Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Cuddy píše:
No tak pokud se bude chtit o dite starat a vychovavat ho, tak asi nebude moc byt 15 hodin denne v praci. Byt samozivitelem neznamena jen byt sam na placeni, ale i na veskerou starost. To, co se idealne rovrhne mezi 2 lidi on budde muset zvladat sam. Kolik tu je zen samozivitelek, ktere mohou pracovat pouze na polovicni uvazek, aby dite zaopatrily mimo skolkove hodiny?
Tak já pracovala normálně na plný úvazek 9 hodin denně 7.15 - 16.15
Musela jsem si kvůli tomu udělat řidičák, jinak bych to nestíhala. Holt se člověk musí přizpůsobit dítku. Ale zvládnout se to rozhodně dá a jak jsem psala, v mém případě i bez jakéhokoliv hlídání.
@mishka2 píše:
@krtek7489
tak třeba by jsi mohla poradit… já jsem se i spomocí honila jak vůl, tak si nedokážu představit jak se to dá bez pomoci?
Píšu to výše. Pracovní doba 7.15 - 16.15 h. Abych všechno stíhala, udělala jsem si řidičák a hned jsem denně ušetřila 1,5 hodiny. A ano, honíš se, ale je to jen na chvíli, pár let. Já zůstala tedy sama, když synovi bylo 4 a něco. A v 9 letech už chodil sám za školy. Takže bylo to 5 ulítaných let, ale jak se člověk zaběhne v novém režimu, je to v pohodě. Spíš mě štvalo, že třeba jednou za měsíc nemůžu s kámoškama večer třeba na chvilku na kafe. Ale teď si to vynahrazuju ![]()
Jsem taky se synem sama, a hlídání nemám, školku mám soukromou - do státní nás nevzali nebylo už místo. Kluka odvážím do školky na půl sedmou, pracuji od 7 - 15,30h a fofrem do školky ta je do 16,00. Takže stíhat se to dá i bez hlídání, práci jsem si musela najít pouze na ranní směny, to byl největší problém, nakonec jsem našla mimo svůj obor a výborně finančně placenou, mám na syna alimenty, jinak žádný příspěvek, když jsem chtěla zvýšit alimenty, tak mi to kurátorka, řekla že mi pomůže to sepsat a pak mě seřvala, že syna nemusím dávat do soukromé školky, takže otec na školku nepřispívá. Takže podle ní když nemám státní školku měla jsem bejt na dávkách a nepracovat, abych neplatila za školku - no neskutečná krá*va ![]()
Vážená a milá Zakladatelko,
myslím, že bych dovedl Vašemu bratrovi pár postřehů předat, pokud by se ovšem ozval sám.
Takhle můžu napsat jen Vám. A to, co můžete Vy sama svému bratrovi dát, je to, že mu budete říkat, jak tu situaci a jeho kroky jako ženská vidíte. A tím mu dodávat odvahu. Ta je totiž ze všeho nejdůležitější. Starat se o dítě je pro muže dost obtížné, protože prostě na to nemá takové buňky jako ženy. Vašeho bratra čeká vcelku dlouhá a trnitá cesta, ale
dá se jí projít. Hodně zdaru Vám i bratrovi.
Pokud bude chtít, ať si přečtě, co a jak kde píšu (občas píšu i na server otcovskej) a případně se ozve. Tady či tam, veřejně či via SZ, to je jedno, jak bude chtít.
Zdravim všechny. Vzal jsem si dceru 10 a syna 9 do peče. tak me zajímá zdali mam na něco nárok od uradu, jsem pracující s EXE. Dekuji
@Dadula81 píše:
Zdravim všechny. Vzal jsem si dceru 10 a syna 9 do peče. tak me zajímá zdali mam na něco nárok od uradu, jsem pracující s EXE. Dekuji
Pokud vyděláváš a seš bílej, tak nic nedostaneš.
Ciao, jde jen o úhel pohledu a jak jste schopni reagovat. Práce je plno a všude jde jen o to jak jste schopni si vydělat a ne se zabývat tím co se stane, když přijdu o dobře placenou práci. No tak si najdu přece zase dobře placenou a klidně v jiném odvětví než přemýšlet nad tím co bude. Já jsem se vrátil před 10 lety ze zahraničí a má žena mě řekla že to nefunguje. Vzal jsem si dcerku na víkend a žena se neukazala 9 měsíců. Můj přístup zrušil jsem pracovní poměr v zahraničí a přestěhoval se do ČR. Z práce která mě měsíčně vynášela 4000 € jsem musel opustit a přemýšlet jakou práci budu vykonávat tady. Nakonec jsem musel úplně začít pracovat v jiném oboru. Po roce se ukázalo, že volba byla správná!!Dceři je teďka 13 let mluví perfektně anglicky a věnuje se gymnastice za 2 roky jde studovat do zahraničí a můžeme se konečně oba přestěhovat a nemusím mít podpis druhého zákonného zástupce, který mě ho nedokáže dát protože prostě nechce. Po ženě jsem nikdy nic nechtěl a nikdy chtít nebudu. To že mám dcerku v péči ze mě udělalo lepšího člověka a více chápu ženy. Jde jen o to jak se k tomu kdo postaví.