Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj všem, dlouho jsem tu nebyla jelikož dítko odrostlo a při kvapu v práci nemám čas. Ale k věci…
Můj bratr má syna (v září mu budou 3). Jeho matka bratrovi oznámila, že je těhotná potom co se rozešli, ale vzápětí mu řekla, že ne s ním. Měl sice tušení, že by mohlo být dítě jeho, ale trvala si na svém. Když bylo klukovi 10 měsíců, ozvala se a bratrovi řekla, že si to předtím vymyslela, že je kluk jeho, že ho miluje…bla…bla, bla.
Bratr si je okamžitě přivezl k sobě, syna po pár měsících úřadně prohlásil za svého a tak nějak se snažili žít jako rodina. Ovšem jí bylo stále vše málo, několikrát utekla zpět k matce kde vykládala bludy o tom jak jí bratr tluče, jel tam, přiznala před svou rodinou že lže, lae že tady (cca200km od jejího rodného bydliště) bydlet nechce. Bratr si tam tedy našel práci, odstěhovali se prozatím k její matce, ale nakonec zatoužila vrátit se zase zpátky. Takže kolotoč stěhování nanovo. Párkrát si to zopakovala, kluka za sebou vždy tahala jak kačera. Lží navykládala plno jak nám, své rodině - nikdo jí už nevěří. Naposledy se vrátila po novém roce, bratr už sice nechtěl jí, ale kvůli synovi byl rád. Nicméně rodinná idilka měla jen krátkého trvání, opět zdrhla pro změnu ke svému otci na druhý konec republiky. Tam i ji po týdnu došla trpělivost, opět byly její lži odhaleny a všichni včetně její rodiny chtějí aby si bratr vzal syna k sobě.
Ten je rozhodnutý to udělat, ale jak? Má šanci získat jej úředně do péče? Její rodina je ochotna mu dosvědčit, že syna bije, nestará se o něj jak by měla, tahá ho mezi feťáky, a už se k nim doneslo, že snad i šlape.
Další věc, bratr jede ráno v 5 do práce, vrací se večer v 8. Bude muset změnit místo. Dosud má velmi dobře placené, ale aby mohl mít syna u sebe bude muset vzít práci, která jejich náklady prostě neutáhne? Celkově moc nevíme co s tím, kde začít, jak to řešit? Není nějaká organizace pro otce, která jim pomáhá tyto situace řešit?
omlouvám se zmatečnost, jsem toho plná a nejsem asi schopna do jednoho příspěvku napsat vše.
@mishka2 Nevím, jak to vzítí do péče, ale pokud má velmi dobrou mzdu, mohl by zkusit platit někoho nahlídání ty hodiny, které nepokryje školka, případně se zkusit se zaměstnavatelem domluvit na částečné práci z domu - aby aspoň ráno mohl jít později. Nešlo by to tak nějak? Jinak při nižší mzdě bych se být jím chovala stejně jako matka samoživitelka - chtít výživné, přídavky, příspěvek na bydlení a tak.
Chůva není možná, jezdí cca 150km do práce a zpět a pracovní dobu nemůže ovlivnit, takže jedině změnu místa ![]()
Z domova pracovat nemůže.
@mishka2 Ty jo, 150 km každý den? Není pak snazší se i se synem přestěhovat? Já asi být jím bych zkusila prostě žádat o to stejné, co matka samoživitelka s nižším příjmem a to ten příspěvek na bydlení, přídavky apod. Možná by se mohl zeptat na OSPOD, měli by radit všem stejně, tatínkům i maminkám. Snad ještě někdo poradí víc.
Ono když se chce, všechno jde, kolik je matek samoživitelek a taky to nějak dělají, protože musí, já jsem taky na malého sama, jak mi skončí rodičák a půjdu do práce, taky to budu muset nějak udělat a aby jsme vyžili, tak v dnešní době člověk musí vzít jakoukoli práci, musí pomoct rodina, přátele. Jinak zajít na úřad a požádat, aby měl malého v péči, přijdou se podívat k němu domů, jaké má podmínky pro dítě a tak.. pak jestli nejsou manželé podat návrh na soud ohledně alimentů, je to běh na delší trať, ale pokud mu žena nebude dělat problémy a odvolávat se a tak… tak to není zase tak hrozné, prošla jsem si tím a myslím, že spousta žen a opravdu se to dá. ![]()
Tak předně musí podat k soudu žádost o svěření dítěte do své péče.
To musí on sám, vzory žádostí najde na internetu.
Vy mu s malým pomoct nemůžete?
Myslím vodění do školky a ze.
Je plno matek samoživitelek, nikoho nezajímá, jak to zvládají ony, jestli má o syna opravdu zájem, tak se přestěhovat blíže k práci, zajistit MŠ a chůvu. Jde to, když dobře vydělává. Ne že ne
@mishka2
otec ať zajde na sociálku přesně na OSPOD, poskytnou mu poradenství, někde pomáhají i sepsat návrh na svěření do péče.
Podle toho co píšeš má velkou šanci mít syna svěřeného do péče a určitě to doporučuji.
Jinak k těm praktickým věcem to bude muset promyslet a vyřešit, ono se na to budou i u soudu ptát, jak je schopen péči zajistit, nemusí vše sám osobně, je myšleno i hlídání, výpomoc rodiny atd.
Jinak zdá se mi nereáln mít syna v péči a dojíždět denně 150km. Tohle samoživitelky taky hodně řeší, často musí volit zaměstnání, ne podle výplaty nebo kvalifikace, ale tak, aby stíhaly např. vyzvednout dítko ze školky. Když jsem byla s dítkem ještě sama taky jsem musela pusti dost výhodnou nabídku zaměstnání, ale spojenou s dojížděním. Vem to i tak, že klučík bude tátu hodně potřebovat, když se pořád stěhovala máma nefunguje.
Jaký je rozdíl mezi matkou samoživitelkou a otcem samoživitelem?
Jsou tisíce samotných matek /sama jsem mezi ně nějakou dobu patřila/ a vše se dá zvládnout relativně v pohodě, i bez babiček a dědečků nebo paní na hlídání. Takže o jakou radu ti přesně jde?
No tak pokud se bude chtit o dite starat a vychovavat ho, tak asi nebude moc byt 15 hodin denne v praci. Byt samozivitelem neznamena jen byt sam na placeni, ale i na veskerou starost. To, co se idealne rovrhne mezi 2 lidi on budde muset zvladat sam. Kolik tu je zen samozivitelek, ktere mohou pracovat pouze na polovicni uvazek, aby dite zaopatrily mimo skolkove hodiny?
Byla jsem matkou samoživitelkou 5 let, takže představu opravdu mám. Vím jaké to je, ale měla jsem výhodu v tom, že jsem měla poměrně dost hlídání od mamky takže jsem mohla pracovat a uživit nás. Jenže mamka jer ted nemocná a hlídání už nezvládne. Já mu mohu pomoct tak maximálně 1 den v týdnu, že bych chodila do práce jen 4 dny v týdnu. Jsem osvč tak by to šlo, ale víc ne, musíme z něčeho žít i my. vyzvedávat můžem ob týden určitě, pak jen namátkově, když bych končia dřív, ale kdybych byla v práci o den méně tak spíš ne. a kdo by vyzvedl ty liché týdny nevím.
Psala jsem, že práci musí změnit, takže moc nerozumím komentářům jak to chce dělat když je furt v práci?
@Cuddy píše:
No tak pokud se bude chtit o dite starat a vychovavat ho, tak asi nebude moc byt 15 hodin denne v praci. Byt samozivitelem neznamena jen byt sam na placeni, ale i na veskerou starost. To, co se idealne rovrhne mezi 2 lidi on budde muset zvladat sam. Kolik tu je zen samozivitelek, ktere mohou pracovat pouze na polovicni uvazek, aby dite zaopatrily mimo skolkove hodiny?
No přesně tak. Já to beru, že asi to je prvotní šok, když se rozhodne tak pak řešení najde.
Já např. měla na dlouhé dny v práci vyzvedávačku, za 50Kč/h, ale 150km denně tam a zpátky je nezvaldatelné. A ještě hodně náročný jsou nemoce, když nemá kdo střídat. Záleží taky, co má otec za obor, kvalifikaci. U jednoho zaměstnavtele jsem měla možnost mít částečně home office, ale jedna kamrádka je samoživitelka zdravotní sestra a to je hodně blbý.
@krtek7489
tak třeba by jsi mohla poradit… já jsem se i spomocí honila jak vůl, tak si nedokážu představit jak se to dá bez pomoci?
@mishka2 píše:
Byla jsem matkou samoživitelkou 5 let, takže představu opravdu mám. Vím jaké to je, ale měla jsem výhodu v tom, že jsem měla poměrně dost hlídání od mamky takže jsem mohla pracovat a uživit nás. Jenže mamka jer ted nemocná a hlídání už nezvládne. Já mu mohu pomoct tak maximálně 1 den v týdnu, že bych chodila do práce jen 4 dny v týdnu. Jsem osvč tak by to šlo, ale víc ne, musíme z něčeho žít i my. vyzvedávat můžem ob týden určitě, pak jen namátkově, když bych končia dřív, ale kdybych byla v práci o den méně tak spíš ne. a kdo by vyzvedl ty liché týdny nevím.
tak ale to není tak málo pomoci, to by šlo zvládnout, na lich týdny někoho seženete - studentku, jinou maminku ze školky apod - pak to nevyjde tak draho.
Pracuje ve stavebnictví -bagrista
pracovní doba je zabijácká - s dítětem v péči není možná. Půjde dělat klidně cokoliv i třeba za kasu, je mu to jedno, jen aby to šlo skloubit s klukem.