Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zajdi si na sociálku, odbor péče o dítě, měli by ti poradit, vše vysvětlit.
@Anonymní píše:
Dobré dopoledne. Chci se zeptat jak to je, když jsem těhotná a (ex)přítel se vůbec nestará. Vše musím nakupovat pro miminko sama a nevypadá to ani na to, že by přiznal otcovství. Chci aby byl zapsán v rodném listu jako otec a aby mi platil výživné a taky chci aby zpětně zaplatil i polovinu výbavy. Účtenky mám schované. Vím, že musím podat žalobu na uznání otcovství k soudu, ale co vše mě čeká a co vše musím zařídit? Jak to všechno je?
nemusíš nic - schovej účtenky, až se dítě narodí, tak návrh na soud - určení otcovství, návrh na svěření do péče, výživné na sebe, na dítě do toho žádost o proplacení poloviny výbavičky. Jestli máš obavy, jak to dáš dokupy, tak zajdi na ospod, měli by Ti pomoct to celé sepsat ![]()
Tak jo. Děkuji. Pokusím se s přítelem ještě domluvit, ale myslím, že to bude k ničemu. Takže se chci připravit. Zrovna jsem v nemocnici a asi tu ještě dlouho budu a připadám si úplně bezmocná ![]()
@Anonymní píše:
Tak jo. Děkuji. Pokusím se s přítelem ještě domluvit, ale myslím, že to bude k ničemu. Takže se chci připravit. Zrovna jsem v nemocnici a asi tu ještě dlouho budu a připadám si úplně bezmocná
mu řekni, že když to půjde přes soud, bude platit veškeré výlohy, testy DNA. Ať pak není překvapenej. Ono to těch 30 tis udělá. Navíc pak všechno doplatí zpětně - jak výživné na dítě, tak pro Tebe.. dohoda je pro něj výhodnější.
@martina.se píše:
mu řekni, že když to půjde přes soud, bude platit veškeré výlohy, testy DNA. Ať pak není překvapenej. Ono to těch 30 tis udělá. Navíc pak všechno doplatí zpětně - jak výživné na dítě, tak pro Tebe.. dohoda je pro něj výhodnější.
No právě. Jenže jak to bude, když nebude chodit do práce? Nejraději bych se na vše vykašlala, ale byl to on, kdo s tím příšel, že chce se mnou dítě. Takže chci aby se staral alespoň finančně ať je to jakkoliv vyčerpávající, udělám vše aby mi ty peníze platil. Přece si nebude dělat děti a pak se o ně nestarat. To nedovolím.
@Anonymní píše:
No právě. Jenže jak to bude, když nebude chodit do práce? Nejraději bych se na vše vykašlala, ale byl to on, kdo s tím příšel, že chce se mnou dítě. Takže chci aby se staral alespoň finančně ať je to jakkoliv vyčerpávající, udělám vše aby mi ty peníze platil. Přece si nebude dělat děti a pak se o ně nestarat. To nedovolím.
pokud nechodí do práce, bude to těžší
za normálních okolností se výživné a spol může vymáhat přes exekuci, ale pokud nemá práci a nic jiného (majetek), tak se budeš jen soudit a nic víc.. Tam je otázka, zda to má vůbec celé smysl ![]()
@martina.se píše:
pokud nechodí do práce, bude to těžšíza normálních okolností se výživné a spol může vymáhat přes exekuci, ale pokud nemá práci a nic jiného (majetek), tak se budeš jen soudit a nic víc.. Tam je otázka, zda to má vůbec celé smysl
Práci má, ale nevím jestli tam chodí. On má příšerný přístup k životu.
Myslím si, že není ani v pořádku.
@Anonymní píše:
Tak proč si tě nejdříve nevzal? Nepořešili jste společné bydlení, úspory, dohodu o tom jak dlouho budeš doma, kdo bude živitel rodiny ![]()
@Anonymní píše:
Práci má, ale nevím jestli tam chodí. On má příšerný přístup k životu.Myslím si, že není ani v pořádku.
pokud má práci, tak bych do toho šla.. Tedy já osobně ne, bych se na něj vykašlala, ale Ty to chceš řešit, tak to řeš ![]()
@martina.se píše:
pokud má práci, tak bych do toho šla.. Tedy já osobně ne, bych se na něj vykašlala, ale Ty to chceš řešit, tak to řeš
Tak teď jsem mluvila s jeho kolegyní a prý mu hrozí vyhazov. Já taky nemám chuť to řešit, ale budu, protože proč bych ho měla zbavovat od jeho povinností.
@Anonymní píše:
Tak teď jsem mluvila s jeho kolegyní a prý mu hrozí vyhazov. Já taky nemám chuť to řešit, ale budu, protože proč bych ho měla zbavovat od jeho povinností.
uvědom si jednu věc - on nebude mít povinnosti, ale i práva. Na všechno ohledně dítěte budeš potřebovat jeho souhlas (cestování do zahraničí, větší stěhování atd), může dělat naschvály atd.. A to, že budeš mít soudem stanovené alimenty neznamená, že je bude platit. Pak se budeš znovu soudit atd.. Jestli do toho půjdeš, hodně štěstí ![]()
@martina.se píše:
uvědom si jednu věc - on nebude mít povinnosti, ale i práva. Na všechno ohledně dítěte budeš potřebovat jeho souhlas (cestování do zahraničí, větší stěhování atd), může dělat naschvály atd.. A to, že budeš mít soudem stanovené alimenty neznamená, že je bude platit. Pak se budeš znovu soudit atd.. Jestli do toho půjdeš, hodně štěstí
S tím počítám, ale nechci dopustit, že když si udělal miminko, že se pak nebude starat. Počítám se vším, že to bude těžké, ale udělám to. A děkuju ![]()
Příšerný přístup k životu, myslím, že není v pořádku, vyhazov z práce- to o něm píšeš. Co tě vedlo mít s ním dítě???
@jenika1 na to se tady neodpovídá…viz můj příspěvek bez odpovědi výše… ![]()
Dobré dopoledne. Chci se zeptat jak to je, když jsem těhotná a (ex)přítel se vůbec nestará. Vše musím nakupovat pro miminko sama a nevypadá to ani na to, že by přiznal otcovství. Chci aby byl zapsán v rodném listu jako otec a aby mi platil výživné a taky chci aby zpětně zaplatil i polovinu výbavy. Účtenky mám schované. Vím, že musím podat žalobu na uznání otcovství k soudu, ale co vše mě čeká a co vše musím zařídit? Jak to všechno je?