Otec na rodičovské dovolené - postup

241
2.2.12 14:22

Otec na rodičovské dovolené - postup

Zdravím
chtěla bych se zeptat, zda některá z vás neřeší/neřešila podobný problém.
Už mám asi 20× obvolanou okresní správu soc. zabezpečení, to samé úřady práce a státní sociální podporu, několikrát dotaz na zdravotní pojišťovně a pořád se nemůžeme dobrat k jádru pudla. Jedni se odvolávají na druhé a tak pořád dokola. Už zkouším i ministerstvo, ale tam mi zatím nikdo nezvedá telefon.
a co víc,pořád mi ženské na úřadech zaměnují a míchají dohromady pojmy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek…atd atd.
Takže:
dle §198, odst. 1 zákoníku práce, mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou oprávněni zaměstnanec a zaměstnankyně čerpat současně. Z uvedeného vyplývá, že čerpá-li matka dítěte mateřskou dovolenou, může otec dítěte v téže době čerpat rodičovskou dovolenou a o dítě mohou pečovat společně. Stejně tak oba mohou zároveň čerpat rodičovskou dovolenou a společně pečovat o dítě.
To znamená, že jsem-li já jako matka do 12. února na mateřské, může tatínek už od 1. února být na rodičovské dovolené se mnou. 13. února nastupuju do práce.
Rodičovský příspěvek je vyřízený na manžela s platností od 1. března.

Ale o co jde:

• Na sociální podpoře nám nedají papír s tím, že je otec na RD dříve jak s platností od 1. března, kdy vlastně mu vzniká nárok na rodičovský příspěvek.
  • Manžel donesl do práce žádost o poskytnutí rodičovské dovolené s čerpáním od 1. února, což sice zaměstnavatel akceptoval, ale pořád chce po něm nějaký papír, ať už ze zdravotní pojišťovny nebo sociálky, kde bude napsané, že od 1. února je na rodičovské dovolené
  • na zdravotní pojišťově jsme byli, změnu nahlásili, ale ti zase čekají na papír od sociálky, která ho vystaví až s platností od 1. března.

a tak se pořád jedni odvolávají na druhé. volám-li na OSSZ tak ti mě odpálkují, že rodičovské dávky vyplácí sociálka, ptám se na sociálce, tak ti mě odpálkují na OSSZ nebo na zdravotní pojištovnu, a ta mě zase odpálkuje, že to má vystavit sociálka :zed: :pocitac:

pro nás je hlavní otázkou, kdo má za manžela za únor platit zdravotní pojištění? zaměstnavatel? nebo stát? nebo si to klidně zaplatíme ten měsíc i my sami, ale potřebujeme vědět tu odpověď.
A dále opravdu zaměstnavatel potřebuje ještě nějaký další papír ze sociálky nebo odněkud nevímkud, že čerpá manžel rodičovskou? Přijde mi to jako přitažené za vlasy. (jediné co zaměstnavatel manželi navrhnul je, ať se jako „vrátí“ do práce a od 1. února si požádá o neplacené volno, a tím pádem by si manžel zaplatil nemocenskou sám - což mi v případě výše jmenovaného zákona přijde trošku divné jít na neplacené volno, když může čerpat rodičovskou )

a ještě další otázka: pokud je manžel na rodičovské do 3 let věku dítěte a bude pobírat rodičovský příspěvek, započítává se mu to do „odchodu do důchodu“ tak stejně, jako kdybych zůstala na Rodičovské já? (čímž počítám že mi se to do odchodu do důchodu počítat nebude)

díkes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101681
2.2.12 15:58

No, já asi tuším, kde je jádro pudla… chybka v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Nicméně, co jsem se dívala, tak od 1.4. už ta chybka bude opravená.
Nicméně asi bych nechala zaměstnavatele, ať si to řeší sám, ne nějaký papír o pobírání rodičáku nemá nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
holka House
3.9.12 20:32

jak to dopadlo

Dobrý den, můžu se zeptat jak to dopadlo? čeká nás obdobná situace (výměna na RD, s tím že měsíc bysme chtěli být doma oba)

• Citovat
  • Upravit
241
3.9.12 21:33

Zdravím, dopadlo to dobře.
Manžel byl od 1. února doma a já jsem šla do práce 13. února (akorát ty dva týdny strávil lítáním od zdravotní pojištovny na sociálku a tak - nikde mu paní neuměly říct jestli je tak vše v pořádku).
a ted je doma, rodičovská chodí na něj no a já chodím do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
holka House
3.9.12 21:45

A ten měsíc zdravotního pojištění tedy zaplatil stát? nebo jste museli vy? ať se tatínkovi doma líbí :)

• Citovat
  • Upravit
241
4.9.12 07:23

Oni tím že se to „krylo“ v prostřed měsíce, tak za manžela to platil už od února stát a za mě právě zaměstnavatel…tak nějak to tam bylo právě pohlídané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
8.4.13 15:53

Rdravim mohu se zeptat co mam udelat proto aby mohl muj pritel na materskou a ja do prace? muj prisel o praci a neuze si najit a ja bych mohla do prace hned uz ji mam sehnanou ale nemuzi preci do prace kdyz jsem na materske? prosim o radu
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
8.4.13 16:19

@adriank A jsi na mateřské nebo už na rodičáku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
8.4.13 16:29

Na jaky rodicaku penize dostavam od socialky ja na materskou nastoupila hned po skole a jsem na ni uz sest let ale chtela bych jit do prace a aby sel muj na md

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
8.4.13 16:51
@adriank píše:
Na jaky rodicaku penize dostavam od socialky ja na materskou nastoupila hned po skole a jsem na ni uz sest let ale chtela bych jit do prace a aby sel muj na md

jsi na RD nebo na MD? MD náleží někomu po dobu cca 20a něco týdnů po porodu dítěte, pak je rodičák, který může být na 3, 4 roky a musíš si rozdělit do těch měsíců 220tis. Asi jsi na rodičáku a kolik ti zbývá? Aby tvůj manžel měl vůbec šanci to ještě využít. JInak bych došla na sociálku, tam, kde se žádalo o RD a přepsala bych to na manžela od stejného data, jako ty půjdeš do práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
8.4.13 16:58

Je dekuji jsem na rodicaku tedy a uz mi zbyva jen rok mam ctyrletou variantu vybrat jsem si nemohla a muj synek bydemit v zari teprve tri roky a mamji do ctyr ja bychpotrebovala ale do prace hned pujde to? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
8.4.13 18:23

@adriank Mateřská je jen 28 týdnů a mají ji pouze ti co pracovali, takže podle toho co píšeš mluvíš o rodičáku… a při pobírání rodičáku můžeš klidně pracovat, to ničemu nevadí, případně můžeš ten rodičák převést na partnera, to taky jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
9.4.13 09:03

A nevite jak dlouho by to trvalo prevezt to na pritele on neni muj manzel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
9.4.13 09:37

@adriank Dojdete na UP a od dalšího měsíce je rodičák na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
1.2.16 18:46

Ahojky,

velice rád bych poprosil o radu, jak a kdy nejlépe podat zaměstnavateli žádost, že bych chtěl jako otec 18měsíčního syna nastoupit na rodičovskou dovolenou. Nikde jsem bohužel nedohledal zda je pro otce nějaký formulář. Již pobírám na svého syna rodičovský příspěvek, protože jeho matka je cizinka a nemá na ně v ČR nárok. Jsem zaměstnán na dobu neurčitou. Bohužel maminka se už musela vrátit do svého zaměstnání a já již nezvládám shánět hlídání. Velice Vám děkuji za odpověď a cennou radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat