Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
tak nevím - snad jsem udělala dobře - včera ráno jsem krmila Lukáška u nás v posteli a samozřejmě jsem usnula…probudilo mě žuchnutí a strašně jsem se lekla, protože mi hned bylo jasné, že Lukášek spadnul z postele…poprvé…
Samozřejmě, že jsem vyletěla jako blázen, hned k němu a nejvíc mě vystrašilo, že vůbec nepláče a má zavřená očíčka…on prostě na té zemi spinkal dál…jenže mě napadly hned nejhorší myšlenky, že je v bezvědomí, nebo tak, tak jsem ho vzala, probudila - což se mu zjevně nelíbilo:o) ohmatala hlavičku, prohlídla ho ze všech stran..:o(
Protože bylo osm, tak jsem hned zavolala dr., co s tím…spadl v jedenácti měsících z 40 cm vysoké postele na koberec…doporučila mi jet hned raději na neurologii. Oblékla jsem Lukyho, vyrazila k doktorce pro potvrzení (vidět ho nechtěla) a vyjeli jsme…jenže neuroložka měla zavřeno a na dveřích napsáno, že se musí předem objednat..:o(
Tak jsem volala zase zpatky dr, ta mi řekla, že máme jet do Motola, když už jsme na cestě…napadlo mě ještě zkusit zavolat tu neuroložku na telefon, na kterém se objednávalo, jestli to nemá třeba domů - naštěstí měla, tak jsem jí všechno vylíčila (Lukášek se choval úplně normálně, blbnul, smál se) a nakonec jsem se k ní objednala na pondělí - byla moc příjemná…že by to mělo být v pořádku, ale máme ho pozorovat a v případě, že by zvracel, nebo mu bylo jinak špatně, okamžitě jet do nemocnice.
Tak jsme nakonec tedy jeli domů, Lukáška pořád pozoruji (v Betynce jsem se dočetla, že kromě zvracení máme pozorovat ještě zorničky, jestli není jedna menší, případný výtok z ouška nebo nosu a jestli jde probudit každé tři hodiny…)…odpoledne mi hodinku a půl spinkal, tu jsem proseděla u něj, po zbytek dne byl fakt úplně v pohodě, cpal se jako Otesánek, jako vždycky, tak jsem noční buzení po 3h vynechala..stejně jsem se moc nevyspala, protože jsem kontrolovala, jestli dýchá, ale teď ráno už zase vypil mlíčko a ještě si šel schrupnout.. Říkám si, že snad je všechno ok a kolikrát, když si hraje, tak se do hlavičky stejně klepne…není snad dne, kdy by se netrknul, nebo nesletěl (a to máme v obýváku plov.podlahu a několikrát upadnul a to je asi ještě horší - nastěstí ani boule, jen si vždycky tak půl minutky pobrečí a jde si hrát dál…člověk to neuhlídá)..
Myslíte, že zbytečně hysterčím, nebo, že jsem měla s prckem jet do toho Motola?
Asi zbytečná otázka, když jsem nikam nejela…předem se omlouvám, ale potřebovala jsem to s někým probrat…zřejmě ty pády na podlahu jsou horší a nikam s ním nejedu, takže jsem asi dělala z komára velblouda…
Hezký víkend a příjemné prožití Vánoc,
Andrea
Ahojky,
nedivím se žes tak vyklepaná,já bych taky byla.Ale myslím že bude prcek OK-říká se že když spadne z výšky,menší než je on sám a nepozoruješ žádné změny v chování tak je to OK.
Uvidíš v to pondělí jak se budeš cítit ty-zda budeš mít pochybnosti tak pro klid své duše zajeď(nikdo by se meněl dívat na tebe jako na plašana-jsi zodpovědná mamka
)a když budeš OK tak nejeď ![]()
Myslím že to je fakt OK.
gabka
Ahojky Gabko,
diky za odpoved - je to moje prvni mimco, tak jsem vzdycky na vazkach - nezanedbavam neco? Nebo zbytecne to nedramatizuju?…je to dilema… ![]()
Ahojky.
Tak ja som asi maximalne nezodpovedna matka
Mne maly spadol z postele asi 4× prevazne na parkety z tiez asi 40cm. prvy krat asi v 4m. Kedze mam zdravotku a pohotovost 5 minut od domu, tak som to riskla. Celkom dost som sa tymi padmi zaodberala a preberala to. U nas v nemocnici na chirurgii sa vyjadrila primarka, ze ked dieta padne z vysky do pol metra a nema nejake prejavy (vracanie, zornicky, malatnost, poruchy stability) tak by malo byt v pohode. Dalej pisala v clanku, ze im este ziadne dieta nezomrelo na nasledky padu. Mali aj pady z autosedacky polozenej na kuchynskej linke kedy ta este padla na dieta. A dieta v pohode. Ked aj je nejake subduralne krvacanie obcas sa tazko zisti aj v nemocnici. Prasklina lebky sa aj tak moc nema ako liecit.
Takze ked som si zvazila pre a proti tak mi z toho vyslo pozorovat ano, pri akychkolvek zmenach ist hned do nemocnice. Mam znamu chirurgicku 24h denne jej mozem volat, takze som po pociatocnom soku bola v klude. Maleho do toho ockovali a na 4 den vracal ale uplne oblukom. Tak som to v poradni povedala detskej a ta mi povedala to iste. Kritickych je prvych myslim 48h. Kedze toto bolo na 4 den, tak ma ukludnila zeby to nemalo mat suvislost. Nastastie sa asi len prejedol mliecka ![]()
Postel mame ohradenu zo vsetkych stran a teraz pre istotu spim na madracoch na zemi. Asi vyzeram hrozne, ale 2× spadol so spanku, raz nam spadol vedla postele, potom sme to zabezpecili a padol cez celo postele, co sme vobec necakali.
no a 2× z tej postele normalne zoskocil, sedela som pri nom a nestihla zareagovat. padol na 4 a rehotal sa tomu. Od malicka je kaskader.
Momentalne je u nas aktualny skok zo schodov. Aj ked mame zabranu, ktoru vzdy idem aj 5× skontrolovat, neviem si vysvetlit ako sa nam stalo ze nam utiekol po kupani a bola otvorena. Spadol, muz ho este videl ako pada, no neprajem to nikomu, skoro sme sa zblaznili. Avsak bol vecer, maly uz mal ist spat, radil po tom hned ako vzdy, smial sa, neplakal, chodil normalne ziadna modrina ziadna boule na hlave. Myslim si, ze ho zachranilo aj to, ze od malicka ho nechavam dost aj padat, aj ked sa staval, ked sa ucil chodit (je pravda ze moc nepadal na hlavu) istila som ho, ale nechavala aj nech sa udrie. Velmi skoro sa naucil bezpecne padat.
Je mi zle este teraz, ked si na to spomeniem.
Ked som tieto pady rozoberala na diskusii kam chodim, tak zevraj v amerike sa tieto veci nejak moc neriesia, v nemocnici vas vysetria az ked dietatu nieco prekazatelne je. Neviem co je na tom pravdy, mam to len sprostredkovane.
Kazdopadne si myslim ze deti padali a padat budu a ti ludia co ma najviac odsudzovali, ako sa nam to mohlo stat, tak sa im to nakoniec stalo tiez. Fakt poznam z okolia velmi malo deti, ktore nikdy nespadli rodicom z postele, alebo z ineho miesta.
Deti proste padaju a padat budu, osobne si myslim, ze su na to usposobena lepsie ako my dospely a ked si vezmes statistiku kolko deti padlo a nic sa im nestalo a kolko deti po beznom pade zomrelo, tak si myslim ze moc nie je co riesit.
To ja uz sa skor bojim febrilnych krcov, alebo meningitidy ![]()
A poznam jediny pripad umrtia po pade a zrovna ti rodicia na vysetreni boli a nic im nezistili.
Asi je to osud, co sa ma stat stane sa. ![]()
Aby som fakt nevyzerala ako nezodpovedny rodic, tak dodavam ze ja tiez vela veci riesim, autosedacku mame Romera, na stravu davam velky pozor, maleho v lete kremujem, nedavam na slnko, kozmetiku pouzivam len hypoalergennu a pod. Proste vsetko riesim ale pady nejak moc nie. Ani neviem vysvetlit preco, proste to tak nejak citim ze je to v poriadku vzdy hned po pade.
Este co som citala, ked dieta place po pade, tak je to dobre, ked sa hned ukludni tiez, ked place stale a neda sa ukludnit, tak nieco v poriadku nie je ![]()
Kazdopadne poznam dost deti ktore spadli tak ako tebe a spali dalej.
Moj syn je extremne zive dieta a obcas aj ked pri nom sedime 2 tak sa niekde udrie. My by sme na pohotovosti museli sediet asi kazdy den ![]()
pametam si diskusiu co tu raz na emimine bezala, mamina stretla pani s holcickou ta modriny v tvari a riesilo sa tu, ci nie je tyrana. Vtedy sa tam vsetky maminy vyjadrili, ze ich deti nikdy modriny v tvari nemali. No tak keby ste obcas videli Lericka, tak rovno na nas poslete socialku
cely domodrinovany, vkuse sa niekde udrie a spadne. Obcas mam pocit, ze ked sa nadeloval pud sebazachovy, tak v rade chybal
![]()
Proste totalny rostak.
No som sa tu zase vykecala, obcas aj mimo temu, snad som ta troska ukludnila.
kazdopadne moj nazor nie je navadzanie niekoho, aby s dietatom nesiel na vysetrenie!! Pre klud v dusi je lepsie ist ako stresovat sa!!!
Prajem aby to nic nebolo a osobne si myslim ze ked to je tak, ako popisujes, tak ani nic nebude! Drzim palce!!!
Nech sa vsetkym detickam pady vyhybaju!
Myslím, že se nemusíš bát, že jsi nikam nejela. Jak tu někdo psal, děti padaly, padají a padat budou. Samozřejmě to tím nechci zlehčovat. to v žádném případě. Záleží vždycky, jak a odkud dítě spadne.
U nás jsou pády (i na hlavu) na každodenním pořádku a zatím jsem o tom ani nepřemýšlela. Ale bylo to tak z postele. Kdyby to byla větší výška, asi bych byla vyplašená.
Holt je třeba už na to dávat pozor:) Malá od doby, kdy mi spadla (jednou tam spala dál a podruhý jsem se vzbudila s tím, žeř u postele byla postýlka, ale malá spala se mnou a najednou seídm a vidím, že držim holku za nohy hlavou dolu), spí vždycky mezi námi. Častější jsou u nás pády ve dne za „běhu“ a to pak dopadá i tak, že padne a při pádu se kousne a teče krev.
Takže být ve střehu a neboj, říkej si, takových ještě bude:) Ale jak říkám, záleží vždy na konkrétní situaci…
Málo pádů přejí
Gabča a Bára
Kdyz mi mala spadla poprve, tak jsem byla stejne vydesena jako ty. Po prvnim padu uz vim, co si hlidat (ty uz jak vidim taky), takze to tak moc neprozivam. Nase dite je proste divoke a pada. Nic s tim nenadelam. Pozornosti zabranim max. 80% padu. Ted mi sama vleze vsude vcetne vysoke postele i gauce.
Terik
Ahoj, pridavam se ke Gothic
Syn spadl z postele (40cm) na parkety uz nekolikrat…proste to nejde uhlidat, behem chvilky vyleze na postel ujede mu to a uz je na zemi. Vzdycky ho prohlidnu a pak nejakou dobu kontroluju (jak uz tady bylo zmineno) a jeste nikdy z toho nic nebylo . Nastesti samozrejme. Myslim, ze deti proste tyhle nehody mivaji a tohle urcite nebude posledni pad v zivote a byt tebou tak to tak moc neresim. Kontrolujes ho spravne , delas urcite maximum
Co nejmene padu preje Jana
Ahoj,
mě když malej spadl po prvé z postele, tak jsem k doktorovi letěla. Bylo to dopoledne a chystali jsme se akorát ven. Když mi spal podruhé tak jsem ho utišila koukla na zorničky a vše bylo ok. Myslím, že jsi nic nezanedbala. Takových pádů ještě bude
. Řešila bych něco až když by se mi opravdu něco nezdálo - zorničky, zvracení atd..
Jana
Ahoj, přidávám se ke Gothic, janat a dalším maminkám „padavčat“. Protože mám extrémně nespavé miminko, taky se mi už dvakrát stalo, že jsem s ním únavou usnula na nesprávné straně postele (tedy mimi na nesprávné) a probudilo mne až žuchnutí. Poprvé to bylo asi v pěti měsících, podruhé minulý týden. Poprvé mi manžel (díky své rodině veterán péče o mnoho miminek) řekl, ať nevyšiluju, že miminka z postelí zkrátka padají a bez následků, podruhé už jsem to tak neřešila. Takže jestli se ti mimi i dva dny po pádu bude zdát normální, nejspíš mu vážně nic není. ![]()
Posledny prispevok ma inspiroval k tomu, ze som zabudla napisat, ze maly sa nam tiez budi od malicka ak po hodine, takze aby spal v postielke bolo u nas dost nerealne
ja som proste pri kojeni vzdy zaspala aj ked som pre neho sla do inej izby. Este tie prve 4m som si pametala kedy bol hore, ale potom uz som to robila ako v tranze ![]()
Napisem aj jednu humornu prihodu na odlahcenie
raz (to uz sme mali madrac vedla postele) sa v noci zobudim ze bezi TV. Pozriem vedla seba, maly sedi na madraci, v ruke dialkove a pretaca si video! No zrovna moc vhodne pre deti nebolo
. Bol strasen zlaty ako tam tak sedel, dodnes na to nezabudnem na ten pohlad. Asi v noci spadol a prebralo ho to ![]()
No a co mi robi teraz tak to uz jedine tie madrace na zemi ako teraz spavame. Lozi celu noc, chodi, skace z 1 strany dvojlozka na druhu, ja ho v polospanku chytam aby nedopadol na zem. Normalne ho najdem klacat na parketach, hlavu opretu o madrac a spi!!
Minule spal s nim muz a maly place muz pozera jeho nikde. Tak ho siel hladat a maly v inej izbe!! Asi je namesacny alebo co
obcas je to fakt na porazenie, clovek sa nevyspi, ale co uz, snad sa raz dockam, hlavne ze je zdravy
Dnes mame uz za sebou pad z kazetaka, vyliezol nan a spadol. Vyleza na odrazadlo, stoji na nom, lezie so suflikov, vyleza na schodik, na gauc, postele, skace z nich dole uz popredku, zadockom uz nie je moc adrenalinove. Obcas mam pocit ze ho mam za trest
so spanim bojujeme, s jedlom to iste, zivy je ako 100certov, ale aj tak som rada ze ho mam a nevymenila by som ho
tie iskricky v ocickach mi stoja za to!!
mam pocit, ze bud laxni nebo mirne hystericka tvoje doktorka. vystavit jen papir a neprohlidnout dite tak to bych u ni byla asi naposledy. akorat mi prijde, ze se vystavenim potvrzeni posichrovala a dala od toho ruce pryc. pokud je to zkusena pediatricka tak ti mela poradit asi to, co ti rekla neurolozka. a to poslani do motola pote co ses nedostala k neurolozce tak to jsem vubec nechapala. chapu, ze nechce bejt pak nijak vlacena kdyby nahodou neco, ale tenhle pristup je fakt divny. byt na tvem miste tak se mozna zacnu poohlizet po jinem pediatrovi.
jinak hodne zdravi, malo padu chlapeckovi. Ja mela zase zkusenost, ze nas mlady asi v roce a trictvrte taky slitnul z postele, ale bohuzel se zastavil hlavou o topeni. bylo to sice bez siti, jenze jsme nevedeli ja i dr. jestli nema nahodou otres mozku, protoze v tu dobu mel strevni chripku a blindil i tak. takze jsme ho na stridacku pozorovali a ukazalo se, ze to je nastesti jen boule, ale ta strevni chripka ho potrapila vic. Blindit prestal, ale dva tri dny na to mel prujmy s horeckama jako hrom.
Díky moc všem za uklidňující rady, jsem fakt moc ráda a o moc klidnější
Luky se jeví naštěstí stále v pořádku a řádí jako uragán…to je přesně ono, jak se tu už psalo - máme prostě extrémně živé miminko (a zaplať Pánbůh za něj) ![]()
Pořád někde leze a nejradši po výškách - udržet ho chvilku v klidu je nadlidský úkol… ![]()
Fakt je, že nedávno jsme se dost zasmáli - manžel si dělal na PC účto a nevycházelo mu to, tak koukáme oba, kde je chyba a najednou hláška na monitoru „Neznámý hardware“…lekla jsem se, že máme něco s PC, ale když jsme se podívali na zem a tak tam seděl „neznámý hardware“ Luky, v pusince žužlal šňůru od připojení k digit.foťáku, kterou máme stabilně píchnutou v PC..
…asi si ho budeme muset pro příště nainstalovat.. ![]()
Doufám, že jsem to tady už nevyprávěla… ![]()
Ještě jednou díky vám všem, jdu s mláďátkem na popolední procházku…
Gothic, to s tím dálkovým ovládáním, to je jako u nás
(MMCH ten „Anonym“ jsem byla taky já, nepřihlášená
) - máme teď období, kdy se spí od půlnoci do půl druhé a pak nastává čas her
- minulý týden se mimi rozhodlo, že si samo rozsvítí lampičku (zasunutím šňůry do zásuvky
- naštěstí jsem zásuvku preventivně zablokovala pojistkou a vzbudilo mne až nespokojené kňourání miminka, že mu to nejde zapnout
) a dálkové ovládání k televizi je u nás taky velice frekventované (zejména jako prostředek k rozsvěcení v noci) ![]()
Slůňátko, jsem moc ráda, že mimísek je v pořádku, já jsem měla co dělat, abych si to svoje nevzbudila (vida, dvě hodiny pryč a ještě nevstala!
) chechotem nad tvojí story o neznámém hardwaru
. Jo, výpočetní technika… Já jsem zase po porodu posílala někomu přes MSN fotografii s názvem Miminko, načež mému protějšku se na počítači objevilo varování: „Miminko je potenciálně nebezpečný!“ ![]()