Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer,
mám problémy s otcem už před dvěma lety měl problém, že ho někdo sleduje apod. napřed sem nevěděla, jestli je to pravda ale asi nebyla, pak byl klid nebo sem o ničem nevěděla a ted to vygradovalo, sem si jistá že trpí představami že ho někdo sleduje chce ho vykrást, ostatní mu dělají zle apod. sou období klidu a kdy to vyvrcholí, chcou ho i kvůli tomu ted před důchodem vyhodit z práce. Slíbil mi, že v pondělí půjde k doktorce, doufám, že mu dá neschopenku a pošle na psychiatrii. Máte někdo zkušenosti s něčím podobným? Co to může být za nemoc a pomůžou léky?
Děkuji
Psychiatr určitě pomůže. mě to připomíná schizofrenii, ale nejsem odborník
@slunecnice32 jo muj otec mel to same. nakonec bipolarni porucha.do rukou. lekaru se dostal az po pokusu o sebevrazdu.
Určitě by měl navštívit psychiatra. Může to být např. schizofrenie, paranoia (s bludy)… Otázkou je, zda to dr. řekne, bylo by lépe, kdyby ho tam mohl někdo doprovodit.
Tak dle popisu mi to taky nejvíc připomíná schizofrenii u které ty bludy často jsou. ALe co to skutečně je může určit jen lékař až po vyšetření. Léky často pomáhají, ale tak samozřejmě záleží přesně na tom co mu je.
Musí jít už kvůli neschopence jinak ho vyhodí z práce, doktorce budu volat řeknu jí o co jde, myslíte že ho vezmou na psychiatrii nějak akutně?
Paranoidní myšlení se ve stáří objevuje poměrně často, buď jako vystupňovaný povahový rys, jenž byl přítomen i před tím, nebo jako projev choroby – buď demence, například Alzheimerova typu, nebo poruchy s bludy (paranoia) či jiné psychózy.
U paranoi zůstává ostatní psychika víceméně nenarušena, takže dotyční mívají vynikající paměť a působí navenek dobře. Často se z nich rekrutují nepoučitelní sudiči a kverulanti, kteří zahlcují soudy nesmyslnými či nepřiměřenými podáními tak dlouho, až se podaří omezit jejich způsobilost k právním úkonům.
Hranice mezi nesnesitelnou povahou, jejíž zdroje sahají hluboko do dětství a v nejasné míře jsou zakódovány i v genech, a nemocemi, jež souvisejí s poruchami mozku (atrofie, poruchy cévního zásobení) a mají se léčit, je v mnoha případech neurčitá. Vzhledem k absenci náhledu u lidí s paranoickým vývojem je prakticky nemožné přimět je k léčbě a jejich prožívání a projevy nějak změnit. Jsou psychoterapeuti, kteří se o to pokoušejí a tu a tam zaznamenají určitý úspěch, ale jednak je jich jako šafránu a jednak psychoterapie poruch osobnosti je tak vleklá a výsledky tak nejisté, že ji nikdo v dostatečné míře nezaplatí. Motivace postižených je mizivá a jediný, kdo o jejich léčbu opravdu stojí, je jejich postižené okolí.
To je také jako jediné dovede motivovat k léčbě, která je dlouhodobá.
Znamy mel podobne stavy nasledkem uzivani drog, konkretne pervitinu.
Schizofrenie se v pozdním věku objevuje velmi zřídka..vypadá to na poruchu s bludy, demenci, event. deprese..bylo by fajn, kdyby ho na psych.amb.objednala praktická lékařka, rychleji se to pohne, než by se objednával sám, event. pokud máte v blízkosti nějaké psych. zařízení, kde slouží pohotovost a otcův stav ještě více vygraduje, jela bych rovnou tam..každopádně se u takových to stavů hodí doprovod, pacienti s bludy rádi zastírají..
Odkud(kraj)jste? klidně SZ, jsem z oboru, když co poradím ambulanci, zařízení..
@slunecnice32 Určitě to bude chtít psychiatra. Jen pochybuju, že o nějakých takových stavech své doktorce řekne. Máš možnost ho třeba k ní doprovodit a případně si s doktorkou promluvit taky? Nebo třeba si s ní promluvit o tom dříve, aby mohla třeba něco vypozorovat, když příjde on? Připadá mi to jako schizofrenie nebo nějaké rozpolcení.
Nekde sem cetla, ze takove problemy muze zpusobovat i metabolicka porucha. Nejsem odbornik, mozna to pisu spatne, ale co jsem pochopila, tak nejake latky v traveni, ktere se dostavaji obehem do mozku a zpusobuji jakoby otravu/bludy.
Jen moznost. Kazdopadne souhlasim, ze k lekari by mel jit s doprovodem.