Otěhotnění a práce

Anonymní
3.1.23 17:32

Otěhotnění a práce

Dobrý den, chci se zeptat. Včera jsem zjistila těhotenství problém je, že dělám fyzicky i psychicky náročnou práci. Pracuji v obchodním centru, takže 12h na kratky a dlouhy tyden. Zitra si budu volat dr. dnes jsem to nestihla. Pta se hned dr. po telefonu co za praci dělate nebo se vás vyloženě ptá až po první kontrole? nerada bych o male přišla.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20899
3.1.23 17:36

Proč by to měl lékař řešit? Ten s tím nemá nic společnýho kam chodíš do práce. Ty si pak dojdeš řešit těhotenství se svým zaměstnavatelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
3.1.23 17:40
@Anonymní píše:
Dobrý den, chci se zeptat. Včera jsem zjistila těhotenství problém je, že dělám fyzicky i psychicky náročnou práci. Pracuji v obchodním centru, takže 12h na kratky a dlouhy tyden. Zitra si budu volat dr. dnes jsem to nestihla. Pta se hned dr. po telefonu co za praci dělate nebo se vás vyloženě ptá až po první kontrole? nerada bych o male přišla.
Čili chces neschopenku a vycházky 2 hodiny denně?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35834
3.1.23 17:44

Neptala se mě vůbec. Gynekolog nerozhoduje o vhodnosti práce pro těhotné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.1.23 17:44

Doktorka se me ptala, co delam za praci az snad v 7-8 mesici, kdy se zajimala, jestli me to uz prilis nezmaha. Doktorovi po tve praci nic neni, tak proc by se na ni ptal? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4490
3.1.23 17:46

Gynekoložka má napsanou mou profesi v kartotéce. Každou prohlídku se mě sestřička ptá, jestli to platí.
Jinak nechápu, jak by práce souvisela s neschopenkou. Ta snad souvisí s tvým zdravotním stavem. Až budeš zvracet jak Amina nebo omdlévat z nízkého tlaku, tak pochopím, že neschopenku řešíš.. Takhle máš řešit se zaměstnavatelem, aby ti práci přizpůsobil jako vhodnou pro těhotné. Pokud takovou nemá, zůstáváš na překážce že strany zaměstnavatele na 100% platu doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jun
749
3.1.23 17:50

Ze zákona musí zaměstnavatel převést na vhodné pracovní místo, pokud je práce pro těhotnou zdravotně nevyhovující, měl by umožnit zkrácený úvazek atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
3.1.23 18:01

Tak se mnou to gynekokog řešil, ale určitě až po prvním screeningu. A potřebovala jsem do práce potvrzení od doktora, aby mě zaměstnavatel přeřadil na jinou práci, kterou jsem mohla dělat i v těhotenství.
Takže nevím, proč tu všichni hned píšete jestli chce neschopenku. Třeba opravdu chce jen přeřadit, aby miminko nebylo ohroženo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42111
3.1.23 18:01
@jun píše:
Ze zákona musí zaměstnavatel převést na vhodné pracovní místo, pokud je práce pro těhotnou zdravotně nevyhovující, měl by umožnit zkrácený úvazek atd…

To asi práce v OC nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3868
3.1.23 18:11

Gynekolog se me take nikdy neptal, sestricka to ma napsane u sebe. Jedine, proc mi od zacatku nabizel PN, tak skrze predesla rizikova tehotenstvi s ukoncenim v 2.trimestru a predcasnym porodem u druheho, ale rozhodnuti nechal na mne.Jsem zdravotni sestra na intermedialce, takze psychicky i fyzicky hodne narocna prace,12h smeny denni, nocni, ale jelikoz bylo vse v poradku, skoncila jsem 14dni pred nastupem na materskou, protoze to uz jsem citila, ze behat 12h kolem pacientu uz mi dava zabrat plus se jeste rozjely chripky, Covidy apod..a ja jsem rizikova a sledovana i skrze trombofilni stavy.Ale pokud vam bude dobre, asi nevidim duvod k tomu, jit od zacatku na PN a prijit o penize a byt zaroven cele tehotenstvi omezena vychazkami..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68976
3.1.23 18:17

Je přesně zákonem vyjmenováno, které práce se v těhotenství dělat nesmí. Najdi si to. pokud do některé z těch kategorií spadáš (v OC teda nevím nevím, možná nějaké zvedání břemen), tak to řeš se zaměstnavatelem, musí tě přeřadit na jinou pro tebe vhodnou pozici nebo nechat doma za pln plat. Pokud v tom výčtu tvá práce není… tak to vlastně nikoho nemusí zajímat, ani zaměstnavatele, ani lékaře.
Ale odpověď na dotaz - lékařky v obou těhotenstvích mou profesi znaly (mám to v kartě), ale v souvislosti s těhotenstvím se o ni nezajímaly. Řešila jsem s nima jen svou anamnézu a aktuální zdravotní stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
3.1.23 18:31

Pokud bys měla rizikové těhotenství pak tě doktor nechá doma…jsou i tací kteří tě nechají doma protože chceš :?.U nás v práci chtěl zaměstnavatel po kolegyni papír že je těhotná jinak ji lehčí práci nedal :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16296
3.1.23 20:36

Mně se Dr ptal akorát mezi slovy, obzvlášť, když jsem měla vyšší tlak - byla jsem po noční. Výjimečně blbý tlak, jinak byl vždy OK. Měřila jsem si ho občas i doma od začátku.

Pouze podotknul, že kdyby to bylo nutné, napíše neschopenku. Potřeba to nebylo, pracovala jsem do odchodu na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21853
3.1.23 20:45
@Anonymní píše:

V počátku těhotenství se tě ptát nikdo nebude, vždy je to buď a nebo. Práce v OC určitě není v rizikové skupině, kdy je třeba přeřadit na jinou práci. Pokud chceš s počuranym testem na neschopenku, tak ne každý lékař ti ji bezdůvodně napíše a navíc přijdeš o peníze a vycházky dostaneš pár hodin. Jinak budeš dřepět doma.
Pokud ti práce nevyhovuje, musiš se domluvit se zaměstnavatelem na kratších smenach nebo častějších přestavkach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí