Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak to bohužel neporadím, doufala jsem, že napíšete moravskoslezský.. ![]()
@slunecnice32 doktorce urcite zavolej at vi o co jde. pochybuju ze se ji tvuj otec sveri.on sisamozrejmne nepripousti ze ty bludy nejsou realita. a ty nemas sanci ho presvedcit. alespon mne se to nikdy nezafarilo.
Bohuzel lecba je na dobrovolnosti. pokud nebude chtit on sam. nikdo mu to nenaridi.
Taky to tatínek má. Už to trvá roky, nejdříve začalo docela neškodně se sousedy, pořád mu bylo něco podezřelé, teď už ho pronásleduje celý svět - lékaři, policie, obchodníci, všichni jsou domluvení a dělají si z něj legraci. Nejde s tím nic dělat, věří tomu že to tak je a na psychiatrii nepůjde, protože to oni chtějí, aby vypadal jako blázen, ale on blázen přece není tak co by tam dělal… Nepodporujeme ho v tom, vyhýbáme se konverzaci na to téma, abychom se nezbláznili, žádné argumenty nepomáhají. Schizofrenii nemá, to by měl vyloženě bludy, viděl věci které nejsou - lidi, hlasy. To nemá, on vidí to co je jen si to špatně interpretuje, dává tomu jiný význam, vidí jen to co chce a domýšlí si k tomu důvody. Nevím co s tím. Dokud nikoho neohrožuje ani sebe, a pokud ho nepřesvědčíme což už jsme po letech vzdali, tak se asi nic dělat nedá. Má i lepší období, pak zase horší
Taky si chce stěžovat, dlouze sepisuje vše co viděl a co se mu stalo už asi rok, možná to dopadne tak že ho k lékaři pošle soud jestli něco na někoho bude podávat a ty nesmysly tam psát… asi jsem neporadila ale taky nevím co víc dělat.
@Anonymní píše:
Taky to tatínek má. Už to trvá roky, nejdříve začalo docela neškodně se sousedy, pořád mu bylo něco podezřelé, teď už ho pronásleduje celý svět - lékaři, policie, obchodníci, všichni jsou domluvení a dělají si z něj legraci. Nejde s tím nic dělat, věří tomu že to tak je a na psychiatrii nepůjde, protože to oni chtějí, aby vypadal jako blázen, ale on blázen přece není tak co by tam dělal… Nepodporujeme ho v tom, vyhýbáme se konverzaci na to téma, abychom se nezbláznili, žádné argumenty nepomáhají. Schizofrenii nemá, to by měl vyloženě bludy, viděl věci které nejsou - lidi, hlasy. To nemá, on vidí to co je jen si to špatně interpretuje, dává tomu jiný význam, vidí jen to co chce a domýšlí si k tomu důvody. Nevím co s tím. Dokud nikoho neohrožuje ani sebe, a pokud ho nepřesvědčíme což už jsme po letech vzdali, tak se asi nic dělat nedá. Má i lepší období, pak zase horšíTaky si chce stěžovat, dlouze sepisuje vše co viděl a co se mu stalo už asi rok, možná to dopadne tak že ho k lékaři pošle soud jestli něco na někoho bude podávat a ty nesmysly tam psát… asi jsem neporadila ale taky nevím co víc dělat.
neporadila, ale je dobrý si přečíst, že v tom nejsem sama
Jinak v pondělí u doktorky byl, volala sem jí ještě předtím, říkala, že to zkusí nadhodit, tak samozřejmě jí nic neřekl, psychiatra nepotřebuje není blázen. Mluvila sem s ním po telefonu, snažila sem se v klidu jako s malý dítětem, říkám a co ta neschopenka, říkal si, že tě chcou vyhodit z práce, ne do práce půjdu mě nidko nevyhodí, nic nepodepíšu a ptala sem se ho proč tam nechce jít, že by se mu ulevilo, tak není blázen a že ho nedostanou a nebudou mu dělat problémy a pořád dokola, pak sem to už ukončila a ještě mi zpětně volala, že jestli mně někdo něco dělá at mu to okamžitě řeknu, že de na policajty, ale když se ho zeptám kdo by mi měl co dělat nebo kdo dělá něco jemu to neřekne.
Sem z toho nešťastná kam toto může vygradovat, může být nebezpečný pro sebe i okolí, ale asi není jak pomoc navíc v podstatě celý život s ním mám starosti a už dál takhle nemůžu.
A proč ho chtějí v práci vyhodit, on dělá nějaké problémy, stěžuje si nebo nechce spolupracovat, nebo je to taky jen jeho dojem že by ho mohli vyhodit? U nás zatím to nebylo že by byl někomu nebezpečný nebo sobě… taky jsem se bála, protože má někde i zbraň (legálně z minulosti), nosí sebou pepřový sprej… ale na lidi neútočí, výjimečně spíše slovně se brání a oni to nechápou proč tak reaguje, a asi si o něm povídají a divně se pak na něj dívají, což samozřejmě zase posiluje jeho dojem že na něj něco chystají. Je to začarovaný kruh
Ale jinak si to jen řeší v hlavě, sepisuje to a „baví“ tím neustále rodinu a nejbližší známé (ti se mu potom časem začnou vyhýbat takže je jasné, že je někdo kontaktoval a proti němu navedl), už je to takto několik let. Kdyby byl nějaký konflikt tak bychom to pak řešili když bychom měli „něco“ v ruce, ale takto asi už nic nezmůžeme.
Měli jsme sousedku jednou dobou a ta pořád koukala z okna a byla podezíravá, jednou mi vyčetla že se jí náš pes vyčůral pod oknem na chodník - byla tam kaluž po dešti kterou nemohl udělat žádný pes
dávala nám do schránky výstřižky z novin a tvářila se hrozně, ale jinak byla neškodná. Tak doufám že je to prostě něco takového.