Kam se hlásit po konci RD těhotná?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
madi píše:
Jé tak to se omlouvám za mystifikaci, to jsem nevěděla.
A těch 7 dní, co musí být otec na MD, tak si vezme v práci dovolenou nebo jak se toto řeší?
Ty se nemáš za co omlouvat, ty nemystifikuješ, mystifikuje ta poradna ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navli píše:
Tak já si za poslední týden hodně načetla - vzhledem k mojí „splašené“ tchýni.A po novém je změna ta - že ty se sice nahlásíš na ÚP, když ti zkončí rodičák na první dítko, tam budeš až do porodu. Pak od porodu se může na MD nahlásit tvůj manžel - pokud splňuje nároky a musí na ní zůstat po dobu 7 dnů - minim.pak ji převede zpět na tebe a ty si ji dopobíráš.
Myslím, že do té doby než budeš rodit budou mít všude jasno, tak zatím neplaš.
Pak jen zase podle jeho přímů zvolíte RP ve variantě jakou bdueš chtít.
Ale tohle není pravda, pokud by chtět otec čerpat PPM, tak může, ale po celou dobu co ji čerpá, tak nesmí na tu smlouvu pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navli píše:
Jen vkládám dotaz z poradny - Pracovně právního právaDobrý den, manželka je nyní na rodičovské dovolené s prvním dítětem. Až první dítě dosáhne věku 3 let (červenec 2013) chtěla by manželka plynule nastoupit na PPM s druhým dítětem. V průběhu rodičovské dovolené ale na zaměstavatele byla vyhlašena insolvence, následně úpadek a manželka dostala od insolvenčního spravce výpověd. Nyní bude tedy 20 měsíců na rodičovské dovolené ale již bez zaměstnání. Bude mít manželka nárok na PPM (mateřskou) s druhým dítětem a jak se případně vypočítá výše mateřské? Dá se nějak v případě že by nárok neměla nebo byl průměr pro výpočet malý tato situace vyřešit? Jiné zaměstnání HPP nebo OSVČ ještě v době rodičovské dovolené s prvním dítětem? Děkuji.
Odpověď právní poradny:
Dobrý den, pro nárok na peněžitou podporu v mateřství můžete využít Vaše pojištění (tedy trvání Vašeho pracovního poměru). O mateřskou volně řečeno požádáte Vy a musíte být doma s dítětem aspoň 7 dní a pak bude už o dítě pečovat jen Vaše paní, a přesto bude oficiálně pobírat mateřskou vypočtenou z Vašeho příjmu. Stejný postup bude následně s rodičovským příspěvkem. Bližší postup Vám poradí na místně příslušném úřadu práce (pro rodičovský příspěvek) a na správě sociálního zabezpečení pro peněžitou podporu v mateřství (www.cssz.cz, call centrum tel. 840 406 040).
A odkud je prosím tahle odpověď? Tady z místní poradny na e-miminu, nebo jiný fámyzdat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Navli píše:A odkud je prosím tahle odpověď? Tady z místní poradny na e-miminu, nebo jiný fámyzdat?
Jen vkládám dotaz z poradny - Pracovně právního právaDobrý den, manželka je nyní na rodičovské dovolené s prvním dítětem. Až první dítě dosáhne věku 3 let (červenec 2013) chtěla by manželka plynule nastoupit na PPM s druhým dítětem. V průběhu rodičovské dovolené ale na zaměstavatele byla vyhlašena insolvence, následně úpadek a manželka dostala od insolvenčního spravce výpověd. Nyní bude tedy 20 měsíců na rodičovské dovolené ale již bez zaměstnání. Bude mít manželka nárok na PPM (mateřskou) s druhým dítětem a jak se případně vypočítá výše mateřské? Dá se nějak v případě že by nárok neměla nebo byl průměr pro výpočet malý tato situace vyřešit? Jiné zaměstnání HPP nebo OSVČ ještě v době rodičovské dovolené s prvním dítětem? Děkuji.
Odpověď právní poradny:
Dobrý den, pro nárok na peněžitou podporu v mateřství můžete využít Vaše pojištění (tedy trvání Vašeho pracovního poměru). O mateřskou volně řečeno požádáte Vy a musíte být doma s dítětem aspoň 7 dní a pak bude už o dítě pečovat jen Vaše paní, a přesto bude oficiálně pobírat mateřskou vypočtenou z Vašeho příjmu. Stejný postup bude následně s rodičovským příspěvkem. Bližší postup Vám poradí na místně příslušném úřadu práce (pro rodičovský příspěvek) a na správě sociálního zabezpečení pro peněžitou podporu v mateřství (www.cssz.cz, call centrum tel. 840 406 040).
No myslím, že tohle nemám za potřebí - je to dotaz z pravní poradny.
Važ slova.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navli píše:j.a.n.i1 píše:No myslím, že tohle nemám za potřebí - je to dotaz z pravní poradny.Navli píše:A odkud je prosím tahle odpověď? Tady z místní poradny na e-miminu, nebo jiný fámyzdat?
Odpověď právní poradny:
Važ slova.
Mě by ale opravdu zajímalo odkud to je, protože už jsem tuhle odpověď viděla taky v sociální poradně ale je to blbost, PPM se převádět nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminy,mám dotaz.V červenci mi končí rodičovská dovolená.V práci mám smlouvu na neurčito.S manželem se snažíme o druhé mimi a tak bych se chtěla zeptat,co se mnou bude když se mi do té doby podaří otěhotnět.Mám nárok na nemocenskou nebo se musím jít hlásit na pracák.Zaměstnavatel pro mě totiž místo nemá i když těhotná nebudu.Předem díky za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, když budeš těhotná, tak je to jeho problém, že místo nemá, protože těhotnou pro nadbytečnost vyhodit nemůže, takže se můžeš klidně vrátit do práce a buď ti musí místo vytvořit nebo tě nechat za plný plat doma, případně pokud budeš mít zdravotní problémy, tak můžeš jít na neschopenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smutná píše:
Maminky jprosim,jak to je.V cervnu mi konci rodicak na 1.dite,pri kterem mi skoncila smlouva v praci,takze jsem prakticky nezamestnana.Jsem znovu tehotna,termin bych mela mit na zacatku rijna.Pry se potom budu muset od toho cervna do rijna nahlasit na pracak,aby mi platili zdravotni pojisteni a podporu,je to pravda?Nebo kdo mi bude vyplacet penize od cervna do rijna - socialka?Asi ten pracak musi tech 5 mesicu se to dela kdyz mamince konci rodicak,ne?A druha otazka - tim,ze mi behem RD skoncil prac.pomer,si nebudu moct vybrat delku rodicaku,tak si ho musi ted po novu vzit manzel - a bude cerpat i materskou,nebo az opravdu rodicovsky prispevek?Nikdo zatim nic nevi,tak se zkousim ptat aspon tady,diky za zkusenosti jak to mate vy
- Citovat
- Upravit
Zdravím všechny? nevíte jak to je, když jsem na RP malá má rok a ted bych otěhotněla jak bych to měla s mateřskou? musela bych jít automaticky na ty 4 roky? smlouvu v práci mám na dobu neurčitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HildeKa pokud smlouva stále trvá, budeš mít stejnou mateřskou jako poprvé a stejnou možnost volby rodičáku. Počítá se totiž z platu před prvním dítětem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit