Panické úzkosti v těhotenství

Anonymní
2.9.21 14:24

Panické úzkosti v těhotenství

Zdravím, byla jsem cca 2 roky léčená s panickou úzkostí, protože mě můj ex v minulém vztahu psychicky týral, občas mě napadl i fyzicky. Utekla jsem od něj a okamžitě se vše začalo zlepšovat, a já pomalu začínala vysazovat Zoloft 100mg… Našla jsem si nového přítele a ihned po tom, co jsem vysadila zoloft tak jsem otěhotněla, díky minulým zkušenostem jsem se bála takového obrovského závazku… Počítala jsem dny, kdy ještě můžu jít na potrat a neustále se to ve mě hádalo jestli to udělat nebo ne, ale i přes to jsem ihned po tom, co jsem zijstila že jsem těhotná vysadila trittico 50mg co jsem měla na noc. No nakonec už jsem v 16+4… Ataky pomalu ustoupily a já byla šťastná, že jsem na tom bez léků tak suprově. S přítelem jsme se začali hádat, v poslední době se hádáme hodně. Úzkosti se mi vrátily a dokonce mě panické úzkosti zase po roce budí, vrací se mi asi v plné síle v jaké jsem s ní žila tak před rokem a půl, že mi nabourávala i spánek a trpěla jsem nespavostí. Nevím co mám dělat, nechci jist léky kvůli prcku ale zároveň mě strašně trápí to, že mu tím nejspíše ubližuji.. Že to vnímá, cítí to a strašně se bojím že z toho bude mít nějaké následky… Že se bude nějak špatně vyvíjet, nebo zkrátka prostě bude nadopované kortizolem a to bude mít na něj vliv… Chtěla bych prosím nrjske rady nebo zkušenosti maminek, které si něčím podobným prošli v těhotenství a jak to celé dopadlo.. A hlavně jestli miminko bylo v pořádku… Předem moc děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35876
2.9.21 14:27

Řeš to se svým psychiatrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
2.9.21 15:10

Pokud to máš silné tak řekni psychiatrovi ten ti napiše léky kreré smí těhotné, než se takto stresovat a trápit. Mě začali panické ataky po sledu špatných událostí v životě…první miminko mi umřelo v bříšku ve24tt, oak se narodil syn(druhé těhu) předčasně ve 33tt za šílených okolností(abrupce placenty) a hřebiček do rakve, byla náhlá smrt mojí mamky.Tak se to rozjelo naplno, začala jsem brát slabá antidepresiva, chodit k psychologovi a řesit strachy které mám. Dopracovala jsem to tak že jsem antidepresiva vysadila, otěhotněla a nyní jsem 33tt ale také mě to občas přepadne ale umím to už rozdýchat a zpracovat, chce to tréning. Ale ty už jsi teď v rozjetém vlaku a bohuzel to ted psychologem asi nevyřesiš. Ale po porodu bych to určite zkusila! do porodu ti pomouhou asi jen leky teď.
Držim ti palce, kdo panickou atatku nezažil nevi o co jde a představuje si to mnohem jednodušeji než to doopravdy je. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
2.9.21 15:15

Ahoj :mavam: nedávno jsem zazpívala totéž. I jsem psala sem o radu. Fakt si zajdi k psychiatrovi a on ti předepíše antidepresiva + něco na uklidnění (něco jako neurol) ale co se může v těhotenství. Prášky mi zabraly ihned a opravdu je mi o 100 % lépe! A věřím, že i malé (jsem 29tt).. Taky jsem se budila že spaní s atakama, celé dny jsem nespala.. Bála se být doma protože tam to bylo nejhorší, hlavne když se setmělo.. Kolikrát mě to vzbudilo ve 3 ráno a já čekala do půl 6 než se rozedni a to mě trošku uklidnilo, tak jsem na 2 hodky usla a zas od znova.. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
2.9.21 15:16
@Krista 1 píše:
Ahoj :mavam: nedávno jsem zazpívala totéž. I jsem psala sem o radu. Fakt si zajdi k psychiatrovi a on ti předepíše antidepresiva + něco na uklidnění (něco jako neurol) ale co se může v těhotenství. Prášky mi zabraly ihned a opravdu je mi o 100 % lépe! A věřím, že i malé (jsem 29tt).. Taky jsem se budila že spaní s atakama, celé dny jsem nespala.. Bála se být doma protože tam to bylo nejhorší, hlavne když se setmělo.. Kolikrát mě to vzbudilo ve 3 ráno a já čekala do půl 6 než se rozedni a to mě trošku uklidnilo, tak jsem na 2 hodky usla a zas od znova.. :hug:
*zažívala
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.21 16:12
@niki V píše:
Pokud to máš silné tak řekni psychiatrovi ten ti napiše léky kreré smí těhotné, než se takto stresovat a trápit. Mě začali panické ataky po sledu špatných událostí v životě…první miminko mi umřelo v bříšku ve24tt, oak se narodil syn(druhé těhu) předčasně ve 33tt za šílených okolností(abrupce placenty) a hřebiček do rakve, byla náhlá smrt mojí mamky.Tak se to rozjelo naplno, začala jsem brát slabá antidepresiva, chodit k psychologovi a řesit strachy které mám. Dopracovala jsem to tak že jsem antidepresiva vysadila, otěhotněla a nyní jsem 33tt ale také mě to občas přepadne ale umím to už rozdýchat a zpracovat, chce to tréning. Ale ty už jsi teď v rozjetém vlaku a bohuzel to ted psychologem asi nevyřesiš. Ale po porodu bych to určite zkusila! do porodu ti pomouhou asi jen leky teď.
Držim ti palce, kdo panickou atatku nezažil nevi o co jde a představuje si to mnohem jednodušeji než to doopravdy je. :kytka:

No pořád váhám s léky, vím že já už teď zvládnu a vydržím kde co… Ale bojím se právě o to malé, jaký to na něj může mít vliv… To samé i s léky, já mám k lékům odpor, vždy jen v nutných případech a antidepresiva jsem předtím začala jíst z úplného zoufalství, nebyla jsem schopná normálně fungovat a chodit do práce. Tak to se vám vůbec nedivím… Prošla jste si opravdu peklem, je divu že jste se z toho nezhroutila úplně, musíte být silná. Přeji vám, ať vám těhotenství dobře dopadne bez nějakých komplikací. To ano, kdo nezažil, nedokáže si zdaleka představit, jaké peklo tohle soužití a atakou je.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.9.21 16:20
@Krista 1 píše:
Ahoj :mavam: nedávno jsem zazpívala totéž. I jsem psala sem o radu. Fakt si zajdi k psychiatrovi a on ti předepíše antidepresiva + něco na uklidnění (něco jako neurol) ale co se může v těhotenství. Prášky mi zabraly ihned a opravdu je mi o 100 % lépe! A věřím, že i malé (jsem 29tt).. Taky jsem se budila že spaní s atakama, celé dny jsem nespala.. Bála se být doma protože tam to bylo nejhorší, hlavne když se setmělo.. Kolikrát mě to vzbudilo ve 3 ráno a já čekala do půl 6 než se rozedni a to mě trošku uklidnilo, tak jsem na 2 hodky usla a zas od znova.. :hug:

Asi si zajdu pokud se to nebude aspoň trochu lepšit, to vám tak rychle zabralo? Já právě mám opačnou zkušenost… Hlavně u zoloftu, mraky vedlejších účinků, byla jsem úplně mimo a zlepšení pomalu nulové i po zvýšení dávky, proto se mi dk tijk znovu nechce. Tak to mě mrzí, já teda naštěstí zase usnu když mě to probudí, ale také se mi dnes povedlo usnout asi až za 2h. A mohla bych se prosím zeptat které léky máte?

• Citovat
  • Upravit
1776
2.9.21 16:28
@Anonymní píše:
No pořád váhám s léky, vím že já už teď zvládnu a vydržím kde co… Ale bojím se právě o to malé, jaký to na něj může mít vliv… To samé i s léky, já mám k lékům odpor, vždy jen v nutných případech a antidepresiva jsem předtím začala jíst z úplného zoufalství, nebyla jsem schopná normálně fungovat a chodit do práce. Tak to se vám vůbec nedivím… Prošla jste si opravdu peklem, je divu že jste se z toho nezhroutila úplně, musíte být silná. Přeji vám, ať vám těhotenství dobře dopadne bez nějakých komplikací. To ano, kdo nezažil, nedokáže si zdaleka představit, jaké peklo tohle soužití a atakou je.

Vidíš, takže to také zvládáš bez léků, no a když ne tak si je necháš napsat, víš kolik maminek léky bere i v těhotenství a mají zdravé děti. Je to spíš takové dilema, vydržet s atakami X nebo se netrápit a řici si o pomoc. Když to přeroste únosnou mez nebála bych se. Navíc moje psychiatra řikala že je důležité léky nebrat na začátku těhu hlavně první a druhý trimestr, pak jak už je mimi vyvinuté tak prý už to tolik nevadí. Hlavně se nehádej s přítelem to pak jeste ataky mužou být horší, spis ho popros o pomoc při tom kdyz je ti blbě. Navíc tě čeká nová role, budeš máma :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.21 16:57
@niki V píše:
Vidíš, takže to také zvládáš bez léků, no a když ne tak si je necháš napsat, víš kolik maminek léky bere i v těhotenství a mají zdravé děti. Je to spíš takové dilema, vydržet s atakami X nebo se netrápit a řici si o pomoc. Když to přeroste únosnou mez nebála bych se. Navíc moje psychiatra řikala že je důležité léky nebrat na začátku těhu hlavně první a druhý trimestr, pak jak už je mimi vyvinuté tak prý už to tolik nevadí. Hlavně se nehádej s přítelem to pak jeste ataky mužou být horší, spis ho popros o pomoc při tom kdyz je ti blbě. Navíc tě čeká nová role, budeš máma :srdce:

Zatím ano, ale začíná mě to ubíjet… Pokles energie, nechuť cokoliv dělat… Aha no tak v začátku jsem ihned vysadila jak jsem to zijstila, ale bohužel nejaky ten týden jsem je na těhotenství brala než jsem to zijstila… Aha to jsem ani nevěděla, tak to děkuji za info… Ano no nejhorší jsou při hádkách, no určitě to zkusím, nikdy jsem nezkusila ho poprosit o pomoc když mi bylo zle. Možná i proto, že je mi to trochu trapné, cítím se pak jak úplný slaboch. Jo no to mi ještě pořád úplně na 100% nedochází, že budu máma :) možná je to i tím, že na mě zatím těhotenství není vůbec znát ani vidět :think: A jinak moc děkuji za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1210
2.9.21 18:52
@Anonymní píše:
Asi si zajdu pokud se to nebude aspoň trochu lepšit, to vám tak rychle zabralo? Já právě mám opačnou zkušenost… Hlavně u zoloftu, mraky vedlejších účinků, byla jsem úplně mimo a zlepšení pomalu nulové i po zvýšení dávky, proto se mi dk tijk znovu nechce. Tak to mě mrzí, já teda naštěstí zase usnu když mě to probudí, ale také se mi dnes povedlo usnout asi až za 2h. A mohla bych se prosím zeptat které léky máte?

Právě že mi to zabralo hned? :nevim: možná mi hodně psychicky pomohlo, že jsem v hlavě věděla, že už mám jakoby tu záchranu toho prášku. Trvalo to 14 dní sice ale v kuse. Mám Asentru 50 mg a pak Oxazepam (místo toho neurolu) ale ten jsem měla jen 2×. Té Asentry teď zkouším jen půl tablety. Já do toho byla nemocná aela jsem ucpané dutiny a to mi dělalo asi nejhůř, že se nemůžu nadechnout :? A Teda jen první asi 3 dny jsem byla trošku unavená a možná malatna. Taky totiž nejím prášky, jen když je opravdu nejhůř. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.21 20:45
@Krista 1 píše:
Právě že mi to zabralo hned? :nevim: možná mi hodně psychicky pomohlo, že jsem v hlavě věděla, že už mám jakoby tu záchranu toho prášku. Trvalo to 14 dní sice ale v kuse. Mám Asentru 50 mg a pak Oxazepam (místo toho neurolu) ale ten jsem měla jen 2×. Té Asentry teď zkouším jen půl tablety. Já do toho byla nemocná aela jsem ucpané dutiny a to mi dělalo asi nejhůř, že se nemůžu nadechnout :? A Teda jen první asi 3 dny jsem byla trošku unavená a možná malatna. Taky totiž nejím prášky, jen když je opravdu nejhůř. ;)

Tak to máte super že vám to tak rychle zabralo, je to možné, třeba vás to nějak uklidnilo to vědomí že ty léky vás z toho dostanou :nevim: ale je možné že mi ten zoloft prostě jen neseděl, jiné léky se nezkoušeli. Já měla ty vedlejší projevy teda hrozný, zorničky jak feťák, viděla jsem rozmazaně, byla jsem strašně malátná, nesoustředěná, 24/7 vyčerpaná a unavená… prostě jak kdybych si šlehla… A trvalo to tak 2-3 týdny než to úplně zmizelo.

• Citovat
  • Upravit
1210
2.9.21 21:11
@Anonymní píše:
Tak to máte super že vám to tak rychle zabralo, je to možné, třeba vás to nějak uklidnilo to vědomí že ty léky vás z toho dostanou :nevim: ale je možné že mi ten zoloft prostě jen neseděl, jiné léky se nezkoušeli. Já měla ty vedlejší projevy teda hrozný, zorničky jak feťák, viděla jsem rozmazaně, byla jsem strašně malátná, nesoustředěná, 24/7 vyčerpaná a unavená… prostě jak kdybych si šlehla… A trvalo to tak 2-3 týdny než to úplně zmizelo.

Co čtu, tak zrovna ten Zoloft tady holky hodně berou :nevim: ale vím případy, kdy třeba sedly až třetí AD a nemyslím jen u těhotných. Je to stejně zajímavý jak to někomu sedne a někomu vůbec ale až takové stavy? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.21 21:21
@Krista 1
@Krista 1 píše:
Co čtu, tak zrovna ten Zoloft tady holky hodně berou :nevim: ale vím případy, kdy třeba sedly až třetí AD a nemyslím jen u těhotných. Je to stejně zajímavý jak to někomu sedne a někomu vůbec ale až takové stavy? :)

No prý je snad i nejlepší v tom těhotenství… Ano opravdu jsem měla takové stavy, když jsem s tím přišla za psych řekla mi prostě že musím vydržet, že každý má ty projevy jiné a že to trvá než se to srovná… Zvedla mi pak ještě dávku ale nezlepšilo se to… Až časem to opravdu přešlo, ale nějak jsem se po tom lépe necítila, byla jsem na tom vesměs pořád stejně jako předtím. :nevim: akorát mi k tomu potom ještě přidala atarax..

• Citovat
  • Upravit
1210
2.9.21 21:52
@Anonymní píše:
@Krista 1No prý je snad i nejlepší v tom těhotenství… Ano opravdu jsem měla takové stavy, když jsem s tím přišla za psych řekla mi prostě že musím vydržet, že každý má ty projevy jiné a že to trvá než se to srovná… Zvedla mi pak ještě dávku ale nezlepšilo se to… Až časem to opravdu přešlo, ale nějak jsem se po tom lépe necítila, byla jsem na tom vesměs pořád stejně jako předtím. :nevim: akorát mi k tomu potom ještě přidala atarax..
:(… mno, každopádně Ti preju aby ses z toho co nejdřív dostala a nebo minimálně aby Ti něco zabralo!
Podle mě jsou všechny prášky svinstvo ale než prožívat nějaké „depky“.. :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
6.9.21 10:06

Mne vyvolala panické uzkosti borelioza a její nasledky.. byla jsem na tom psychicky špatně, v noci jsem měla divne stavy s arytmiemi, zaskuby těla, které šly až do mdlob.. hruza :roll: dvakrát me vezla sanitka, vždycky mi dali kapacku, neurol a pustili me domu, ze na nic nepřišli. vůbec jsem nevěděla, co se se mnou děje. Až me to dohnalo za psychiatrickou a ta mi řekla, ze jde o uzkostnou poruchu. :think: Řekla jsem ji, ze plánuju uměle oplodnění a nerada bych miminku ublizila antidepresivy, ale prý se nemusim bát. Napsala mi Zoloft 50 mg, už ho beru od června a obcas me popada neopodstatněná nervozita a špatná nálada, ale ty hrozné noční stavy ustoupily.. konecne. Neustálé vyplavovani kortizolu je prý pro miminko větší zátěž než nízká dávka antidepresiv. Neboj se, bude lip. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí