Ovoce, nebo kaše?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ovoce nebo kaše
Ráda bych se zeptala, co jste zavedly dříve, kaši nebo ovoce? Přikrmuju 6.měsíčního syna teprve týden. Dávám zatím pouze zeleninu, ovšem s malým úspěchem. Tak si říkám, jestli nezkusit přidat něco dalšího. Jinak plně kojím. Jak jste to dělaly vy? Má doktorka mi doporučila klidně hned zavést kaši i ovoce, někde se zase píše dát ovoce až měsíc po zelenině, jiný zase říká nezavádět ovoce v zimě atd. Názory jsou různé, tak co si vybrat? Děkuju!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, tak my začali zeleninkou a protože malej dobře baštil, tak po třech týdnech jsme přidali ovoce. A pak se mi začal budit v noci a dožadovat se kojení. Tak po dalším týdnu jsme přidali ještě kašičku na noc. A malej je spokojenej. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já zavedla kaši na noc, protože se mi malá hodně budila.Po kaši spala krásně jen s jedním nočním kojením.
V poledne měla zeleninku, docela dlouho - 3dny mrkev,3dny brambor, 3dny brokolice…
Ovoce jsem začala dávat až tak 3týdny-měsíc po té zelenině myslím ![]()
- Citovat
- Upravit
Současné doporučení je takové, že napřed zeleninu v poledne, jako druhá fáze přikrmování ovoce dopoledne a poslední fáze kaše na noc. Mezi jednotlivými fázemi má být odstup minimálně 14 dní, ale může to být měsíc, i déle..
Ale není to pravidlo, záleží na každém, jak si to udělá. To, že děti po kaši spí lépe a déle, je mýtus, u většiny dětí to neplatí. Naopak, ty citlivější a reagující na změny se mohou začít v noci budit víc se začátkem přikrmování(i když je příkrm v poledne) a kaše na noc může tlačit v bříšku.
Doporučení se mění, každá maminka musí zvážit sama. Ani jedno není „špatně“.
Prostřední dcera kaše nejedla vůbec, nechutnaly jí. Kolem 9 měsíců, začátek přikrmování taky po půl roce. A taky vyrostla. Večerní příkrm jsem jí zavedla až jako poslední a měla to podobně jako na oběd nebo namazané pečivo(brzy kousala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Náš Matěj od pátého do šestého měsíce nic nepřibral, ještě trochu ubral, takže doktorka nařídila „vykrmovat“. Do té doby byl plně kojený bez stížností, ale je fakt, že nepřibíral. Týden před ukončeným 6m jsem nasadila zeleninu, za týden kaši večer a za další týden ovoce. To znamená během tří týdnů všechno. Nevypadá to, že by mu to uškodilo, naopak se pěkně zaobalil ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kluk začal ovocem, za týden jsme přidala zeleninu a pak za další dva týdny maso. Kaši snesl až kolem 8. měsíce, do tý doby ho z ní boleo břicho.
- Citovat
- Upravit
Me malej vubec zeleninu nechce.To musí mit hodne dobrou náladu aby si dal mrkvicku
Davam mu buď výživu kalasickou z obchodu a střídám jablko s merunkama a nebo mu uvarim jabličko a namixuju s bananem. Kaši taky občas baští
Není to moc jedlík, když nemá den, tak pije jen mlíko.
Ale doktorka rikala, ze v pohode, aspon ze si dá neco aby si zvykal na lzicku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás to proběhlo tak, že prve zelenina, asi za měsíc ovoce, kaši jsem pak vyzkoušela, ale nikdy jí nejedla - žádnou… celou noc spala asi dřív než jsem začala přikrmovat čímkoliv:))
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tím spíš bych nedávala nic jiného, aby si zvykl na tu zeleninu nejdřív…
Majdě to trvalo 3 týdny, než snědla nějakou rozumnou menší porci.
Proto se tomu říká „příkrm“ a ne „nákrm“, po týdnu bych fakt nedělala žádné závěry a v klidu pomalu zkoušela dál.
Další druh (ať už ovoce nebo kaši) bych dala až by začal akceptovat tu zeleninu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi je to fakt individuální. My jsme začaly ovocem. A jak se říká, že se má začít zeleninou, at si dítě nezvykne na sladkou chutˇ, a pak by ji mohlo odmítat…noo u nás to rozhodně neplatilo. Zeleninu jsem dala po dvou týdnech. A ted má ráda více zeleninu, brokolice je největší mňamka ![]()
- Citovat
- Upravit
Ale pokud už si začala zeleninou, tak bych to dotáhla do konce, až ti sní třeba těch 100g minimálně. Ono ani nemusí jít o to, že mu nechutná zelenina, ale prostě si zvyká pomalu na něco nového. Vybírat si bude až později, co mu bude skutečně chutnat ![]()
- Citovat
- Upravit
Naše první dítě bylo vyhladovělé, protože mě začalo ubývat mléko v době, kdy on ho potřeboval více, takže dostával rovnou zeleninu k obědu a kaše k večeři. Ovoce jsme zkoušeli postupně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli prospívá po kojení a nebudí se v noci, tak bych kaši nedávala. My byly včera na půlroční prohlídce a mudr. říkala, že po kaši je bolí břicho, že jí dávat zatim nemam. Jen mě zarazilo, že my napřed máme začít mrkví, po 3 dnech mrkev s bramborem a po dalších 3 dnech mam dát mrkev+brambor+kousek masa a pak teprve máme začít zkoušet jiné druhy zeleniny a zhruba za měsíc máme přidat ovoce a za měsíc a půl přidat jogurty. Mě zarazilo, že máme tak rychle začít s masem. Dělala to tak některá z vás?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dotáhla bych tu zeleninu…holky začala jsem taky teď jedem druhý týden zeleninu sní těch 100g pak si dá ještě mlíko ale kdybyste viděli jak se důležitě tváří
žvejká a dělá u toho hm hm a kejvá hlavičkou
mám co dělat abych ho krmila a nepadala ze židle ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit