Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj vsem ![]()
Zatim jsem tu jen cetla a vzdycky mi to stacilo, ale zadne podobne tema jsem tady ani jinde nevidela, tak se chci zeptat, jestli nekdo z vas pouziva ovci kozesinu do postylky pro miminko?
Docetla jsem, ze se to miminkam moc libi, ze v tom hezky usinaj a prislo mi to takovy „peliskovy“ a vubec sympaticky a pak jsem si zase jinde precetla, ze (prestoze se nevi, co ho zpusobuje) mekka podlozka (vcetne ovci kuze) v postylce muze byt jeden z faktoru pro nahly umrti novorozence…
Co myslite?
Mate nekdo zkusenosti?
Diky
To je těžké, třeba paní Kiedroňová zase doporučuje děti pokládat na polovysypanou peřinku, aby leželi na měkčím povrchu, příliš pevný povrch může podporovat dráždivost.
Navíc mi ovčí kůže nepřijde zas až tak měkká, pokud je položená na běžné matraci ![]()
Nemám, dítě spí normálka na matraci, ale neviděla bych v tom nějaký extra problém, jen nevím, zda to bude vhodné i v létě, aby dítěti nebylo horko, o termoregulačních schopnostech vlny bylo napsáno spousta, ale moje zkušenost je, že sebetenčí vlněné triko zkrátka hřeje, tak aby nehřála i podložka
do postýlky bych ji nedávala,tam kožešina prostě nepatří, ale do kočárku nebo na zem/gauč místo deky, ono se to dětem moc líbí, pěkně hřeje ![]()
Ahoj,no já ti teda nevím,ale my máme asi 5 kožek a dávám je prďolkovi na zem,ale na to dávám deku.je mu 8měsíců a strašně ho baví vyhrávat chlupy a rvát si je do pusy,jako vše.takže si myslím,že to neni dobrej nápad
tak do postýlky bych ji asi nedávala… především z praktického hlediska: dítě slintá, občas proteče plínka, všechno ožužlává, navíc když mu dám flašku s UM nebo se šťávou, tak to kolikrát teče kolem…
ovce máme na zemi, tam na ně jsem ho občas pokládala (když ještě nelezl) a má beránčí fusak do kočárku - ten je super.
Ja kozisek mela do kocarku a doma jsem ho davala vsude mozne, je to moc prijemny…do postylky na noc jsem se ale dat bala, prave diky zminenemu SIDS, strach byl silnejsi.
dceri jako novorozenatku jsem na denni spani udelala takovej pelisek z kojiciho polstare, par dek a dala tam ten kozisek, to se ji moc libilo.
jinak v lete do kocarku je jako podlozka vyborna, mam ozkouseno ze se dite opravdu nepoti, podle me je to tim, ze ty chlupy udelaji vlastne takovou vzduchovou kapsu a izoluje to.
Ja jsem pravou ovci kozesinu do postylky davala, nase mala je narozena v prosinci a v baraku dost kosa.
Pouzivali jsme ji od narozeni asi do 2,5 - 3 mesicu, to jsem mela takovou mensi postylku vedle sve postele. Kozesinu jsem zastrcila pod strany matrace. Pred spanim vyhrala mistecko teplou flaskou a pro nasi malou to bylo uzasny usinani ![]()
Ale tedy jak mala rostla a vic a vic se hybala, putovala do sveho pokojicku do vetsi detske postylky. Tam uz jsem kozesinu nedavala, nejen ze uz nebyla zima, ale take bych se bala mit kozesinu jen tak polozenou na matraci. To si myslim, ze kozesinu vyuzijeme pristi rok az bude zase vetsi. Tedy za mne urcite se vyplati a opravdu je to pro mimi moc prijemne.
Teda to je rychlost, to jsem vubec nedoufala, diky ![]()
Ja si prave rikam, ze kvuli termoregulaci a vubec vsem tem zdravotnim hlediskum by se mi to moc libilo. Ja jsem na nich spavala na vandrech (jako dospela samozrejme) a je to presne, jak se rika - ani mekky ani tvrdy a presne se prizpusobi teplote, tak me to pro to mimi fakt zaujalo.
Na zem na hrani (treba i pres to deka) chci vyzkouset urcite a hodne lidi (a ted i vy) rika, ze do kocarku nebo do sedacky je to super, ale o tech postylkach se nejak nic moc nepise.
Black Orchids to by byla moje navazna otazka
Jak se to da udelat, aby na tu kozesinu neproteklo vsechno mozny ![]()
@Aino píše:Black Orchids to by byla moje navazna otazkaJak se to da udelat, aby na tu kozesinu neproteklo vsechno mozny
no právě že těžko.. musela bys to vypodložit nějakým nepropustným prostěradlem (jaký se dává na matrace), na to ještě prostěradlo - aby to bylo trošku měkčí… takže ta kožešina dle mého trošku ztrácí význam ![]()
@Black_Orchids píše:
no právě že těžko.. musela bys to vypodložit nějakým nepropustným prostěradlem (jaký se dává na matrace), na to ještě prostěradlo - aby to bylo trošku měkčí… takže ta kožešina dle mého trošku ztrácí význam
Já bych přes kožku hodila prostěradlo, ještě žádný z dětí se mi nikdy neprosrali na matraci, přes kterou je též jen prostěradlo. Navíc kůže jsou většinou pratelné, místní flíček jde vzít houbičkou a žlučákem.
Stejně tak bych dítěti dala pod hlavu plínu, když by třeba ublinkávalo. Vlna má samočistící schopnosti, takže když krz prostěradlo prosákne pár kapek UM, tak se podle mě zas až tak nic neděje.
Jj, tak nějak jsem si to myslela. Hodit přes ní prostěradlo, podložit hlavičku plinkou a tak…Ze by mimi leželo přímo na těch chlupech, to asi ne ![]()
Kuzi jsem mela, ale v postylce nepouzivala kvuli SIDS. Myslim, ze pointa je, ze se dite muze udusit, kdyby se nejak blbe ve spanku natocilo.
Stejne jsem taky ale mela velky plany ohledne postylky a synator me vyvedl rychle z omylu. Spal zasadne jen se mnou, pricucnutej u prsa nebo aspon nalepenej na me. Takze planuj planuj a snad ti to vyjde ![]()
Jo a jak spal na boku u toho prsa, tak mu plinka protekla dost casto. A matrace to schytala vickrat, nez jsem nas zacala ruzne podkladat. Kdyby spal na zadech, tak je to asi lepsi. A pochybuju, ze fleky by se z te kuze daly dobre odstranit.