Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky, tak mě potkalo něco, co jsem si myslela, že se mi nemůže nikdy stát. Jak typické, že. Jsme s tříměsíčním lachtánkem sami. Nebudu rozpitvávat detaily rozchodu. S přítelem jsme se nemohli shodnout vůbec na ničem, bylo to už trápení pro nás oba. Rozchod neproběhl pěkně. Já si ho ale pořád vážím, je to čestný a hodný člověk, jen spolu nedokážeme žít. Moc bych chtěla, aby měli se synem pěkný vztah, řekla jsem mu, že budu podporovat, aby ho vídal co nejčastěji a on mi řekl, že má zájem. Prosím o Vaši zkušenost, je to reálné? Aby měl brouček opravdu tatínka, i když jeho máma s ním nežije?
Je to reálné. Proč by nebylo. Pokud se shodnete na spoustě věcí, je to jen dobře pro dítě.
@Ostružka A proč by nemohl?
Lepší mít oba rodiče v klidu, ale od sebe, než aby dítě muselo doma poslouchat každý den hádky.
Určitě ano. Já to taky podporuju. Jako partneři jsme spolu opravdu dál fungovat nemohli, ale jako rodiče ano, je to jiná forma vztahu a komunikace.
Máte ideální možnosti abyste to zvládli.
Ano, je to reálné. Klobouk dolů před všemi ženami, které přemýšlí jako Ty!
![]()
Taky se mi tvůj názor, zakladatelko, moc líbí. A taky nevidím důvod, proč by jste nemohli být fajn rodiče, když jste nemohli být partneři. U nás máme střídavou péči, je to teda velké „dítě“ ale funguje to fajn. A přitom přítel s ex moc „partnerské“ vztahy taky nevedou a jako rodiče jsou vážně dobří.
![]()
Držím palec, určitě to vyjde. U nás se to zvládlo i v rodině, a to už před nějakýma 10 lety, kdy to nebylo vůbec tak běžné.
Hlavní je chápat a nedělat si naschvály; pokud toho budete schopní oba, tak jste na nejlepší cestě.
Jinak pokud bys chtěla radu, tak se můžeš zkusit obrátit na Aperio nebo podobnou organizaci, kde se s rozcházejícími se rodiči setkávají častěji a mají zkušenost, co dobře funguje.