Kam se hlásit po konci RD těhotná?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ty můžeš
a) na pracák, dostaneš nějakou podporu lehce přes 3OOO,– Kč na pět měsíců. Musíš počítat s tím, že i těhotnou tě můžou poslat do práce - pokud takovou seženeš/seženou - což asi ne, ale ta možnost tam je
b) zůstaneš doma jako osoba pečující o dítě do 7mi let, nahlásíš to na zdravotní pojišťovně, pojištění za tebe bude platit stát, dítě nesmí na víc jak 4h denně do školky
Rodičák budeš pobírat normálně ty, jen na nějakém lejstru donese manžel z práce potvrzení, že má nárok na PPM a na základě toho si můžeš vybrat délku vyplácení.
(je to teď nové, takže přesně neznám ty formuláře a tak…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Smutná, tak prvně ti gratuluju
![]()
V tom červnu opravdu budeš muset jít na pracák se nahlásit, jak je to s podporou to nevím ![]()
Ale na PPM mít nárok nebudeš, dostaneš až rodičák ![]()
- Citovat
- Upravit
Pipet píše:
Ty můžeš
a) na pracák, dostaneš nějakou podporu lehce přes 3OOO,– Kč na pět měsíců. Musíš počítat s tím, že i těhotnou tě můžou poslat do práce - pokud takovou seženeš/seženou - což asi ne, ale ta možnost tam je
b) zůstaneš doma jako osoba pečující o dítě do 7mi let, nahlásíš to na zdravotní pojišťovně, pojištění za tebe bude platit stát, dítě nesmí na víc jak 4h denně do školkyDiky za info,takze fakt dostanu podporu i jako tehotna,jo?No ja v te dobe registrace na pracak budu uz nejaky 7.my mesic,tak nevim jak moc me budou chtit tehotnou do prace,ale nebranim se,sla bych rada.Maly muze do skolky stejne az od zari,driv ho nevezmou,takze tento problem se 4-mi hodinami denne nam odpada nastesti
Nechame si ho doma i s miminkem nejakou dobu.
vim ze si sama nemuzu vzit materskou,ale pro ne chlap,kdyz ma narok?:(( No uvidime,nejak to dopadne,hlavne ze aspon z pracaku neco dostanu,ze nebudeme po celou dobu bez penez.O mimi jsme se snazili dlouho,vubec nas nenapadlo,ze nam to nevyjde do tech 3 let maleho,ale stalo se
- Citovat
- Upravit
madi píše:
Smutná, tak prvně ti gratuluju![]()
V tom červnu opravdu budeš muset jít na pracák se nahlásit, jak je to s podporou to nevím
Ale na PPM mít nárok nebudeš, dostaneš až rodičák
diky,konecne se nam zadarilo,tak snad uz mimi donosim az do konce ![]()
Tak rodicak bych dostala tak jako tak,myslela jsem ze kdyz si ho napise muz na sebe jak je to ted nove,tak bude mit i materskou a zvoli si treba jen 2 roky RD a bude klid ![]()
- Citovat
- Upravit
smutná píše:madi píše:diky,konecne se nam zadarilo,tak snad uz mimi donosim az do konce
Smutná, tak prvně ti gratuluju![]()
V tom červnu opravdu budeš muset jít na pracák se nahlásit, jak je to s podporou to nevím
Ale na PPM mít nárok nebudeš, dostaneš až rodičák
Tak rodicak bych dostala tak jako tak,myslela jsem ze kdyz si ho napise muz na sebe jak je to ted nove,tak bude mit i materskou a zvoli si treba jen 2 roky RD a bude klid
nene, mateřská záleží pouze na tobě
a ty když nemáš smlouvu, tak bohužel nárok nemáš.
rodičák se dá nějak udělat z příjmu otce, to problém nebude
moc ti to přeju a držím palce
my se snažíme znovu, páč před vánoci jsem měla zt
![]()
- Citovat
- Upravit
No teoreticky po šestinedělí může jít chlap na mateřskou a pobírat PPM, ale nesmí přitom chodit do práce. Takže tohle se vyplatí jen v případě, že je matka zaměstnaná a má nějak výrazně vyšší plat než manžel asi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tvůj manžel může jít na mateřskou - pokud na ní má nárok a to po 6ti týdnech od porodu. Mateřská se mu bude vypočítávat z jeho platu, ale po dobu mateřské nesmí chodit do práce (nesmí pobírat plat a mateřskou)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže jdi na pracák, oni ti budou posílat podporu cca 3500 dva měsíce, pak je to míň. Ani tě tam nebudou zvát často, protože si těhotná, práce moc není pro zdravé lidi, natož pro těhotné, tak ti nejspíš nic nenabídnou. Pokud je muž zaměstnanej, mateřská se ti vypočítá z jeho platu a poté normálně rodičák, na sociálce ti vše řeknou.Jelikož jsi nezaměstnaná a ne osoba pečující o dítě, můžeš mít děcko ve školce klidně celý den, také to tak mám. Ale můj muž je OSVĆ neplatil si nemocenské tak já jsem bez PPM a rodičák musím mít na čtyři roky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pipet píše:
No teoreticky po šestinedělí může jít chlap na mateřskou a pobírat PPM, ale nesmí přitom chodit do práce. Takže tohle se vyplatí jen v případě, že je matka zaměstnaná a má nějak výrazně vyšší plat než manžel asi
Jj,diky.treba mi na tom pracaku neco najdou a budu moct jit aspon na nejakou dobu do prace,uvidime,diky ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak já si za poslední týden hodně načetla - vzhledem k mojí „splašené“ tchýni.
A po novém je změna ta - že ty se sice nahlásíš na ÚP, když ti zkončí rodičák na první dítko, tam budeš až do porodu. Pak od porodu se může na MD nahlásit tvůj manžel - pokud splňuje nároky a musí na ní zůstat po dobu 7 dnů - minim.pak ji převede zpět na tebe a ty si ji dopobíráš.
Pak jen zase podle jeho přímů zvolíte RP ve variantě jakou bdueš chtít.
Myslím, že do té doby než budeš rodit budou mít všude jasno, tak zatím neplaš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
cica píše:
Takže jdi na pracák, oni ti budou posílat podporu cca 3500 dva měsíce, pak je to míň. Ani tě tam nebudou zvát často, protože si těhotná, práce moc není pro zdravé lidi, natož pro těhotné, tak ti nejspíš nic nenabídnou. Pokud je muž zaměstnanej, mateřská se ti vypočítá z jeho platu a poté normálně rodičák, na sociálce ti vše řeknou.Jelikož jsi nezaměstnaná a ne osoba pečující o dítě, můžeš mít děcko ve školce klidně celý den, také to tak mám. Ale můj muž je OSVĆ neplatil si nemocenské tak já jsem bez PPM a rodičák musím mít na čtyři roky
diky za info - maleho stejne do skolky dat nemuzeme,mohl by nastoupit az od zari,a ja mam termin 30.9-1.10.zhruba,takze v tomto problem by nebyl ani tak.Muj je nastesti zamestnany na smlouvu,takze pokud se do toho rijna nic nepotento,mohlo by to byt vsechno v poradku,diky ![]()
- Citovat
- Upravit
Jen vkládám dotaz z poradny - Pracovně právního práva
Dobrý den, manželka je nyní na rodičovské dovolené s prvním dítětem. Až první dítě dosáhne věku 3 let (červenec 2013) chtěla by manželka plynule nastoupit na PPM s druhým dítětem. V průběhu rodičovské dovolené ale na zaměstavatele byla vyhlašena insolvence, následně úpadek a manželka dostala od insolvenčního spravce výpověd. Nyní bude tedy 20 měsíců na rodičovské dovolené ale již bez zaměstnání. Bude mít manželka nárok na PPM (mateřskou) s druhým dítětem a jak se případně vypočítá výše mateřské? Dá se nějak v případě že by nárok neměla nebo byl průměr pro výpočet malý tato situace vyřešit? Jiné zaměstnání HPP nebo OSVČ ještě v době rodičovské dovolené s prvním dítětem? Děkuji.
Odpověď právní poradny:
Dobrý den, pro nárok na peněžitou podporu v mateřství můžete využít Vaše pojištění (tedy trvání Vašeho pracovního poměru). O mateřskou volně řečeno požádáte Vy a musíte být doma s dítětem aspoň 7 dní a pak bude už o dítě pečovat jen Vaše paní, a přesto bude oficiálně pobírat mateřskou vypočtenou z Vašeho příjmu. Stejný postup bude následně s rodičovským příspěvkem. Bližší postup Vám poradí na místně příslušném úřadu práce (pro rodičovský příspěvek) a na správě sociálního zabezpečení pro peněžitou podporu v mateřství (www.cssz.cz, call centrum tel. 840 406 040).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navli píše:
Tak já si za poslední týden hodně načetla - vzhledem k mojí „splašené“ tchýni.A po novém je změna ta - že ty se sice nahlásíš na ÚP, když ti zkončí rodičák na první dítko, tam budeš až do porodu. Pak od porodu se může na MD nahlásit tvůj manžel - pokud splňuje nároky a musí na ní zůstat po dobu 7 dnů - minim.pak ji převede zpět na tebe a ty si ji dopobíráš.
Myslím, že do té doby než budeš rodit budou mít všude jasno, tak zatím neplaš.
Pak jen zase podle jeho přímů zvolíte RP ve variantě jakou bdueš chtít.
Nevim jestli se situace zlepsi - ja jsem se sla hlasit na pracak jako tehotna pri 1.v r.2009,a vubec me nechteli zaregistrovat,ani dat podporu,tak jsem byla holt doma bez penez az do porodu.Mam strach aby se to nestalo zase - skoncim RD,a na pracak me zase nevezmou,a zase mi nic nedaji,jako posledne
Tak se radeji ptam,jestli ted uz je to jinak a zaregistrovat me jako tehu a podporu mi davat taky,byla by to prijemna zmena nebyt bez kacky ![]()
- Citovat
- Upravit
Navli píše:
Jen vkládám dotaz z poradny - Pracovně právního právaDobrý den, manželka je nyní na rodičovské dovolené s prvním dítětem. Až první dítě dosáhne věku 3 let (červenec 2013) chtěla by manželka plynule nastoupit na PPM s druhým dítětem. V průběhu rodičovské dovolené ale na zaměstavatele byla vyhlašena insolvence, následně úpadek a manželka dostala od insolvenčního spravce výpověd. Nyní bude tedy 20 měsíců na rodičovské dovolené ale již bez zaměstnání. Bude mít manželka nárok na PPM (mateřskou) s druhým dítětem a jak se případně vypočítá výše mateřské? Dá se nějak v případě že by nárok neměla nebo byl průměr pro výpočet malý tato situace vyřešit? Jiné zaměstnání HPP nebo OSVČ ještě v době rodičovské dovolené s prvním dítětem? Děkuji.
Odpověď právní poradny:
Dobrý den, pro nárok na peněžitou podporu v mateřství můžete využít Vaše pojištění (tedy trvání Vašeho pracovního poměru). O mateřskou volně řečeno požádáte Vy a musíte být doma s dítětem aspoň 7 dní a pak bude už o dítě pečovat jen Vaše paní, a přesto bude oficiálně pobírat mateřskou vypočtenou z Vašeho příjmu. Stejný postup bude následně s rodičovským příspěvkem. Bližší postup Vám poradí na místně příslušném úřadu práce (pro rodičovský příspěvek) a na správě sociálního zabezpečení pro peněžitou podporu v mateřství (www.cssz.cz, call centrum tel. 840 406 040).
Presne takhle jsem si to predstavovala,ze by to mohlo jit,diky moc za info ![]()
- Citovat
- Upravit
Maminky jprosim,jak to je.V cervnu mi konci rodicak na 1.dite,pri kterem mi skoncila smlouva v praci,takze jsem prakticky nezamestnana.Jsem znovu tehotna,termin bych mela mit na zacatku rijna.Pry se potom budu muset od toho cervna do rijna nahlasit na pracak,aby mi platili zdravotni pojisteni a podporu,je to pravda?Nebo kdo mi bude vyplacet penize od cervna do rijna - socialka?Asi ten pracak musi tech 5 mesicu se to dela kdyz mamince konci rodicak,ne?A druha otazka - tim,ze mi behem RD skoncil prac.pomer,si nebudu moct vybrat delku rodicaku,tak si ho musi ted po novu vzit manzel - a bude cerpat i materskou,nebo az opravdu rodicovsky prispevek?Nikdo zatim nic nevi,tak se zkousim ptat aspon tady,diky za zkusenosti jak to mate vy