Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahojky maminky,
potřebuji poradit. malá má týden. kojení nám jde moc dobře - mezi kojením vydrží 3-4 hodiny, takže super. ale problém mám já. bradavky popraskané nemám, ale dneska mě začalo bolet prso jako kdyby vevnitř. nepříjemné se toho prsa i dotknout. připadá mi, že mám to místo i takové lehce červené. bolí to i při kojení. nemáte s tím někdo zkušenost? nevím, jestli přiložit teplý nebo studený obklad a nebo co vlastně dělat.
prosím poradíte mi některá.
moc děkuji
Ahoj, s tímto bojuju už skoro měsíc, Začalo to, když měla Hanča asi 5 týdnů. Dělá mi to ale jen u jednoho prsa.iběhala jsem každého Dr., kterého jsem mohla.Měla jsem ATB na zánět, ale nepomohly, mazala jsem canestenem, jestli tam nejsou kvasinky - nepomohlo. Jdu ještě na mamologii, zda tam není cysta. Konzultuju to všechno i s laktační poradkyní. Po bližším ohledání jsem zjistila, že mám nějak poškozenou bradavku - velká prasklina, ale nehojí se. Pomohly mi až obklady ze šalvěje na tu bradavku, ale pořád to ještě občas bolí.
díky moc za odpověď. to by mohlo být možné. měla jsem tam na tom prsu prasklou bradavku a je zhruba jako by zatím místem. tak zkusím ty obklady. díky moc. budu ráda, když objevíš nějakou novou metodu na ošetření, a dáš mi vědět. já případně taky dám vědět. ![]()
Může to být zánět v prsu. Doporučuji, studené obklady, tvaroh, a hlavně aby prso bylo prázdné, takže odstříkávat a odstříkávat. Pokud to nepřejde, zajít k doktorovi.
pálivá bolest v prsu vypadá na kvasinku. Bojovala jsem s tim taky. Je to tak trochu začarovaný kruh a běh na dlouhou trat.Kvasinka narušuje vrstvu kůže a tím je náchylnější k poškození přes které se tam ta kvasinka pořád znova dostává.
To že ti nezabral Canesten neznamená ze to není kvasinka - tím že je tato mast volně dostupná tak na mi má kvasinka resistenci - tak mi to vysvětlila kožní doktorka. Jinak omývání šalvějí opravdu může na kvasinku pomoct. šalvěj má taky fungicidní účinek.
Doporučuji tedy kontaktovat laktační poradkyni a zkontrolovat techniku abys měla jistotu že nedochází k poškození bradavky a pak taky zajít na kožní a nechat si napsat Pevaryl (ten mi fakt zabral). Já měla štěstí na kožařku ta mi ješte kromě Pevarylu napsala tekuté mýdlo Cysteal(pouze na recept v lékarně) které má taky fungicidní účinek. Velká bolest zmizela za pár dní a za nějakou dobu zmizela bolest uplně.
Bohužel gynekologové asi nemají zkušenost s bolestmi u kojení - moje dr mi zkontrolovala prsa a řekla že to prostě musím vydržet…fakt super rada…