic jineho pani u osvedceni nechtela, cili z tech dokladu by ani nemohla prijit na to kdy jsou narozeni ma matka a otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
5.7.11 16:43

Dělala jsem synovi pas loni a paní jen chtěla můj RL, jeho RL a jelikož se moje matka narodila ve stejném městě jako syn její RL jsem nepotřebovala. Paní úřednice zavolala na matriku a ověřila si její st.příslušnost.
Mmch já to pro urychlení vyřizovala na středočeském krajském úradě. Bydlíme v Kladně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
5.7.11 16:50

při vyřizování pasů jsem musela žádat o ověření taky, proto, že se rodiče narodili před 50rokem - kdyby to bylo po, stačilo by jim předložit jen RL, takhle chtěli moje a manžela, a posílali dotaz do Prahy, z prahy došlo ověření zhruba do měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
5.7.11 16:54
ynax píše:
posílali dotaz do Prahy, z prahy došlo ověření zhruba do měsíce.

Já to právě potřebovala rychle, tak jsem si tam dojela a dali mi to na počkání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
5.7.11 16:57

ahoj, záleží, na jakou úřednici natrefíš…správně by jim měl stačit 1 doklad rodiče - občana ČR, dítě by nabylo občanství čr narozením. Tím dokladem by stačil být OP, protože OP ČR s vydává pouze občanům ČR..příp. rod. list..
prostě bohužel, paní úřednice si hraje na důležitou :evil: :evil: :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myshka
5.7.11 17:14

To jste měli štěstí.
Mě rozčarovalo to, že není až tak důležité, jestli je to úřednicí (to je pak hra na štěstí), ale spíš je katastrofa, jestli je to tak legislativně opravdu nastavené. Paní úřednice mi totiž tvrdila, že tam jsou opravdu případy, kdy kvůli prababičkám či pradědečkům současné děti pas prostě nedostaly. Podotýkám, že žadatelé o pas, jejich rodiče, i jejich babičky a dědečkové, jsou všichni do jednoho narozeni v Brně a první mimočeské město (v tomto případě Bratislava) se objevuje až u jejich prababičky. Paradoxně je to fakt město, které bylo součástí Československa, tedy je to týž stát. 8-o

Příspěvek upraven 05.07.11 v 17:27

• Citovat
  • Upravit
1452
5.7.11 17:20

paní úřednice by zasloužila teda :cert:
tady https://portal.gov.cz/…1/_s.155/708?… vůbec nejsou požadavky jaké na vás ona klade :nevim: já jsem cizinka, moji tchánovci jsou taky cizinci, manžel má dvojí občanství a naše dítě nabyde ČR občanství narozenim, protože 1 z rodičů je občanem ČR..takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
5.7.11 17:20

Pokud se ti postup nezdá, napiš email nadřízenému správnímu orgánu (asi matrika krajského úřadu- většinou odboru, které mají v názvu vnitřní věci) a zeptej se, zda postupují správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myshka
5.7.11 17:31
mag píše:
Pokud se ti postup nezdá, napiš email nadřízenému správnímu orgánu (asi matrika krajského úřadu- většinou odboru, které mají v názvu vnitřní věci) a zeptej se, zda postupují správně.

Jo, jo. Je to poprvé, co jsem takový dotaz - stížnost, na nějaký úřad napsala :-D

• Citovat
  • Upravit
12214
5.7.11 17:34

Pani na úrade ba si mala nájsť prácu, ktorej bude rozumieť :cert: . Ja som cudzinka, manžel je občan ČR narodený na Slovensku, obaja jeho rodičia sa tiež narodili na Slovensku, stačilo doložiť jeho osvedčenie o občianstve, pre ktoré sa rozhodol v čase rozdelenia republiky v 1993, dcére pre české občianstvo stačilo, manželove osvedčenie a platný OP …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
5.7.11 18:05

8-o a jaky pas by tedy mely deti dostat, kdyz ne cesky? to ti nerekla?
podle me je to cely hovadina. na milou pani bych podala stiznost a vykaslala se na ni. kde jsi zadala? pokud treba na obci, sla bych zadat na matriku krajskeho uradu.
muj deda je rakusan, ale s pasy jsme problem nikdy nemeli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
5.7.11 18:44

NO fuj. jsem se normálně lekla. Chci jít vyřizovat klukům pasy zrovna příští týden a teď jak jsem četla příspěvek zakladatelky, tak jsem se zhrozila, že budu potřebovat ještě RL svého exmanžela a jeho rodičů. To by byl fakticky gól. Doufám že jim bude stačit ten můj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
5.7.11 19:07

Já jsem před pár dny vyřizovala pas taky. Chtěli po mně jenom rodný listy dcery a můj a manžela, mojí občanku jinka nic. Ověření jsme dostali na počkání. Mně spíš překvapuje, proč je tam ten hraniční rok 1954 :nevim:. Moji rodiče jsou 1946 a 1947 a nic po mně nechtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
5.7.11 19:19

No a nemas moznost jit to vyridit na jinou matriku? Ja byla u nas na matrice mestske casti, a protoze muj otec neni Cech, pani me radeji odeslala na magistrat- centralni matriku, ze tam na jsou pravidelne skolene a vi co a jak.. Tam to bylo bez problemu, vubec to nebrala v potaz. Takze pokud mas moznost, zkus zazadat jinde, je to od kusu :zed: Hodne stesti a pevne nervy :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí