Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám takovou potíž - jakmile dětem vystoupají horečky, chytám paniku. Hned mi přijde na mysl zánět mozkových blan, meningitida, epitologis atd. Děti pak pořád kontroluji, jestli nemají vyrážku, jestli ohnou hlavičku atd atd. Připadám si jako blázen. Máte to někdo taky tak? Řekla bych, že hypochondrií netrpím, alespon u sebe ne. Děti máme 3. Nejstarší v roce a potom ve 4 letech prodělala při horečkách febrilní křeče (jednou jsem byla přímo u toho, podruhé ve školce), tak jestli je to následek tohoto trauma? Já bych řekla že ne, ale podvědomí je silné. Tento týden měla nejstarší dcera (6let) 40 horečky a chytil to potom od ní i malý (18m), taky 40 horečky. Takže já v totální panice neustále kontrolovala stav, když usnuli vyčerpáním a odpočívali, tak jsem zase chytila nerva, že jsou apatyčtí.. Manžel tvrdí, že jsou to u maminek asi normální stavy, tak sem jdu zjist, jestli jsem magor
,nebo jestli to máte taky tak.
Byla jsem také pošuk, asi ne až tak velký-ale to se dá, vzhledem k prodělaným křečím, pochopit.
Mě tedy vždy i nemoc dcery skolila fyzicky. Jakmile se objevili první příznaky nemoci, začala jsem zvracet, nemohla jsem nic sníst, dokud nebylo vidět, že se uzdravuje. Takže jak to tak čtu, tak jsem byla taky velký ma.or ![]()
Potom se to nějak zlomilo a prostě přišla nemoc a já byla celkem v klidu-tedy navenek, uvnitř mě to samozřejmě drtilo, ale už jsem dokázala být klidná pro dítě. A bylo znát, že i pro malou to bylo příjemnější než vyplašená matka. Brala si ze mě ten klid a bylo to v pohodě. Vždycky jsem si říkala, že když bude ouvej, tak sanitka je tu za chvíli a tím jsem se uklidňovala. Při nemoci ji hlídám, kontrolují, ale už ne s panickým strachem.
Věřím, že k tomu také dojdeš
![]()
No já to nemám asi tak hodně jako ty, ale ten strach taky prožívám. minulý týden měla dcera skoro 40, je jí čerstvě rok. no nespala jsem půl noci, jakej jsem měla o ní strach a dokud klidně neusnula, co jí klesla teplota, tak jsem jí furt hladila a ujišťovala spíš sebe, že to bude dobrý. já to mám z porodnice, zaskočilo jí a ten strach, co jsem prožívala v domnění, že se dusí, mám v sobě.
@Halamka Díky, snad jo. Nepanikařím navenek, myslím, že pro děti oporou jsem, ale uvnitř se celá klepu abych něco nezanedbala, nepřehlídla. No jak píšeš, ma.or ![]()
Snad to časem přejde. Díky za tvou útěchu. Tak daleko jsem zatím nedošla, abych to nesla tak těžce, jako ty
![]()
Mám to úplně stejně a měla jsem to vždycky-teda tyhle stavy mám spíš jen u horeček, u kterých evidentně nejsou žádné další průvodní jevy např. obr kašel, rýma apod…a radši jsem se s tím nikomu nesvěřovala, pač jsem si říkala, že by si každej klepal na čelo-lidi jsou hrozně empatičtí a chápaví, že
![]()
Tak jsem ráda, že nejsem sama
![]()
@Vendle píše:
Ahoj,
mám takovou potíž - jakmile dětem vystoupají horečky, chytám paniku. Hned mi přijde na mysl zánět mozkových blan, meningitida, epitologis atd. Děti pak pořád kontroluji, jestli nemají vyrážku, jestli ohnou hlavičku atd atd. Připadám si jako blázen. Máte to někdo taky tak? Řekla bych, že hypochondrií netrpím, alespon u sebe ne. Děti máme 3. Nejstarší v roce a potom ve 4 letech prodělala při horečkách febrilní křeče (jednou jsem byla přímo u toho, podruhé ve školce), tak jestli je to následek tohoto trauma? Já bych řekla že ne, ale podvědomí je silné. Tento týden měla nejstarší dcera (6let) 40 horečky a chytil to potom od ní i malý (18m), taky 40 horečky. Takže já v totální panice neustále kontrolovala stav, když usnuli vyčerpáním a odpočívali, tak jsem zase chytila nerva, že jsou apatyčtí.. Manžel tvrdí, že jsou to u maminek asi normální stavy, tak sem jdu zjist, jestli jsem magor![]()
,nebo jestli to máte taky tak.
jako mít moje dítě jakkoliv staré horečku 40 tak nespím a hlídám furt a furt.. myslím, že je to normální reakce mámy co má o děti starost..
Ne nemám to tak, ale je pravda, že mé dítě zas tak často vyšší teploty nemívá, měl jí asi tak 2-3×.
Příspěvek upraven 30.03.16 v 18:39
@Halamka mě nemoci dcer taky drtí fyzicky, jakmile je nějaká nemocná, tak sedím na záchodě s průjmem
manžel si u toho ťuká na čelo - u sebe beru horečku úplně normálně, nejsem bolestínský typ - ale jak je něco dětem, stačí blbý kašel, tak už vidím zánět průdušek a…snášímm to fakt blbě a to jim nikdy nebylo nic strašného, jen klasické nemoci ![]()
Mít syn tak vysoké horečky a křeče, tak jsem na prášky furt. Pamatuji si jeho první nemoc v 8 týdnech - byli jsme totálně vyplašení já i chlap. Navíc jsme v jeho 10 dnech jeli na pohotovost, jestli nemá neštovice, že
hele, prý to časem přejde… no, u mě asi ne, no… ![]()
@dalmati prý neštovice
to je dobrý
No jsem ráda, že je nás takových víc!
![]()
Syn ma virózu a horečky uz treti den a ja nespim - klimbnu na dvacet minut a hned se budim a hlídam jestli dýchá
dneska jsem malem usla v čekárně na ogtt odběry - tak je to asi normální
Jo, mám to stejně…a taky 3 děti. když jsem měla jen jedno, tak jsem to vůbec neřešila tolik, s horečkou k dr až třetí den. ale nejmenší měl v 11 dnech zánět ledvin, a od tý doby mi při horečkách taky hrabe. ale už ne tak, jak těsně po tom zánětu. to jsem s ním 2. den letěla k dr i se zvýšenou teplotou kolem 37,5.
@Vendle píše:
@dalmati prý neštovice![]()
to je dobrý
No jsem ráda, že je nás takových víc!
![]()
![]()
![]()
Ono to bylo takhle - jeli jsme na první prohlídku a tam se vyskytovala matka s dcerou a hlásila, že dcera má asi neštovice. Sestřička ji hned hnala. Následující sobotu byl u nás otec a u krmení jsem si všimla červených pupínků ve vlasech a obličeji. Zalarmovala jsem chlapa a jeli jsme do fakultní nemocnice, kde jsme hledali dětskou pohotovost. Novorozenecký exém jako vyšitý
Ale byli na nás milý - jen se nás opatrně zeptali, jestli je to naše první dítě a pak s pochopením pokývali hlavou ![]()
Ono se říká, že nejpředepisovanější lék v pediatrických ordinacích je diazepam pro rodiče
![]()
@slavuska1 - zánět ledvin mne doted nenapadal.. tak další strašák navíc ![]()
Chudáček malej, v 11 dnech
Tak si držme palce, at ty nemoci ustojíme v psychickém zdraví.
@dalmati píše: :Ono se říká, že nejpředepisovanější lék v pediatrických ordinacích je diazepam pro rodiče![]()
![]()