Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty s tím bohužel neuděláš vůbec nic. A dokud bude mamce barák dražší než normální život, nic se nezmění ![]()
Je to smutne, ale rodice jsou dospeli, jejich problemy nevyresis ![]()
V prvni chvili jsem si rikala, ze nekdo pise za me… u nas to bylo stejne. Az na par detailu fakt totozne. A vis, jak to dopadlo? Mama pak upadla do fatalni deprese a nakonec vse vzdala… odmitala veskerou pomoc… misto toho zacala pit taky a za chvili zemrela. Radit ti nemuzu, nezvladla jsem poradit ani te sve
ale je to tryznivy, budu do konce zivota resit, co jsem mohla udelat vic/lip… navic se citim dost sama. Ta tva mamka si musi pripustit, ze ma nejaky problem a zacit ho resit, jinak to s ni muze sjet pekne z kopce. Je nekdo v okoli, na koho da a kdo ji muze otevrit oci a nabidnout pomocnou ruku (kamoska, pribuzni)? At ti nekdo s mamkou pomuze, poradi, klidne i nejaky odbornik, trebas nejake poradenstvi zdarma, at na to nejsi sama.
Ale prd barák a její život.
Mamku úplně chápu, to má na starý kolena jít do nájmu a nechat barák, kde nechala kus zdraví a života ožralovi?
Prvotní bude vyřešit toho otce, tedy minimálně ho dotlačit na léčení. Jestli má své dědictví a své majetky, ze kterých může mámu vyplatit, pak rozvod. Abys i ty a tvoje děti měla za dvacet let něco víc než babičku v nájmu a dluhy na starým rozpadlým baráku.
Být nekompromisní, protože jinak to dopadne, jak psala anonymka přede mnou.
Dej jí přečíst, co ti napíšu.
Moje příbuzná si vzala muže, který dost pil. Ten ji přesvědčil, aby se s ním nastěhovala do jeho rodné vesnice…Společnými silami a za společné peníze nějak dali dohromady ruinu, která si říkala rodný dům, ona na sebe měla napsanou pouze třetinu.
On chlastal(pil je příliš hezké slovo) čím dál víc. Než nezvládal práci, tak propil tak 10 tisíc měsíčně.
Byl navíc žárlivý a slovně hrubý, doma neudělal ani ťuk a jídlo si nenadal ani na talíř.
Jediná jeho dobrá vlastnost byla, že se věnoval svým dětem a opravdu je měl rád.
Prochlastal se a prokouřil se k rakovině krku, ze které se úspěšně vyléčil. No jenže v době nemocenské a invalidního důchodu mohl chlastat od rána do večera ačkoli byl z rakoviny vyléčený, jeho stav se začal zhoršovat, ačkoli nebyl důvod, přestal se hýbat. Jednou ho poslali na rehabilitaci, neměl takový přístup k alkoholu a najednou zmizela většina zdravotních problémů a vrátil se plně mobilní člověk. Ovšem po zkušenosti, že nemá k dispozici alkohol, to bylo naposledy, co ho tam viděli.
Doma se opět propil k nehodící trosce. Nevěřila bych tomu, ale člověk může přežívat na alkoholu a nutridrincích roky. Postupem času se ani nezvedne z postele, neudrží tekutiny a stolici, má halucinace, přestává vnímat. A o tuto alkoholickou trošku se stará celá rodina. Dcery nemůžou na dovolenou, protože jejich matka ho ani nezvedne, musí chodit pomáhat.
Kdyby ho opustila a ona měla jít kam, měla vlastní dům po rodičích, tak je tohoto ušetřena a její děti taky. Anonym asi chápete.
@NiKina Proč by měla nechat barák ožralovi? ROzvod, finanční vyrovnání, prodej ideální poloviny, případně exekuce, pokud by ji nevyplatil. Může se to nějakou dobu táhnout, ale lepší dva roky pakárny, než třicet…
Pokud se Ti podaří přesvědšit maminku, aby si nechala pomoct - psycholog, rozvod, prodej domku, odchod sama do jiného bytu a nový život - máš vyhráno.
Ideálně, aby s ní promluvil někdo, koho si váží a na koho dá.
Mohlo dopadnou tak, že ze stresu onemocní a zemře zbytečně brzy.
To je potřeba mamince zdůraznit
Pokud se Ti to nepodaří, přestaň se tím trápit a žij svůj život.
Máma je dospělá.
Upřímně, nechtela to resit, když te cekala, když si byla mala, když si byla ve skole, když ses osamostatnovala, tak proc by to mela chtit resit ted?
Bohužel s tím teď už asi nepohneš. Napíšu to asi tvrdě, ale vycházím z vlastní zkušenosti obou rodičů alkoholiků.
Pokud by chtěla odejít, odešla by v době, kdy tě měla jako dítě ve své péči. Teď nečekej, že se něco změní.
Zároveň: není to tvoje chyba. Není tvoje povinnost to řešit. A moc mě mrzí, že sis tím musela projít, muselo to být hrozné a nikdo si tohle nezaslouží. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj chci se zeptat jestli je někdo v podobné situaci. Rodiče se tenkrát museli vzít protože byla mamka s otcem těhotná a donutili je jejich rodiče. Nikdy neměli harmonický vztah, pořád se jen hádali, otec často pil chodil domu pozdě v noci nalitej, podvadel mamku na každém rohu a já jako malá jsem byla u všeho svědkem. Nikdy jsem si k němu nenašla cestu, když jsem byla malá a on byl opilej tak jsem se ho často bála že mě něco udělá, často jsem se schovávala když se hadaly a plakala jsem. Ale ikdyz chodil dom opilej dělal doma aspoň práci a zajímal se o chod domácnosti bohužel dnes už to došlo do takového bodu že dokáže být opilej třeba 3-4 dny v kuse, zavírá se v ložnici a celé ty dny prospi a nic nedělá a mamka je na všechno sama. To co by měl dělat jako takové ty chlapske práce jako v zimě třeba topit stipat dřevo (naši nemají plyn) opravy na domu, sekání trávy, péče o auto dělá vše mamka ještě ke všemu se o něj stará pere mu vaří prostě je na vše sama. Mě to strašně štve protože když ji vidím jak je kolikrát strašně zničená a do toho ještě chodí do práce. Otec Teda taky chodí do práce přes týden jezdi pryč ale když se vrátí na víkend absolutně ho nic nezajímá jen pije. Navíc si neuvědomuje že má problém a říká že za všechno může mamka. Já už tam nebydlím odstěhovala jsem se přes 100km daleko ale když tam přijedu o víkendu tak se otec přede mnou snaží aby to na něm nebylo poznat ale já to už dávno vím. Když řeknu mamce ať se sním rozvede tak to zase nechce protože mě říká že se na tom baráku tak nadrela už od mládí že to nikdy neudělá mají ho ve vlastnictví na půl.Takže je to hodně zamotany kruh. 😔 Nevím co stim.
Vždytˇnikam odcházet nemusí. Ona v tom žije skoro celý život, tak jí to asi nepřijde jako hrůza. Nechala tě v tom vyrůstat. Nechápu, proč se celý život dobrovolně trápí? Copak by nechtěla lepší život? Než dělat služku opilcovi, který si jí vůbec neváží? Chápu že tě to štve, ale když s tím nedělá nic ona, tak se nedá nic dělat.
@Anonymní píše:
Dej jí přečíst, co ti napíšu.
Moje příbuzná si vzala muže, který dost pil. Ten ji přesvědčil, aby se s ním nastěhovala do jeho rodné vesnice…Společnými silami a za společné peníze nějak dali dohromady ruinu, která si říkala rodný dům, ona na sebe měla napsanou pouze třetinu.
On chlastal(pil je příliš hezké slovo) čím dál víc. Než nezvládal práci, tak propil tak 10 tisíc měsíčně.
Byl navíc žárlivý a slovně hrubý, doma neudělal ani ťuk a jídlo si nenadal ani na talíř.
Jediná jeho dobrá vlastnost byla, že se věnoval svým dětem a opravdu je měl rád.
Prochlastal se a prokouřil se k rakovině krku, ze které se úspěšně vyléčil. No jenže v době nemocenské a invalidního důchodu mohl chlastat od rána do večera ačkoli byl z rakoviny vyléčený, jeho stav se začal zhoršovat, ačkoli nebyl důvod, přestal se hýbat. Jednou ho poslali na rehabilitaci, neměl takový přístup k alkoholu a najednou zmizela většina zdravotních problémů a vrátil se plně mobilní člověk. Ovšem po zkušenosti, že nemá k dispozici alkohol, to bylo naposledy, co ho tam viděli.
Doma se opět propil k nehodící trosce. Nevěřila bych tomu, ale člověk může přežívat na alkoholu a nutridrincích roky. Postupem času se ani nezvedne z postele, neudrží tekutiny a stolici, má halucinace, přestává vnímat.A o tuto alkoholickou trošku se stará celá rodina. Dcery nemůžou na dovolenou, protože jejich matka ho ani nezvedne, musí chodit pomáhat.
Kdyby ho opustila a ona měla jít kam, měla vlastní dům po rodičích, tak je tohoto ušetřena a její děti taky. Anonym asi chápete.
Ty jo, hustý
Ani omylem bych se o takového člověka nestarala.
@Mar__tanka1983 to ano, já jen, že zakladatelka zdůrazňovala mamčin přístup tak, že ona radši chudák půjde s holou… než aby se soudila. Může mamka už mít taky vycvičený přístup, že je oběť a nic si nezaslouží, nevíme, jaká psychická masáž tam u nich je. Jinak máš pravdu… ale soudit se s alkoholikem, nic k závidění, tedy.
No mamka chtěla už několikrát odejít, měla zabalený kufry i semnou když jsem byla ještě malá, jenže se bála že to sama neutahne a navic když se ptala babičky když ještě žila jestli od něj může odejít tak ji řekla že ne, že mu tu nevěru má akorát vrátit. Ona nežije v žádné rozpadline ona to tam má zrekonstruovaný a udržovaný já ji celkem taky chápu že nechce odejít do bytu když si prectavim kolik casu a peněz do toho venovala než ten barák dala dohromady. Jak na tom celý život drela, dyt ona nebyla ani nikde v zahraničí na dovolené všechny sve peníze investovala jen tam.
@Anonymní píše:
No mamka chtěla už několikrát odejít, měla zabalený kufry i semnou když jsem byla ještě malá, jenže se bála že to sama neutahne a navic když se ptala babičky když ještě žila jestli od něj může odejít tak ji řekla že ne, že mu tu nevěru má akorát vrátit. Ona nežije v žádné rozpadline ona to tam má zrekonstruovaný a udržovaný já ji celkem taky chápu že nechce odejít do bytu když si prectavim kolik casu a peněz do toho venovala než ten barák dala dohromady. Jak na tom celý život drela, dyt ona nebyla ani nikde v zahraničí na dovolené všechny sve peníze investovala jen tam.
To měla teda babička pěkně pokřivený pohled na situaci
Mamku chápu, že nechce odejít, ale všechno se dá nějak vyřešit.
Ahoj chci se zeptat jestli je někdo v podobné situaci. Rodiče se tenkrát museli vzít protože byla mamka s otcem těhotná a donutili je jejich rodiče. Nikdy neměli harmonický vztah, pořád se jen hádali, otec často pil chodil domu pozdě v noci nalitej, podvadel mamku na každém rohu a já jako malá jsem byla u všeho svědkem. Nikdy jsem si k němu nenašla cestu, když jsem byla malá a on byl opilej tak jsem se ho často bála že mě něco udělá, často jsem se schovávala když se hadaly a plakala jsem. Ale ikdyz chodil dom opilej dělal doma aspoň práci a zajímal se o chod domácnosti bohužel dnes už to došlo do takového bodu že dokáže být opilej třeba 3-4 dny v kuse, zavírá se v ložnici a celé ty dny prospi a nic nedělá a mamka je na všechno sama. To co by měl dělat jako takové ty chlapske práce jako v zimě třeba topit stipat dřevo (naši nemají plyn) opravy na domu, sekání trávy, péče o auto dělá vše mamka ještě ke všemu se o něj stará pere mu vaří prostě je na vše sama. Mě to strašně štve protože když ji vidím jak je kolikrát strašně zničená a do toho ještě chodí do práce. Otec Teda taky chodí do práce přes týden jezdi pryč ale když se vrátí na víkend absolutně ho nic nezajímá jen pije. Navíc si neuvědomuje že má problém a říká že za všechno může mamka. Já už tam nebydlím odstěhovala jsem se přes 100km daleko ale když tam přijedu o víkendu tak se otec přede mnou snaží aby to na něm nebylo poznat ale já to už dávno vím. Když řeknu mamce ať se sním rozvede tak to zase nechce protože mě říká že se na tom baráku tak nadrela už od mládí že to nikdy neudělá mají ho ve vlastnictví na půl. Takže je to hodně zamotany kruh. 😔 Nevím co stim.