Otrava kočky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80451
30.1.23 09:52
@Mosie píše:
No to jsou zase rady - kočce je vidět bělmo, tak je určitě otrávená :lol:
Fascinuje mě, že jakmile se domů vrátí zvracející/průjmující zvíře, tak je to otrava :lol:
Pokud by to byla prudká otrava, taxe domů vrátit prostě ani nestihne - karbamáty…
Otrava antikoagulančními rodenticidy se projeví v řádu hodin/dní, a to zvíře začne prostě krvácet, odevšad… Žádné další jedy se tu běžně nevyskytují, tak zapojte občas rozum…
Pokud zvíře zvrací, tak podáváním tekutin to zvracení jen podporujete, takže nechat cca 2 hodiny bez krmení/tekutin, pak začít pomalu zavodňovat. Pokud zvrací neustále, tak veterina a kapačka, jestli vám teda na ní záleží. V případě průjmu nekrmit 24 hodin, a potom dieta po troškách.

tak nám se kočka takhle otrávila - byla to venkovní toulavá kočka, kterou jsme zachránili, byla zvyklá chodit ven - jednou také přišla v podvečer domů a zvracela a měla průjem, pak to ustalo, také rodiče chtěli volat ráno veterináře, kočka ovšem o půlnoci chtěla šíleně jít ven a hrozně vyváděla, tak ji mamka pustila, ráno ležela na zahradě už mrtvá - já jsem byla dítě, takže jsem průběh dění nemohla nijak ovlivnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.23 10:03
@Mosie píše:
Fascinuje mě, že jakmile se domů vrátí zvracející/průjmující zvíře, tak je to otrava :lol:
Pokud by to byla prudká otrava, taxe domů vrátit prostě ani nestihne - karbamáty…
Otrava antikoagulančními rodenticidy se projeví v řádu hodin/dní, a to zvíře začne prostě krvácet, odevšad… Žádné další jedy se tu běžně nevyskytují, tak zapojte občas rozum…
Pokud zvíře zvrací, tak podáváním tekutin to zvracení jen podporujete, takže nechat cca 2 hodiny bez krmení/tekutin, pak začít pomalu zavodňovat. Pokud zvrací neustále, tak veterina a kapačka, jestli vám teda na ní záleží. V případě průjmu nekrmit 24 hodin, a potom dieta po troškách.

Jestli nejsi veterinář nebo nemáš osobní zkušenost, tak nemůžeš vědět. Jinak další jedy se tu nevyskytují, no možná ne, ale je spoustu nepřejících sousedu, kteří tady dokážou spoustu dalších jedu nastražit…
Jo, taky jsem si vždy myslela jak rychle se otrava projevuje a u sousedovic psa jsem zažila i rychlou otravou, ale..
Náš pes se otrávil v sobotu odpoledne, v neděli už jsme byli na veterině. (být to přes týden, jedeme k o dost lepšímu veterinářovi, než tady k tomu - bohužel měl jako jediný víkendové služby)
Otrava nikoho nenapadla. Vzala se krev, dostal antibiotika a nějaké další léky. Diagnóza rakovina v konečném stadiu. Léčba nemá cenu, takže jsme psa vzali domů.
V úterý nám zvracel krev, okamžitě kapaky. Diagnóza bude hůř, utratit.
Protože jsme žili v domnění, že se jedná o rakovinu a chování veterináře se nám nelíbilo, vzali jsme psa domů.
Doma jsme ho nějakým způsobem dostali z nejhoršího, začal pít, jíst apod.. Pak jsme navštívili veterináře, ke kterému jsme měli jet rovnou. Závěr - pes si prošel otravou.
Je to už 7 let a pes žije… což by s chytrou diagnózou rakovinou, asi neměl šanci.

Ale to nic nemění na tom, že zakladatelka už měla být dávno na veterině, k mrouskání koček se nevyjadřuji to je v tomto případě vedlejší…

• Citovat
  • Upravit
2697
30.1.23 12:08
@Mosie píše:

To jsou rady lidí, co něco podobného zažili. Když jsem byla malá, tak jsme měli venkovní kočku, asi tak pět dní nepřišla domů a pak jsme ji našli na dvorku, netečně polehávala a měla právě rozšířené bělmo. Naši ji vzali hned na veterinu, tam zjistili, že je to otrava, snažili se jí zachránit, ale už bylo pozdě, měla zvětšená játra i jiné orgány, trpěla, tak ji museli nechat utratit. Hrozně mě to tenkrát vzalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80451
30.1.23 12:13
@Mosie píše:

jaké další jedy se tu nevyskytují? kde se nevyskytují?
kočka je schopná se otrávit například fridexem, je sladký

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1173
30.1.23 16:13

Jen na okraj - jsem veterinář s osobní zkušeností, vím, s čím lidi do ordinací chodí.
Otravy jsou i v dnešní době raritní diagnózy. A šelmy reagují běžně tím způsobem, že když jim něco podráždí trávicí trakt, tak zvrací/průjmují, aby se toho zbavily. To, že to majitelé třeba zanedbají, je věc druhá. A nejsnažší je pak říct - otrávili nám kočku. Obzvláště v problematických čtvrtích a s problematickými sousedy. Ale prostě to tak nebývá. Ano, může se stát, že kočka uloví otrávenou myš a otráví se taky, ale pak prostě krvácí a to už se nepřehlédne. Kdybych měla spočítat, kolikrát lidi přišli do ordinace s otravou a kolikrát to byla pravda, řeknu jednotky procent…
Jo a vyhřezlé třetí víčko u kočky může znamenat spoustu věcí a někdy se ani nepřijde na to, čím to vlastně bylo. Nejčastěji to mívají zanedbaná, začervená a zablešená zvířata, souvisí to se špatným zdravotním stavem celkově.

Ad Fridex - taky rarita. Málokdo má u baráku kaluže Fridexu. Ale ano, je sladký a zvíře se napije celkem ochotně, i když kočky na sladké nejdou tak moc jak psi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
30.1.23 17:19
@sisi70 píše:
@stinga kocka mela jit zitra na kastraci a nevidim problem ji poustet momentalne ven, kdyz je leden, pokud vim tak kocky mrouskaji na jare a na podzim a ani jedno z toho ted neni :roll:

To je hodně rozšířeny mýtus. Zabřeznout může i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80451
30.1.23 21:45

@Mosie tak určitě máš zkušenosti, když jsi veterinář,
my jsme laici - dá se prosím tedy jen odhadem - na co mohla zemřít ta naše kočka - cca od 18 hodin, kdy přišla zvenčí, zvracela a měla průjem, za dvě hodiny to přestalo a šla spát, o půlnoci chtěla úpěnlivě ven, tak ji rodiče pustili - ráno ležela na zahradě mrtvá s otevřenou tlamkou s trochou krve, byl sníh a podle stop ve sněhu to vypadalo, jako by si klidně lehla a umřela - je to už cca 12 let, ale byla to hrozně hodná a milá kočička, vděčná za záchranu, děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1173
2.2.23 13:46
@stinga píše:
my jsme laici - dá se prosím tedy jen odhadem - na co mohla zemřít ta naše kočka - cca od 18 hodin, kdy přišla zvenčí, zvracela a měla průjem, za dvě hodiny to přestalo a šla spát, o půlnoci chtěla úpěnlivě ven, tak ji rodiče pustili - ráno ležela na zahradě mrtvá s otevřenou tlamkou s trochou krve, byl sníh a podle stop ve sněhu to vypadalo, jako by si klidně lehla a umřela - je to už cca 12 let, ale byla to hrozně hodná a milá kočička, vděčná za záchranu, děkuji

Odhadem akutní gastroenteritida. Buď virová, nebo bakteriální. Velmi rychlý nástup příznaků během pár hodin - zvracení, průjem, vysílení. Krvácení do zažívacího traktu - možná sepse (otrava krve). Z toho plyne laicky řečeno snížení krevního objemu - zahuštění krve a snížení krevního tlaku. Srdce to kompenzuje zvýšenou činností, nakonec dojde k fibrilaci komor a smrti. Zvířata v těžkých zdravotních stavech mají tendenci se ukrývat, možná proto chtěla jít ven. Ale je to jen můj odhad. Pomoci jí mohla možná kapačka a ATB do žíly - zředění krve, zvýšení krevního tlaku, snížení zatížení srdce. Ale nevím. Dále jsou tu kočičí infekce (FIP, FIV, FeLV - to si najdi na netu, je to dost obsáhlé čtení). Mohla je mít latentně, chodila ven a byla v kontaktu s ostatními kočkami. Další možné zatížení je březost, pokud nebyla kastrovaná. Je to dost složitá problematika a je opravdu otázka, jestli by jí třeba hospitalizace zachránila život. Možná ani to ne. Moc se o tom mezi lidmi nemluví, ale nekastrované kočky mají na ulici délku přežití cca 2 roky. Ano, jen dva roky. Buď umřou na nějakou infekci, nebo je srazí auto, event. se přičiní někdo, kdo kočky nenávidí. Je to smutné. Přesto přese všechno si myslím, že naše běžné kočky výběh ven potřebují. Pokud jsou vykastrované, naočkované, odblešené, odčervené, délka přežití se zvyšuje. Takže asi tak. Omlouvám se, pokud jsem to napsala příliš stroze, ale toto je nejčastější scénář. Jinak si myslím, že u našich zvířátek kvalita života by měla převažovat nad jeho délkou. Také jsem to řešila :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80451
2.2.23 17:21

@Mosie děkuji moc za obsáhlý komentář, kdyby se nám tohle stalo dnes, tak bych si zavolala na nonstop linku veteriny a zajela tam s kočkou autem,
tehdy jsem byla na střední, takže bez řidičáku, rodiče též řidičák nemají, chtěli jet s kočkou na veterinu ráno a to už byla mrtvá, vykastrovaná byla,
my jsme si právě celou tu dobu mysleli, že se otrávila - buď myší nebo tím fridexem, vedle bydleli takoví dost bordeláři sousedi,
měli jsme ji 4 roky, u souseda v kůlně porodila 4 koťata a pak se všichni nastěhovali k nám :D koťata jsme rozdali, a kočku vykastrovali - byla to nejhodnější kočka, co jsme měli,
teď máme už 8. rokem 2 kocoury z útulku, ti ven také chodí - do zahrady, a dva roky máme kocoura zachráněného od výpadovky - ten také chodí ven i chytá myši - všichni jsou kastrovaní,
tak děkuji a přeji zdar při tvé práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
3.2.23 12:25
@stinga píše:
my jsme laici - dá se prosím tedy jen odhadem - na co mohla zemřít ta naše kočka - cca od 18 hodin, kdy přišla zvenčí, zvracela a měla průjem, za dvě hodiny to přestalo a šla spát, o půlnoci chtěla úpěnlivě ven, tak ji rodiče pustili - ráno ležela na zahradě mrtvá s otevřenou tlamkou s trochou krve, byl sníh a podle stop ve sněhu to vypadalo, jako by si klidně lehla a umřela - je to už cca 12 let, ale byla to hrozně hodná a milá kočička, vděčná za záchranu, děkuji

Jezis to je strasne. :( :hug:

• Citovat
  • Upravit
Silverine247
3.2.23 12:29
@Anonymní píše:
Jestli nejsi veterinář nebo nemáš osobní zkušenost, tak nemůžeš vědět. Jinak další jedy se tu nevyskytují, no možná ne, ale je spoustu nepřejících sousedu, kteří tady dokážou spoustu dalších jedu nastražit…
Jo, taky jsem si vždy myslela jak rychle se otrava projevuje a u sousedovic psa jsem zažila i rychlou otravou, ale..
Náš pes se otrávil v sobotu odpoledne, v neděli už jsme byli na veterině. (být to přes týden, jedeme k o dost lepšímu veterinářovi, než tady k tomu - bohužel měl jako jediný víkendové služby)
Otrava nikoho nenapadla. Vzala se krev, dostal antibiotika a nějaké další léky. Diagnóza rakovina v konečném stadiu. Léčba nemá cenu, takže jsme psa vzali domů.
V úterý nám zvracel krev, okamžitě kapaky. Diagnóza bude hůř, utratit.
Protože jsme žili v domnění, že se jedná o rakovinu a chování veterináře se nám nelíbilo, vzali jsme psa domů.
Doma jsme ho nějakým způsobem dostali z nejhoršího, začal pít, jíst apod.. Pak jsme navštívili veterináře, ke kterému jsme měli jet rovnou. Závěr - pes si prošel otravou.
Je to už 7 let a pes žije… což by s chytrou diagnózou rakovinou, asi neměl šanci.Ale to nic nemění na tom, že zakladatelka už měla být dávno na veterině, k mrouskání koček se nevyjadřuji to je v tomto případě vedlejší…

Aspon jeden pribeh s dobrym koncem v tehle smutne diskusi, hura! :srdce: Toho veta, co diagnostikoval rakovinu misto otravy, jste pak nejak resili?

• Citovat
  • Upravit
1173
11.2.23 18:36
@stinga píše:
@Mosie děkuji moc za obsáhlý komentář, kdyby se nám tohle stalo dnes, tak bych si zavolala na nonstop linku veteriny a zajela tam s kočkou autem,
tehdy jsem byla na střední, takže bez řidičáku, rodiče též řidičák nemají, chtěli jet s kočkou na veterinu ráno a to už byla mrtvá, vykastrovaná byla,
my jsme si právě celou tu dobu mysleli, že se otrávila - buď myší nebo tím fridexem, vedle bydleli takoví dost bordeláři sousedi,
měli jsme ji 4 roky, u souseda v kůlně porodila 4 koťata a pak se všichni nastěhovali k nám :D koťata jsme rozdali, a kočku vykastrovali - byla to nejhodnější kočka, co jsme měli,
teď máme už 8. rokem 2 kocoury z útulku, ti ven také chodí - do zahrady, a dva roky máme kocoura zachráněného od výpadovky - ten také chodí ven i chytá myši - všichni jsou kastrovaní,
tak děkuji a přeji zdar při tvé práci

Ono je stejně otázka, jestli byste ji zachránili - linie mezi životem a smrtí je někdy hodně úzká. A čím menší zvíře, tím užší… Netrap se tím, stejně už nezjistíš, co se skutečně stalo. A možná to, že umřela, ji uchránilo dalšího trápení někde na hospitalizaci… Holt všichni asi máme své mrtvé, které musíme nechat odejít. Držím palce kocourům :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80451
11.2.23 20:22
@Mosie píše:
Ono je stejně otázka, jestli byste ji zachránili - linie mezi životem a smrtí je někdy hodně úzká. A čím menší zvíře, tím užší… Netrap se tím, stejně už nezjistíš, co se skutečně stalo. A možná to, že umřela, ji uchránilo dalšího trápení někde na hospitalizaci… Holt všichni asi máme své mrtvé, které musíme nechat odejít. Držím palce kocourům :kytka:

ano, děkuji, čas už to dávno otupil, akorát taková ta nejistota, že člověk neví, co se přesně stalo, jestli tomu mohl zabránit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.2.23 13:14

Akutni selhani ledvin

Dobrý den, naše aktuální zkušenosti minulý týden kocourek 5 let. v úterý 1× zvracel jinak mu nic nebylo ve středu už jen málo jedl ale nezvracel byl unavený. ve čtvrtek zas zvracel ale uz 2× zvracel jen stavy tak sem sedla do auta jela na veterinu, tam kocourkový pichli 2 injekce a pokud se to nezlepší mám ráno v
Pátek přijet. V pátek samozřejmě se nic nezlepsilo. Tak jsme jeli k vet. udelali nám testy krve hodnoty krve byli nemeritelne. Bylo mi řečeno že máme akutni selhani ledvin ale s čeho to má nevíme. stim že buď utratit nebo že má šanci jen20%. A co teď kocourka máme od 2 dnu co se narodil přišel o matku takže jsme ho vychovali sami na Sunaru.je jak naše dítě neumím si představit že bych ho měla nechat odejít. Po mém kolapsu co jsem se u veterináře složila nám dala telefon na nemocnici ale ať si tam zavoláme sami. hned jsem volala jestli mi ho do nemocnice vemou. Naštěstí kocourka vzali od pátku tedy letíme v nemocnici na infuzich. krevni testy má mít kocourek 200 a má 2100 a moc má být v normálu 15 a mi ji máme 84.strasny hodnoty. V neděli hodnoty trochu hlesli ale minimálně. a co dál paní doktorka říkala že mu věří že to dá kocourek ale bohužel v pondělí už dál hodnoty neklesali. Což už je jediná možnost a poslední je dialyza tu kocourek podstoupil v úterý 22.2.hodnoty nám spadli o polovičku což byla dobrá zpráva. Ale objevil se další problém že kocourek byl apaticky a nečural. tak dostal lety na podporu čůrání je stále připojený na infuzich a je vycefkovany. Během dne a noci začal kocourek čůrat ale v kondici pořád není a prognóza není stále dobrá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8863
23.2.23 13:26
@Mosie píše:
Jen na okraj - jsem veterinář s osobní zkušeností, vím, s čím lidi do ordinací chodí.
Otravy jsou i v dnešní době raritní diagnózy. A šelmy reagují běžně tím způsobem, že když jim něco podráždí trávicí trakt, tak zvrací/průjmují, aby se toho zbavily. To, že to majitelé třeba zanedbají, je věc druhá. A nejsnažší je pak říct - otrávili nám kočku. Obzvláště v problematických čtvrtích a s problematickými sousedy. Ale prostě to tak nebývá. Ano, může se stát, že kočka uloví otrávenou myš a otráví se taky, ale pak prostě krvácí a to už se nepřehlédne. Kdybych měla spočítat, kolikrát lidi přišli do ordinace s otravou a kolikrát to byla pravda, řeknu jednotky procent…
Jo a vyhřezlé třetí víčko u kočky může znamenat spoustu věcí a někdy se ani nepřijde na to, čím to vlastně bylo. Nejčastěji to mívají zanedbaná, začervená a zablešená zvířata, souvisí to se špatným zdravotním stavem celkově.Ad Fridex - taky rarita. Málokdo má u baráku kaluže Fridexu. Ale ano, je sladký a zvíře se napije celkem ochotně, i když kočky na sladké nejdou tak moc jak psi.

Nám otrávil kotě veterinář… to bude doufám taky rarita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný